自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-12-13 19:27
係,唔可以衰,今次唔向加拿大顯顏色,下次就有另一個加拿大2.0出現。

而且,相信中國手上有足夠證據證明 ...

不用太擔心。魔鬼在細節,我預料很大機會孟女士最終不會被引渡。主動權在白宮手上,加拿大只是可憐的棋子。

特朗普(也許還有背後的謀臣)真的老謀深算,這輪連同中方連消帶打,即可以在貿易談判中拿到好處,也可借助外力打擊國內民主黨,替自己解困。此人務實不務虛,追逐實際利益,沒有絕對的朋友和敵人,只要對自己有利,什麼都會做得出。如此小人,敗國佳品。

珍珠宮

2024年龍年勳章

littlemilky 發表於 18-12-12 09:05
https://hk.lifestyle.appledaily.com/nextplus/magazine/article/20181210/2_642622_0

中聯辦包攬印製特 ...

護照呢類嘢,應該俾印華盛頓蘋果日報嘅印刷廠去印啦

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

平平常常 發表於 18-12-13 21:34
不用太擔心。魔鬼在細節,我預料很大機會孟女士最終不會被引渡。主動權在白宮手上,加拿大只是可憐的棋子。

特朗普(也許還有背後的謀臣)真的老謀深算,這輪連同中方連消帶打,即可以在貿易談判中拿到好處,也可借助外力打擊國內民主黨,替自己解困。此人務實不務虛,追逐實際利益,沒有絕對的朋友和敵人,只要對自己有利,什麼都會做得出。如此小人,敗國佳品。 ...

不能同意更多

子爵府

Sumyeema1 發表於 18-12-13 19:34
仲討論護照……

我其實唔明有咩好再討論 我都試有帶2本特區護照過某個國家, 家下行E-VISA, E-VISA簽證未到期, 但原本本護照換左唔同NO. 就算通知左對方, 安全起見都係帶2本. (就係唔想過關被問煩).

侯爵府

ngokwan 發表於 18-12-12 09:52
我現在才知道,原來一個人被捕了,在美國,人權掛在口邊,個人䕶照是會被公開的,
...

呢D咪就係佢地嘅所謂尊重人權囉,公開人地護照資料,連私隱都唔專重。
新聞話佢拉人果陣,仲要用埋腳縺,佢只係佢地口中嘅疑犯,並不是罪犯,有咁嘅必要嗎?
擄人勒贖仲要咁衰格,卑鄙嘅國家。

琥珀宮

sadsam 發表於 18-12-12 09:34
身為港人不是別有用心,而是擔心,因本人都是用特區護照,如俾其他國家覺得有問題/唔可靠,一陣入唔到境/ ...

唔係吓話?目前揸特區護照出入境嘅人都唔少得去邊,7百幾萬,減一半人哩,成3百幾4百萬,請問平民一個,入境時冇違犯當地法律,又唔係政治目標,扣留你做咩?放到自己咁大,俾個讚你。

MsBusy    發表於 18-12-14 08:02

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

littlemilky 發表於 18-12-12 09:04
https://m.mingpao.com/ins/%e5%9c%8b%e9%9a%9b/article/20181211/s00005/1544539885801/%e3%80%90%e8%8f%a ...

睇呢個報導絕對係誤導成份!公開3本護照,明明有兩本剪左角,已註銷又冇講明。有眼的香港人係睇得好清楚,e+係其他國家的人唔知/冇留意剪角為香港註銷護照嘅記認,內文又唔清唔楚,睇到就以為佢同一時間真係有三本有效護照。
一個大國搞到咁都算經典!公開護照冇私隱;未定罪戴腳鐐冇人權;隔離國家話犯左法,係都係在美國時比人拉,點會在加國就拉人,咩法律,咩治精神呀!

侯爵府

ian723 發表於 18-12-13 20:19
就憑你 ?

如果佢俾人扣留,又俾人問話,咁應該唔關佢拎邊本護照嘅事,而係佢本身副尊容問題

ian723    發表於 18-12-14 08:05

珍珠宮

peaceaa1122 發表於 18-12-13 23:02
睇呢個報導絕對係誤導成份!公開3本護照,明明有兩本剪左角,已註銷又冇講明。有眼的香港人係睇得好清楚, ...

同感, 覺得有人故意大作文章。 我第一眼睇大標題時都有會被誤導到, 但再睇過其他新聞同相片, 明明2本已經被剪. 但為何還是故意著默筆寫人地有3本呢?為何不是一早話2本已剪無效呢?這個人的用心何在? 想搞是非多。

大宅

睇完內文有疑問,佢話申請第二本係因為結婚加夫姓,但佢結婚證書係2007年結婚,點解14年先申請改名?

大宅

睇完內文有疑問,佢話申請第二本係因為結婚加夫姓,但佢結婚證書係2007年結婚,點解14年先申請改名?

伯爵府

2012年滙豐銀行被指幫伊朗洗黑錢,點解唔拉滙豐個CEO?

https://hk.aboluowang.com/2012/0729/255061.html

禁止訪問

珍珠宮

Ovis 發表於 18-12-13 23:23
...

雖然是申請到第二本,但是最後佢都係得一本有效, 果2本已經被剪無效了,這不是故意在欺凌孟小姐嗎?其實是在做給中國政府看。

珍珠宮

Ovis 發表於 18-12-13 23:23
...

灌夫姓只要仲未離婚幾時都可以灌, 解除亦可。 一個人只要成咗年鍾意幾時改自己個名都得, 唔怕麻煩搞法律文件改晒證件通知全世界改幾次名都得。 有父母喺仔女出世幾年返咗學後同佢改另一個名又得。 有咩問題?

首頁

尾頁

跳至