自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

經歷三個月的折騰,裝修工程終於完成了成,只剩下打掃和把東西歸位。裝修前在網上睇到好多意見,好有用,所以我都上來分享吓,希望資料對其他人有用。

裝修
話說因為天時地利,忽然缺定裝修,本C9四出打探。因為要上班,跟本無乜時間跟,而且係門外漢,識用針,唔識用鏍絲批,最後搵咗一間中介公司,諗住有程序同有監察會好D。我講明要師傅幫我跟,於是公司好高效率地火速替我配對了師傅。簽咗約時真係感到「安樂晒」!

呢個師傅(其實應叫判頭)有好唔話得的地方,就係快!佢覆Whatsapp真係好快:食緊飯、星期日、一大早、駕車途中,佢都會覆,唔得閒都會講低遲D覆,我唔駛等到頸都長。佢D工程都好快,唔拖你,仲二話不說幫我趕工提早入伙添!第二係好脾氣,不厭其煩講解都唔會唔理你,最多叫其他人覆。第三,好多嘢都寫低,有得跟住做,咁就唔會做漏,我亦知道幾時要買咩料俾佢,唔駛問長問短。

不過致命傷係唔跟!佢D馬仔手工太太太馬虎,我一星期先去得一次,仲要係放工摸黑去,都俾我呢個C9睇到D唔妥的手工!由開始到完工都好多手工問題,有D都好離譜,驗收時要由我呢個乜都唔識的C9話俾佢呢個專業人士知邊度唔妥!唔係應該交樓前佢自己先攪掂咩?我睇唔出的問題應該仲有,我唔提出的話,佢就過骨了!第二係唔認。每當我指出問題,佢總有藉口:行規、唔會覺、係咁...(無第三嘞,未諗到!剩係呢兩樣都夠手尾了)
先講住咁多,我仲想講關於大陸造傢俬買配件清潔,先醫肚

Cheuk2012    發表於 18-12-13 22:24
knifesheep    發表於 18-12-12 10:45

洋房

淘返來的水龍頭裝好了,無花無漬,閃閃令
呢排因為返工,執嘢進度慢咗。
廚房做咗兩項改善措施:
一. 吊櫃底裝燈大陸索價人仔300,嬲嬲地自己整,買齊零件(兩支T5, 3條接駁線,1條有插頭電線,1個開關掣),加少少3M膠貼,總共$148

二. 我用果款電磁爐掂一下就開關,清潔時好唔方便,於是將電掣拉出櫃邊,插蘇頭改為有開關掣(都係屋企已有的),而家煮完就熄電,方便好多了!

另外,執咗兩個紅酒箱,返來加工油了力架,安咗4個尼龍轆,要來裝幾個鍋,塞在廚櫃底,雖然唔及拉架,但平好多!另一個塞了在洗手間櫃,用番紅酒箱原本個頂,貼個鈎在上面,咁又可以裝D儲備的牙膏牙刷番鹼等等,剛剛好

子爵府

好多字,但無張圖

洋房

好肉酸

洋房

得喇掛?!!

洋房

cattz288 發表於 18-12-13 22:38
要用bk app先得

我用電腦得唔得?我手機話唔夠memory, 唔郁了!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

13f 發表於 18-12-13 22:42
電腦唔得咩?我手機話唔夠memory, 唔郁!

電腦版要先upload落相簿, 再喺相簿post先得!
放下自在

洋房

電腦唔得咩?我手機話唔夠memory, 唔郁!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

13f 發表於 18-12-13 22:30
test

要用bk app先得
放下自在

男爵府

13f 發表於 18-12-13 22:30
test

無嘢睇嘅

洋房

真係無符,唔識上載,抱歉!

洋房

抱歉抱歉!因為要駁水喉,然後又發覺舊龍頭爛咗要買,再加上發現原來師傅無將廚櫃燈開關較在外面,變咗每次開關廚櫃燈都要捐入廚櫃拔插頭(咁攪法我會痴線),所以忙着補鑊,無上BK,讓大家久候了。

話說我用手機上BK, 想上載相片俾大家睇,但去到「輸入圖片地址」要點攪?

講返買水龍頭,我在水喉師傅依依哦哦的背景音樂下,終於在淘寶訂咗個Hansgrohe, 雖然我無詳細格價,但都唔貴喎,6百頭攪掂!原本打算再在亞馬臣買,雖然平,但驚佢送唔切,所以淘個返來試吓,未知運費。

大宅

男爵府

回覆樓主:

等睇圖

男爵府

KCKmom 發表於 18-12-13 06:36
新會員,不如你 post 吓 whatsapp 對話,睇吓真係覆得有幾快!

我噚日都想講,但又怕俾人話

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Poyau 發表於 18-12-13 11:29
等圖

寶石宮

2023年兔年勳章

JD930 發表於 18-12-13 10:00
恭喜

等圖

JD930    發表於 18-12-13 11:31

男爵府

Poo得好勳章 瞓得好勳章

男爵府

牛年勳章

留毛學嘢

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 育兒性格勳章 Xmas吸收勳章 開心吸收勳章

等睇圖

首頁

尾頁

跳至