自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

伯爵府

最少唔使驚被人炒,人工又唔低

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

珍珠宮

樓主令我想起,媽話我出世前,政府工無人house,搵吳到工/爛仔先至會去做,當年爸入左政府工後無耐,政府工爆紅,變成搶手貨,爸做到依加,就黎退休了

P. S. 媽話爸係超齡爛仔

男爵府

Angel_Rose 發表於 18-12-12 11:17
樓主令我想起,媽話我出世前,政府工無人house,搵吳到工/爛仔先至會去做,當年爸入左政府工後無耐,政府工爆紅, ...
引証左我講既說話
經濟好多人出去私人市場
經濟唔好多人入政府

珍珠宮

N年前入職做低層公務員真係唔錯
眼見親戚好多唔係唔帶腦返工,而係平日帶咗腦都唔多覺個隻,真係做到BK傳說中的三萬文員,仲要有埋長棒個隻舊制,成日呻話老細、同事針對佢排擠佢,又唔諗下自己做嘢唔用腦,做親戚都難頂,唔好話做同事

係佢角度就覺得壓力大,心諗,你出嚟私人公司做就零壓力,因為一早俾人炒鬼咗喇

中層公務員我覺得壓力幾大,對住一班old seafood下屬,都咪話唔鬱

無意得罪一眾公務員,只係憑小妹觀察總結所得,當然有好多盡心盡力的公務員精英在其中喇

珍珠宮

milk323 發表於 18-12-12 08:10
有次去稅務局交文件,有個個亞姐收件蓋印。我突然諗,如果成世人既工作就係坐counter 蓋印 ...
真係睇人性格
我自問頂唔順,所以當年講到政府工有幾好都唔會申請

如果性格係甘於安靜,唔怕不停填表,做政府工其實唔錯

大宅

回覆樓主:

唔駛擔心失業,福利好,人工穩陣

大宅

Froggy_joe 發表於 18-12-12 11:30
N年前入職做低層公務員真係唔錯
眼見親戚好多唔係唔帶腦返工,而係平日帶咗腦都唔多覺個隻,真係做到BK傳說 ...

agree, 我呢度有唔少,個個星期唔係SL就MA, 返工睇報紙上網多過做公事,少少事就入房投訴/匯報

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Froggy_joe 發表於 18-12-12 11:32
真係睇人性格
我自問頂唔順,所以當年講到政府工有幾好都唔會申請

x 2...

我做唔到果d 日復日嘅工作,仲有勁鐘意玩官僚嘅同事

禁止訪問

男爵府

其實睇你做邊行........我以前嗰行勁OT冇補水,人工冇得加,升職先加$500-800,做到心都淡,有日裝到呀姐人工得二萬頭,唔敢想像自己將來點。如果你嗰行高薪厚職當然唔稀罕政府工!

子爵府

回覆樓主:

樓上講得無錯,入到去都要睇運氣。加埋開頭未去到頂薪個價錢,個度差6000蚊一個月,你又捱唔捱到?

大宅

worthy 發表於 18-12-12 09:09
回覆 goodbuyer80 的帖子

穩陣. 政府係唔會執笠嘅.如果唔犯大錯, 唔會失業. 因為要炒一個公務員, 那怕好低 ...

你話你老公嗎?咁大感觸嘅

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

kwan1981 發表於 18-12-12 00:42
唔駛擔心失業

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

tsung 發表於 18-12-12 13:29

身邊好多人考政府工

tsung    發表於 18-12-12 14:38
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

amypekkle 發表於 18-12-12 00:33
ACO頂薪都有3萬?! 咁CO頂薪有多少?

CO頂薪$4萬零幾。

珍珠宮

Angel_Rose 發表於 18-12-12 11:17
樓主令我想起,媽話我出世前,政府工無人house,搵吳到工/爛仔先至會去做,當年爸入左政府工後無耐,政府工爆紅, ...

爛仔就冇乜可能入政府,因為會做criminal check,有案底入唔到的。

珍珠宮

catn1984 發表於 18-12-12 09:06
聽講接近4.皮但co唔係易做

CO唔算難做,比起私人公司,1/10壓力都未到。

SCO就要求高啲,所以女人好多都唔想上。

珍珠宮

願我能 發表於 18-12-12 07:53
如果唔係大學生,我覺得做clerical好,我見我對落嗰啲clerical好好做,雖然我都會俾野佢地做,但手板眼見功 ...

咩學校要家長提供入息證明?

驚人比唔起學費?

我當年真係未遇過。

子爵府

bbsonyy 發表於 18-12-12 02:36
每日重覆做相同工作, 唔帶腦返工完全冇問題
日日準時收工, 零 OT
當你滿意自己已到達事業癲峯, 唔期望升 ...

一知半解!不同部門有不同工作,有D要面對市民,份份鍾被人問侯全家。

首頁
34567...13

尾頁

跳至