自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章

好奇一問...

當recruiter 叫左個candidate 去公司見工, 點保證個interviewer (公司) 唔會私下攞 candidate contact 然後私下請左佢? 或者佢可以先扮reject 然後再請佢?

定係send interview 的時候已經簽左約?

謝謝
我鐘意舊嘢,新嘢點都取替唔到。

大宅

試過經A的比正規公司請,少左DD福利。
後來問朋友,朋友話有D係經AA出糧添⋯⋯

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

傳統涼果 發表於 18-12-12 11:58
好奇一問...

當recruiter 叫左個candidate 去公司見工, 點保證個interviewer (公司) 唔會私下攞 candidate ...

正常公司好少咁cheap過橋抽板

大宅

2024年龍年勳章

回覆 good_pig 的帖子

真係難講..cheap 公司遇唔少, 不過我唔係做recruitment, 所以好好奇如果係一D part time post / 雞肋職位, 佢地會唔會選擇咁做?

用戶要求終止服務

牛年勳章

試過間公司見我嘅 CV,就直接聯絡我,無經 agent,不過間公司好多人識我。
未經許可,請勿轉載

大宅

2024年龍年勳章

大笨鐘 發表於 18-12-12 12:06
試過間公司見我嘅 CV,就直接聯絡我,無經 agent,不過間公司好多人識我。
...
本身佢有你contact? 因為呢D CV 通常無contact information

用戶要求終止服務

牛年勳章

傳統涼果 發表於 18-12-12 12:08
本身佢有你contact? 因為呢D CV 通常無contact information

佢本身有我 contact,係幾高級嘅經理,不過佢公司好多人都有我 contact。
未經許可,請勿轉載

大宅

2024年龍年勳章

大笨鐘 發表於 18-12-12 12:10
佢本身有我 contact,係幾高級嘅經理,不過佢公司好多人都有我 contact。
最後個headhunter 知唔知?

用戶要求終止服務

牛年勳章

傳統涼果 發表於 18-12-12 12:11
最後個headhunter 知唔知?

我唔知佢知唔知
未經許可,請勿轉載

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

通常唔會咁過橋抽板 請人長做長有

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

高級職位經headhunter果種唔會咁cheap,因為一定知,同埋經headhunter搵工由headhunter幫你叫價,佢因為賺commission,所以你人工越高,請得成的話,佢賺得越多,所以經headhunter搵工都有好處,不過有時D工要出動到headhunter搵人的話,一係果個係專才,一係個位好難請人(未必係唔好,只係份工都有要求)。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

rose-mag 發表於 18-12-12 13:40
高級職位經headhunter果種唔會咁cheap,因為一定知,同埋經headhunter搵工由headhunter幫你叫價,佢因為賺c ...

經headhunt請工 headhunt緊張ga 因為你試用期內走 佢要免費比個replace比個間公司

男爵府

我就未試過咁,次次都係搵agent搵工,agent聯絡,confirm interview 時間,反工時間等

去到公司見工,都會有一欄寫係邊度refer你黎見工

其實公司搵得consultant 去跟,就代表佢唔想搵d唔岩佢地心水既.....所以過橋抽板真係未聽過

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

通常大公司經agent請人, 係要先攞approval, 攞咗approval後, agent佣已會由公司出, 咁manager冇需要同公司慳佣金, 亦冇需要冒俾agent發現後唱或投訴的風險.

珍珠宮

咁cheap同短視嘅野,真係無諗過點做~

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

大公司唔會啦,揾得 Agent,大家都明白規則,如果被發現,人哋可以要求賠償,唔會咁肉酸。

我試過經agent 揾 temp job, 後來公司想 perm 我,都係揾返間 Agent 攪,免得為咗慳少少agency fee, 倒頭來畀人告,可能係行內仲俾人唱,得不償失。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

大笨鐘 發表於 18-12-12 12:06
...

咁已經係違約。俾agent知道要賠架

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

rose-mag 發表於 18-12-12 13:40
高級職位經headhunter果種唔會咁cheap,因為一定知,同埋經headhunter搵工由headhunter幫你叫價,佢因為賺c ...

上兩個月至process左張單,請一個大佬級(不是終極大佬)5萬美金commission

王國長老

Jnam 發表於 18-12-12 18:30
通常大公司經agent請人, 係要先攞approval, 攞咗approval後, agent佣已會由公司出, 咁manager冇需要同公司 ...

前拆老闆發現一件事,嬲到佢噴火
睇上面我個帖已知公司請人要求高。勁人嘅野,少一個就少一個
前排公司從相熟agent口中,得知我地HR同佢傾減佣金(譬如收開3%,公司還價2.5%)
所以agent好坦白有好野都介紹左俾第二間先,因人地俾足
老闆嬲到顛!同HR開火。HR講價理由好明顯,咪想威俾老闆睇自己幫公司慳左錢囉
所以唔會以為員工一定唔會幫公司慳

王國長老

Agent會同公司簽約(好似睇樓都要簽左睇樓紙咁)。講明請到就點俾
其中會有條款係如果公司無跟規矩做,agent有權索取賠償(同睇樓一樣)
所以如果從agent度收cv再私下聯絡,已經係毀約
大公司唔會咁cheap做臭自己個名
咁呢個世界總有人唔要面,搏人唔知囉。不過萬一agent知道就有花生食喇

我地試過自己department自己做recruitment ,話唔想俾HR拖慢進度。HR知道後好嘔血架!因就算之前reject過(公司咁大!)而家請返,公司都有可能要賠佣金

首頁

尾頁

跳至