餵緊人奶又要番工的媽媽

sammiyummy
|
我想問餵緊人奶又要番工的媽媽,夜晚有冇起身泵奶?

Bb就算戒左夜奶,但我6個鐘到就谷,所以夜晚4、5點要起身泵,我怕再係咁第時番工會冇精神...
KayiCheung
|
sammiyummy 發表於 18-12-12 07:09

Bb就算戒左夜奶,但我6個鐘到就谷,所以夜晚4、5點要 ...

bb未戒夜奶,所以夜晚都要起身餵
第二朝都仲有精神返工
不過我諗起身泵15mins左右,執埋野應該30mins再訓都ok
不過就算依家餵夜奶我都吾係即時訓得返

YING_WAI
|
sammiyummy 發表於 18-12-12 07:09

Bb就算戒左夜奶,但我6個鐘到就谷,所以夜晚4、5點要 ...

我係6點半,12點,6點,12點,泵4次,
每次泵16分鐘,都要10-12安。
sugarmama37
|
YING_WAI 發表於 18-12-24 00:44

我係6點半,12點,6點,12點,泵4次,

請問有冇原因要咁樣定時定候泵?定係個人喜好?

因爲我好隨意,谷果時阿女又未想食先去泵!
返工谷奶都係睇心情睇時間睇環境再決定泵唔泵!

同埋泵到10-12安,係4次加埋定每次?
16分鐘係單邊定係左右加埋?定係雙泵?

其實我睇啲人話15分鐘可以泵清?但我泵幾耐都有奶,只係每一下個量多同少嘅分別,我多數泵到30分鐘自動停機!

我用緊spectra s2+ & 9s!

題外話:儲奶袋啲容量指示都唔準嘅,有咩牌子袋推介?
YING_WAI
|
sugarmama37 發表於 18-12-24 03:40

我盡量都係定時定候泵,可以 keep住啲奶量,而家盡量唔儲奶,因為雪櫃沒有位置了。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
YING_WAI
|
sugarmama37 發表於 18-12-24 03:40

我用雙泵,每次泵10-12安,預15分鐘,夠就停

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
hohoyin731
|
YING_WAI 發表於 18-12-24 12:46

好勁呀,你1日泵幾次呀
YING_WAI
|
hohoyin731 發表於 18-12-24 12:59
好勁呀,你1日泵幾次呀

每日泵4次,係因為佢出世不斷比佢啜,啜到佢報告有 脫水,姑娘才給我水奶餵,坐月時好 勤力泵奶,所以而家奶路都順,不過食錯野就會塞,呢排都少塞,現在BB6個幾7個月,個胸都仲有 刺痛 和谷奶的感覺。
sugarmama37
|
YING_WAI 發表於 18-12-24 12:46

每次10-12安,我羨慕!我要加油(emoji)