自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

wantaima 發表於 18-12-13 19:33
CATHY 姐你眼中美國既米田共都特別香架!中國係你心目中永遠只有衰野,替你難過,點解你唔係白皮P呢?唉! ...

點解你會睇到衰野,你覺得中國奶粉疫苗係衰?你塊咩皮黃禁禁咁黑心?邊隻字寫美國香?讚中國又比你聯想到屎,你係屎埋大就真係可憐

大宅

DoReMi媽媽 發表於 18-12-13 19:25
你聲討梗係冇人理啦,要對題先得ga今次美加咁樣做,有違公義,愛唔愛國,只要係中國人,都應該覺得 ...

講公義?中國人既公義係點?願聞其詳

我剩係聽過黃絲會公義掛口邊,印象中係反政府反國家時講。

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

ngokwan 發表於 18-12-12 09:52
我現在才知道,原來一個人被捕了,在美國,人權掛在口邊,個人䕶照是會被公開的,
...

好恐怖,就算有嫌疑都唔可以完全公開人哋嘅護照,老美手段真係下九流!

伯爵府

回覆樓主:

試問世界上有邊個國家,會將護照,鈔票俾第二個國家印 招標?真係痴定傻呀?

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

LittleRoxie 發表於 18-12-12 17:29
特區護照,理所當然
由中國機構印製
唔通俾壹集團印,定英國領事館印

伯爵府

DoReMi媽媽 發表於 18-12-13 18:44
護照問題,比起被西方國家聯手捉人,仲要美國到今日都未有明確向加拿大要求引渡孟返美國受審(但就要求加拿 ...

嗰啲走狗議員,再加上死蠢選民 香港點值得有真普選 ㄧ係好似民主大國英國咁,公投完脫歐,唔滿意想再公投一次,咁就無問題啦,皆大歡喜,呢啲咪民主囉

水晶宮

LittleRoxie 發表於 18-12-12 18:17
中國應該公開那加拿大前外交官護照

讚成

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

wantaima 發表於 18-12-13 19:36
呢件身世可憐,心係白色,皮係黃色,錯配!其實都好可憐!

可惜人哋唔會理佢嘅心點白,層皮都係黃

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Carhy 發表於 18-12-13 19:56
講公義?中國人既公義係點?願聞其詳

我剩係聽過黃絲會公義掛口邊,印象中係反政府反國家時講。

你睇你~又唔對題,難怪你聲討冇人會睬你啦!

侯爵府

jonwu 發表於 18-12-12 09:28
傳言被加拿大拘押的華為副董事長孟晚舟持有3本香港特區護照,香港行政長官林鄭月娥11日回應稱,孟晚舟任何 ...

咪就係班有心人,扮晒關心,不停炒作,政府唔出嚟解釋都唔得啦!
老美跨大講句十一年3本,都冇講話同一時間,班人就不停炒作,就算普通人唔用本護照,11年內最少都兩本啦。

象牙宮

agnesbee 發表於 18-12-13 20:05
嗰啲走狗議員,再加上死蠢選民 香港點值得有真普選 ㄧ係好似民主大國英國咁,公投完脫 ...

還好今次都有唔小人清醒,冇中哩個圈套,擄人勒索~唔知整乜喺度講護照,美國又自命尊重人權國家,卻無端公開一個未經審判有罪嘅人的護照資料,好明顯想用哩件事去轉移視線,香港點解又會有人配合呢?大家自己諗下。

侯爵府

agnesbee 發表於 18-12-13 20:05
嗰啲走狗議員,再加上死蠢選民 香港點值得有真普選 ㄧ係好似民主大國英國咁,公投完脫 ...

頭兩句已經係重點
一班搞事嘅人,再加一大班冇腦嘅,絕對唔支持普選。

象牙宮

wantaima 發表於 18-12-13 19:33
CATHY 姐你眼中美國既米田共都特別香架!中國係你心目中永遠只有衰野,替你難過,點解你唔係白皮P呢?唉! ...

佢真係好可憐,聲討西方國家冇人理,踩中國又冇人睬,仿如豬八戒照鏡,兩面不是人,我都為佢

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

hnh_mami 發表於 18-12-12 09:43
就算唔扣留,被入境人員問話都煩。

就憑你 ?

