自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

象牙宮

回覆樓主:

經濟壓力囉,搬出去無咁多錢剩,坐低再傾下

子爵府

可以話試一個租期先,
真係好唔掂咪租期完左返轉頭LOR,
你都就左佢同男家同住左3年啦!

不過通常你一搬出去會覺得好爽唔願返轉頭

大宅

starer 發表於 18-12-12 12:04
回覆 ayakaya 的帖子

關於份工......他藝術家性格...無論係咩工他都會有百般怨言......

既然如此,我覺得第一步,你要諗清楚你點諗。一個方法去考慮就係,如果你哋仲未結婚,你先生已經清楚話你知,你哋係會一路同6299住,你仲會唔會同佢結婚?如果係一個好肯定嘅Yes,咁你就知其實住屋獨立對你來講唔係咁重要。如果係好猶疑or至情No,我覺得住屋獨立對你來講就係一個fundamental need。係咁樣嘅情況下,你就必須問你老公一樣嘅問題。你哋之前agree會搬出去,我assume結婚前話你知係OK搬出去。果一刻,佢可能係真心,可能係tum住你先,而家你好需要再問佢多一次。就係對佢來講,婚姻同唔搬出去,邊個比較重要。你要inform佢,對你來講,搬出去係一個must,佢都要諗哩個問題。

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

回覆 SASA滾 的帖子

如果得我一個就真係正係負擔倒套房0個D...但如果得我一個我真係會好不爽....
明明一路都有儲錢...
而家係唔捨得將D錢拎黎租...
唔肯付出又要享受...
我真係無咁偉大

水晶宮

starer 發表於 18-12-12 11:43
回覆 spikenard 的帖子

始終唔慣多個人...而且同C6住間房太逼......

減少在家的時間,租間分租的房短暫的解決方法

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

結左婚喇....如果一開始他同我講要住成世...我真係唔會結...
之前就係做左你以上的野....講左我的需求.....比埋限期..
係到而家實行的時候反口呀~~~

大宅

starer 發表於 18-12-12 12:04

關於份工......他藝術家性格...無論係咩工他都會有百般怨言......

搬唔搬出去其實唔關屋企夠唔夠位or同6299相唔相處到。This is principal。就好像愛貓人士結婚後要繼續養貓or丁克人士唔想生細佬。冇啱or唔啱,純粹係個人選擇。

最緊要嘅係,兩個人要長久,有關principal嘅嘢一定要有共識。如果有一方勉強配合,係好痛苦嘅。同意之後,大家都要明白,哩個係自己自主嘅選擇,唔係被逼。如果佢選擇同你搬出去,唔好整日都覺得係為咗你而搬出去,你欠咗佢。如果你留低,都唔好覺得係佢欠咗你。因為哩個係每個人自己做嘅決定,一方決定咗,佢願意改變自己的某些想法,係自己決定,唔好怨對方。最怕勉強配合,但日日都覺得自己好委屈,咁婚姻係唔會開心嘅。

伯爵府

回覆 mint2014 的帖子

其實都有溝通不如過左個租約先...1-2年始終呢樣野味試過...
大家都唔知呢樣野可唔可行..
可能到時唔鐘意的係我都味定....有D野好難講...
但而家就係試都唔試呀~~~

珍珠宮

睇到冇擺酒果度
我覺得樓主真係個好好既女人
至少在經濟上,結婚時已唔洗大家處理咁多繁文縟節、洗一大筆錢
咁其實要諗下老公到底為段婚姻付出啲乜?305元簽紙註冊?
好多夫妻冇擺酒,係為買樓
但而家冇擺酒情況下,話連租樓,男方都唔想
咁真係太唔ok啦

如果樓主係我屋企人
我諗我會勸樓主唔好咁快有BB
睇得出男方好似冇努力、冇乜承擔
公一份婆一份都做唔到
點建立家庭

子爵府

你有無真係計清條數?唔係就咁講租幾錢、食飯幾錢、水電煤幾錢咁就叫ok,搬屋一闊三大,開支係同6299住嘅隨時多1倍唔只㗎,隨時連錢都無得儲。而且又可能會加租。
或者你考慮清楚條數係咪真係可以先啦。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

starer 發表於 18-12-12 12:53
回覆 SASA滾 的帖子

如果得我一個就真係正係負擔倒套房0個D...但如果得我一個我真係會好不爽....

唔捨得將D錢拎黎租...???
租金唔係應該用收入來比?要用儲蓄交租就真係唔好搬。住一年二年又返去6299到?
同埋樓主你同老公係咪仲係好年輕?
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

大宅

starer 發表於 18-12-12 12:57

結左婚喇....如果一開始他同我講要住成世...我真係唔會結...

即係佢婚前tum你,你同佢坐低講清楚,係佢反口。如果去唔願意改,你就知對佢來講唔搬比婚姻更重要。咁你識做啦!

而家係佢婚前冇將真話俾你聽,類似虛假商品陳述啦,佢要明白係咁嘅situation,好好諗清楚。如果唔啱,應儘早解決。最最緊要係要講明,佢搬出去係要心甘命抵,唔好搬出去之後日日呻,咁佢痛苦你都痛苦。

琥珀宮

根本唔係無能力,係個心唔想搬

珍珠宮

回覆樓主:

我就大概係咁既情況下選擇了離婚,是但啦都過左幾年

婚姻有意思既婚姻重要,婚姻無意思既獨立自主重要
婚姻有無意思就睇你覺得自己同呢個人過得好唔好喇

如果你老公點哄都係唔肯既就算啦,我指段婚姻。

大宅

回覆樓主

既然你有翻工,人工最少都萬幾,遠少少舊少少慢慢租住先,我諗你老公都會ok。亦負擔得到

伯爵府

回覆 yurijm 的帖子

中間有好多辛酸.....但唔想多講..
因為結左婚..我願意接受...
但呢樣我真係妥協唔倒....

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

得你c6返工?

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

馬明嫂 發表於 18-12-12 11:44
你打算租定買?
租就簡單 佢唔租 你租

琥珀宮

starer 發表於 18-12-12 12:31
回覆 Isaacymom 的帖子

而家睇中左個盤就一定要2份夾先成事.....唔係就要睇套房0個D....

不如自己搬出去住著套房果d先,可能有d唔洗簽長約,到佢同意一齊搬先再搵大d。

伯爵府

回覆 願我能 的帖子

有計曬...唔會動用儲蓄......有能力可以搬..係一開始買傢俱雜項0個D先用多D...之後每個月有埋EXCEL表寫我清清楚楚計過可以負擔倒
不過就應該儲唔倒錢咁囉..

首頁
12345...7

尾頁

跳至