論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

新來印傭未夠兩個月,最近幾次嘗試比錢距去買餸,有叫距寫單,但買完餸番黎,我都無真正同距對過單,我就咁收番d散紙同單就算。直到今日再比500蚊姐姐去買餸,依舊只比翻幾十蚊散紙同單據我,我就唔知咩事今日心血來潮係距面前同距對單,發現少左100,距係距D衫褲袋左剿右剿都唔見,又話頭先都見到有(既然頭先見到有但點解只比翻幾十蚊散紙我既時候又唔覺少左張紅紙呢),又話可能係小巴跌左,距無帶任何背囊手袋銀包出去,只拎住500蚊同八達通出去,請問各位我應該如何處理,應該相信她嗎?

子爵府

我新工人由第一次買餸我已經講明:買餸錢只買餸,不可買私人野,姐姐有義務keep好d錢,我只負責對單據同埋買餸簿記錄的結餘,如果有唔見錢我唔理,只要姐姐自己負責補返就得,都唔洗話我知,反正我只檢查結餘數一致就得。所以從來未發生不見錢事件

複式洋房

回覆 PonyMom 的帖子

我老公叫我要求距寫番個原因交待個經過,話如果再犯就下次扣距錢,距笑笑口話OK。於是我就走去訓覺由距自己寫,結果坐左係張檯度個半鐘一粒子都無寫,連飯都唔煮

珊瑚宮

學人打斧头。技藝未精

玩具萬歲!

珊瑚宮

又或者佢数學好渣。人地找少比佢
玩具萬歲!

子爵府

THJ 發表於 18-12-12 09:53
新來印傭未夠兩個月,最近幾次嘗試比錢距去買餸,有叫距寫單,但買完餸番黎,我都無真正同距對過單,我就咁 ...

樓上Jm 講得啱,打斧頭! 但低能

你次次唔對,就越來越狼死

我如要工人買餸,工人要每樣寫低,餘錢要夾balance,預佢每樣呃两,三蚊,佢都要付出寫低,唔係就咁塞返d 錢俾你

從今開始,要佢每次寫低交數,夾數

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

唔老實, 小心, 以後買野盡量自己比錢, 叫工人同埋去攞。 錢唔好過佢手。

小心偷野。

可能收在底褲。 博你唔搜。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

外傭打虎頭鬧上法庭

https://youtu.be/GDDzMjncPd4

男爵府

回覆樓主

每次對數,少左佢貼返補返,總之太太要收返條實數

wcpcelia    發表於 18-12-13 15:58

首頁

尾頁

跳至