論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

請姐姐湊兩歲小朋友,想搵海外菲
睇過CV幾好,中東做過六年無斷約
Phone interview 感覺都好,對答反應幾快
但佢都有問幾個問題問番我
-有無private room (無)
-可唔可以帶電話黎香港(可以不過我即時同佢講番工時間一定唔可以玩電話,佢表示明白ok)
- 可唔可以唔係個個星期放假,想番OT搵下錢(可以)
- 屋企訓間房有無cctv (姐姐訓既房無,廳同主人房有,佢話ok)
想問姐姐都比我想像中多問題,大家會請嗎?佢背景同工作經驗本身都岩我地心水的

別墅

我覺得佢的問題都幾正路,對於我而言完全接受到佢的提問,不會因為咁而扣對佢的印象分。而且佢反應快是難得的,及不會蠢得去邊,仲問可否OT, 可見她是實幹的及係過黎賺錢的。
她有家庭負擔嗎?
在中東是否得一個工人?呢點要好小心,如果是share work, 你要問清楚佢做邊範,唔好好似我咁中伏,我果件係中東做左四年(但實際做左八年)都只是湊返放學,無做過家務湊BB, interview 時講一套,onboard第一日個人比較relax 就爆哂自己啲真野出黎。我最後鼂左佢一句,點解同你的CV 講的不一樣,佢就沈靜左。

別墅

回覆 Harriethung 的帖子

我問左佢呀, 佢頭2年一個EMPLOYER睇NEWBORN, 屋企得自己一個工人, 之後果4年另一個EMPLOYER睇1個3歲小朋友+1個NEWBORN, 都係自己一個工人, 要做晒D家務同湊小朋友的, 所以希望係OK
佢本身係SINGLE MOM差不多40歲, 一仔一女20/15歲, 細女仲讀緊書所以想繼續出黎做野, 我見佢係中東都做左6年野應該真心想出黎搵錢比屋企的....都問左佢打工時仔女邊個睇, 佢話同自己DAD/MUM一齊住的...聽落都好似正常

對答都好好, 係咁多問題問我搞到有少少驚佢會唔會係EXPECT有自己一間房呀果D咁, 因為有機會要同我2歲小朋友SHARE ROOM, 同埋驚佢會玩電話....因為而家個工人姐姐玩電話都玩得好勁....所以佢一咁樣問我我已經同佢講我地會有CCTV係廳如果佢照顧小朋友時係一定唔可以用電話的...佢話明白OK

別墅

回覆樓主

幾好喎,如果係我會請,願意吾放假,肯定係想賺錢養家。

別墅

af0124 發表於 18-12-12 10:09

我問左佢呀, 佢頭2年一個EMPLOYER睇NEWBORN, 屋企得自己一個工人, 之後果4年另一 ...

玩電話呢家野,共可以靠自己自律。
Share room 問題可以同佢强調下香港地方細,不是每個顧主都提供到private room。
我頄金係遇到個因為private reject 我offer 的工人,我好like 佢,因為佢英文神級,因serve 過鬼佬o係新加坡,不過佢咁有條件,好自然又唔揀我了。
Anyway,祝你搵到合適的姐姐。
補充一句,請姐姐絕對係睇彩數。有期望係好,但不要期望過高,咁會好啲。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

想返OT意思係唔放例假定外出工作?

別墅

Poyau 發表於 18-12-12 18:05
想返OT意思係唔放例假定外出工作?

唔需要個個星期日放假,可留家工作比番錢佢咁

子爵府

af0124 發表於 18-12-12 00:45
Phone interview 感覺都好,對答反應幾快 ...

感覺幾好呀。問題好正路呀! 可以請喎

大宅

af0124 發表於 18-12-12 21:35
唔需要個個星期日放假,可留家工作比番錢佢咁

你可以叫佢星期六及日放半天。

別墅

Scallopbaby 發表於 18-12-12 22:39
你可以叫佢星期六及日放半天。

法例好似指 rest day 係顧主提供連續24小時休息時間,寫係咁寫。

子爵府

af0124 發表於 18-12-12 00:45
Phone interview 感覺都好,對答反應幾快 ...

有冇見到嗰樣?

見吓個樣好d, 可以睇到眼神,表情,感覺吓係咪順眼

別墅

細姐姐 發表於 18-12-13 15:27
有冇見到嗰樣?

見吓個樣好d, 可以睇到眼神,表情,感覺吓係咪順眼

就係睇完video 覺得個樣友善,親切有笑容先覺得幾好可以同佢phone interview 呀,應該會請佢了,希望一切順利

大宅

好難得英文好!!

別墅

momomee 發表於 18-12-13 19:14

好難得英文好!!

係呀,見過咁多個姐姐,好英文的真係好少,我宜家件垃圾,我In 佢時都溝通到,但唔知點解黎左後,我完全聽唔明佢講乜,我成人 話’pardon me’ , 要佢講多次,佢竟然同我講佢的英文係British English, 吹脹。呢啲人係咪唔少唔得?

大宅

其實大部份就算唔太講得, 聽同睇係無咩問題, 都比好多香港人好, 但真係算得上好, 我咁耐都只見過一個真係native level
不過, 英文好, 人工就...唔會係最低工資
將就下啦....

首頁

尾頁

跳至