何為"回寧之喜"

siulili
|
係咪因為男女家分開擺? 樓主有無參加結婚當日喜宴?
bing-jing
|
油麥麥 發表於 18-12-12 22:23
咩乳豬,未成年女童咩,回門送大豬~

hontari
|
係咪歸寧之喜呀?
聽講過有朋友去外國讀書然後當地識到男仔結婚,喺外國註冊,之後返香港補擺喜酒,女家發帖會寫歸寧之喜
love2talk
|
油麥麥 發表於 18-12-12 22:23
咩乳豬,未成年女童咩,回門送大豬~

乜原來係大豬

love2talk
|
siulili 發表於 18-12-12 22:32
係咪因為男女家分開擺? 樓主有無參加結婚當日喜宴?

女家好似係于歸之喜
emt1314
|
crystal媽咪 發表於 18-12-12 14:09
我真係才疏學淺,回門都要請飲?!
我都係笫一次聽, 是三朝回門嗎?
tansyneko
|
回寧都要請飲?
bmuimami
|
未聽過回寧歸寧
只知于歸
才疏學淺
siulili
|
love2talk 發表於 18-12-12 22:57
女家好似係于歸之喜
有d習俗過左門 就回門,變左歸寧啩,但歸寧只請女家親朋戚友,都要做禮。

我都唔係太清楚
Cara2006
|

我當年回門有出去食飯,我地又唔當係請飲,只係訂兩圍,和至親食飯。我反而覺得而家的人結婚,一係就簡單到乜都唔搞,一係就搞好多花辰,懶係要傳統,要做足,其實做 show 咁。
tsung
|
mother904 發表於 18-12-12 10:56
係咪印錯,通常係歸寧之喜

kwan1981
|
新娘回門,我哋鄉下係請自己親戚最多再加老豆啲老友,唔會請新娘啲明友,唔駛做人情。
nganc9
|

應該男女家分開擺酒
asa2012
|
我記得以前的習俗,結婚如分開2次擺酒,男方擺酒叫c府迎親, 女方擺酒叫x府于歸。 雙方一同擺就叫xx聯婚。 現代人多數一次過請晒雙方親友,聯婚多。

回寧同歸寧同義吧。
sunnygirl
|
未聽過
_kapo
|
台灣興男女家分開擺,可能兩個家鄉好遠,免卻親友舟車勞頓
女家就叫歸寧宴
72leelily
|
_kapo 發表於 18-12-13 15:13
台灣興男女家分開擺,可能兩個家鄉好遠,免卻親友舟車勞頓