珍珠宮

Carhy 發表於 18-12-13 19:48
點解你會睇到衰野,你覺得中國奶粉疫苗係衰?你塊咩皮黃禁禁咁黑心?邊隻字寫美國香?讚中國又比你聯想到 ...

中國有句說話叫:心知肚明!
古語有云:自己係乜嘢心天知地知人人知,欲要人不知唔好咁低B

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-12-13 20:15
佢真係好可憐,聲討西方國家冇人理,踩中國又冇人睬,仿如豬八戒照鏡,兩面不是人,我都為佢
...

可憐佢之除有時又忍唔住笑吓,你知啦,咁低B既言行好難忍得住

DoReMi媽媽    發表於 18-12-13 20:23

子爵府

hideewong0514 發表於 18-12-13 16:17
好像三本也沒有剪角

快d去食藥吧。

伯爵府

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1386675/

珍珠宮

991129 發表於 18-12-13 19:59
好恐怖,就算有嫌疑都唔可以完全公開人哋嘅護照,老美手段真係下九流!
...

呢樣香港做得比美加還要好,任何涉嫌犯法的人都有人權,個人隱私受到保障。

伯爵府

牛年勳章

孟晚舟護照事件 泛民「踩正蕉皮」

華為集團副董事長孟晚舟被加拿大拘捕事件,無端引發出對特區護照簽發制度的質疑,以至特首林鄭月娥指責「別有用心人士」炒作事件。

引發今次護照事件,源於美國司法部呈交的文件,指孟晚舟擁有由香港政府發出的三本不同號碼的護照,率先提出質疑的,是港大法律學院講師張達明,他在臉書貼文,指加拿大公布的三本護照都是KJ字頭,「表示三本護照是在一段短時期內簽發,這麼快便蓋滿章的機會不高(特別是現在很多國家出入境也不再需要在護照上蓋章)。更重要的是,入境處資料顯示,護照持有人在領取新護照時,必須將舊護照交回入境處註銷,但根據美國司法部呈交的資料她這次是用第二本護照(即KJ0403962)入境加拿大,而並非用最新簽發的第三本護照(即KJ0479108),這表示她在未有註銷第二本護照的情況下獲簽發第三本護照。」他又指「為避免世界各國懷疑香港特區護照的可靠性,影響香港市民的利益,香港政府需要盡快徹查事件及作出公開解釋。」

張達明這個貼文,看似理據充足,但他卻弄錯了一個重要事實,就是美國司法部文件並沒有指孟「用第二本護照入境加拿大」,而只是引述情報指她「將會」用第二本護照入境加拿大。該份十一月三十日發出的文件是美國司法部的「臨時拘捕請求」,只是美國列出對孟的調查,引述情報指預計孟十二月一日會入境溫哥華,並會用KJ040XXXX香港護照(即第二本護照)入境。(She is traveling to Vancouver.....Meng will be traveling on a Hong Kong passport bearing passport number KJ040XXXX.)換言之,撰寫這文件時,孟仍未入境加拿大。

可是,張達明這個錯誤,卻令泛民主派以為「執到寶」,在網上起哄之餘,更紛紛向特區政府發炮,質疑入境處優待孟晚舟,甚至劍指中聯辦,指印刷特區護照的是中聯辦屬下機構,暗指中聯辦私自將特區護照給了孟晚舟。泛民立法會議員亦紛紛開腔,新民主同盟到入境處示威,毛孟靜去信保安局,民主黨涂謹申發聲明,指事件嚴重,「這次美國政府以孟女士持有三本資料不同的特區護照作為其反對保釋的理由,已隱含美方認為這三本護照並不妥當。」又斥責李家超「『當別的入境人員傻』,如果孟女士同時用新、舊兩本護照入境,怎可能會記綠了較舊的第二本護照的資料?即使真的記錄錯了,孟的律師又怎會不反駁?」

直至本周一,加拿大法院公開孟晚舟三本香港特區護照的詳情,顯示其中兩本護照已剪角作廢,終於證明泛民今次完全是「跟車太貼」,「踩了蕉皮」。有泛民中人承認,現時泛民內部的氣氛,的確是對中央及特區政府充滿不信任,以至充斥著陰謀分析,有時發炮「不夠謹慎」。可是,若然泛民的「陰謀分析」已去到欠缺理性,與事實相距太遠,當真相大白之時,受損的又是誰呢?

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1386675/

首頁

尾頁

跳至