自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

回覆 littlefunpig 的帖子

大家都有做野

大宅

.

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

mysterious22 發表於 18-12-12 12:02
租樓就唔怕啦,租左先,局佢上船,同佢講失業俾唔到租至多搬返去6299到

男人住慣左屋企,梗係唔想轉變, ...

我都覺得係個男人住慣咗舒舒服服, 唔想搬走
總有離別的時候

珍珠宮

或者想下一步生小孩,開支大。吾想搬
或者想買樓,儲多些。租樓儲吾到錢。

溝通多些。如果吾生,其實可以租。2個人可以好簡單

寶石宮

2023年兔年勳章

starer 發表於 18-12-12 13:13
回覆 願我能 的帖子

有計曬...唔會動用儲蓄......有能力可以搬..係一開始買傢俱雜項0個D先用多D...之後每 ...

租樓變月光族要三思

大宅

.

子爵府

starer 發表於 18-12-12 13:13
回覆 願我能 的帖子

有計曬...唔會動用儲蓄......有能力可以搬..係一開始買傢俱雜項0個D先用多D...之後每 ...

你c6份人係未好緊張$$?又覺得每個月租樓=幫人供樓好笨?

男爵府

回覆樓主:

打算會生小朋友嗎?如果搬走係會搞到同奶奶反面嗎?
如果兩樣都唔會,其實不妨試一年再算,再唔係搬遠不過平d, 你而家搵既盤咩價位架?

子爵府

Chowying 發表於 18-12-12 13:37
我都覺得係個男人住慣咗舒舒服服, 唔想搬走

同意!同埋男人同佢家人一向一齊住反而搬出去佢吾慣又冇人依赖

禁止訪問

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

回覆 annacckong 的帖子

佢平時對我好好,會煮野比我食....衫都同我褶埋....就係咁我先捱左咁耐.....

伯爵府

回覆 tingting2200 的帖子

他成日覺得租樓好笨...而且又覺得他屋企有層樓(而家住0個到)所以唔想租....但我有反映個想要個家...得我同他的家...
之後先話儲錢0個D ja ma...
而且我都有諗過呢個都算係我地的本錢可以去試下租樓....
最壞打算有咩事都有屋返~~
亦都有同他解釋...希望他唔好擔心咁多.......

伯爵府

回覆 SASA滾 的帖子

本身我有儲錢for應急....而租樓唔會動用呢筆錢
而實際上租樓唔知用幾多~~

但有列好item每樣野會洗幾多倒....
唔大洗都儲倒幾千架~~~

禁止訪問

子爵府

starer 發表於 18-12-12 14:45
回覆 SASA滾 的帖子

本身我有儲錢for應急....而租樓唔會動用呢筆錢

如果搬出去無錢儲或儲得嗰少少,我唔會搬,搬左出去,了結左你個心願,到時搞唔掂又返真係要搬返99度,我相信我係你c6會覺得你揾野搞,買傢私呢啲要錢,到時變賣就唔值錢。
同埋你搬左好開心,但你c6呢?可能就變左佢日怨夜怨,又用多左錢,佢放唔低。
衰啲一陣佢唔返黎訓去返99度,起碼食住好,有阿媽靚湯飲。到時你一樣又激心。如果你覺得婚姻唔重要,其實可以搏下搬出去住,可能c6會好開心又唔定。
但你唔好預佢會幫手做家務,慣左飯來張口,你到時又唔好呻佢唔幫手。。。
其實我只預見到你地搬或唔搬,最終事旦一方會發脾氣鬧交。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

starer 發表於 18-12-12 14:42

他成日覺得租樓好笨...而且又覺得他屋企有層樓(而家住0個到)所以唔想租....但我 ...

你老公當然會咁諗啦, 喺屋企好食好住, 乜嘢都唔使佢理, 根本樣樣都settle 哂。

對唔住呀衰啲講句, 其實佢當初應承你都係呃你啫
總有離別的時候

子爵府

starer 發表於 18-12-12 14:42

他成日覺得租樓好笨...而且又覺得他屋企有層樓(而家住0個到)所以唔想租....但我 ...

佢有呢個諗法都正常ge,好多男人針唔吉到肉唔知痛,冇迫切理由,佢唔會想離開自已的舒適地帶

除非你地有實際需要(eg. 有左BB)或者實際問題(eg. 同老爺奶奶吵大鑊,要佢做夾心人)

但係你角度,又唔係咁睇法......

男爵府

starer 發表於 18-12-12 11:44
回覆 sukicloud 的帖子

就係無仔女先想試下過真正的2人世界.......已經唔諗買....

咁你話照搬,佢得閒過黎住下。到時搬左就你主場

珍珠宮

王國教室勳章

starer 發表於 18-12-12 11:43
回覆 spikenard 的帖子

始終唔慣多個人...而且同C6住間房太逼......

好明白你,但記得心平氣和同老公講。
我朋友一家三口同老爺奶奶,姑仔住,屋企三層有幾千尺,但佢住左七年都未慣,七年都同老公講搬出去,老公一直唔肯,上年終於話好啦,睇下屋,睇完老公話忍唔到住咁細又唔捨得父母。
朋友爆,嘈到話要離婚,本身老公都話再講,但朋友嬲到癲左。宜家老公話佢太過份好難頂,叫佢快d離婚

伯爵府

回覆 starer 的帖子

其實佢由頭到尾,都無心搬出去住。
只可靠你企硬,自己先搬。

首頁
23456...7

尾頁

跳至