自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

rurubibi 發表於 18-12-12 12:10
醫院都係俾病人休息為主

但部份病人/家人都想見對方

子爵府

南丁媽咪 發表於 18-12-12 17:44
私院最好要單人房
我fd做私家,話二人,四人,大房隨時嘈過街市
一張床成村家人任探

極同意。 私家就住單人房最好。我以前在法國做手術後住過2晚, 住4人房, 嘈到死。所以生仔去政府, 等無咁嘈, 無咁多人出出入入。作為病人, 我想休息多於與親友閒聊, 有咩就返屋企先講。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

rurubibi 發表於 18-12-12 12:10
醫院都係俾病人休息為主

agree, 佢地又要早食飯

子爵府

1mocha 發表於 18-12-13 02:16

我剛相反,就係因為探病時間,所以係政府生。

我都係咁諗

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

規矩就係規矩, 人地咁安排係有原因,
通常呢啲時間都係病房派飯時間....唔食
醫院既飯可以叫屋企帶去.....
想探病請假或早走都要.....

侯爵府

開心吸收勳章

醫院係好多病菌既地方, 醫護都吾想外太多外來人出出入入, 探病時間表應該配合番醫院, 吾好阻礙醫護工作, 同埋比病人真正休養

子爵府

karshing 發表於 18-12-12 16:15
聯合係寬鬆得誇張,見有人可以叫工人日頭夜晚留係病房,係連續幾晚,但個病人唔係彌留階段???
...

唔係,係痴呆,日夜倒,會鬧姑娘謀殺,姑娘打人

子爵府

_candy_ 發表於 18-12-13 06:47
唔會喎,我住過, 我當時行得走得, 我朋友嚟俾叉電器我, 過咗鐘佢都唔畀我朋友入, 我想行出走廊去拎又 ...

QE 好嚴,聯合寬鬆

男爵府

BK Milk勳章

1mocha 發表於 18-12-13 02:16

我剛相反,就係因為探病時間,所以係政府生。

係呀 有咩都係忍個兩個鐘
唔想d無謂人失驚無神衝上嚟

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

其實好想問,其他發達國家係咪都係有咁既規矩,限制時間探病? 我成日覺得呢條例跟本就好差

話說屋企人入院,唔係探病時間隔離床有位亞婆賴左大,就叫姑娘幫佢換片,點知姑娘一直叫佢等,叫左幾次都係叫亞婆等等,原來係要等到換片時間先大圍一齊換 咁樣要病人up住幾個鐘,於心何忍呢?

我想話姑娘你地有一日都會老,有一日都會要入院架,除非你肯定日後自己可以入私家,否則你地老左都係咁樣比人UP住條片架咋,如果你地真係咁忙, 就一係開放探病時間等家人幫手,而唔係咁樣虐待病人
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

珍珠宮

Teletrend 發表於 18-12-13 10:47
QE 好嚴,聯合寬鬆

我住過聯合好嚴

珍珠宮

sumlam 發表於 18-12-13 14:33
其實好想問,其他發達國家係咪都係有咁既規矩,限制時間探病? 我成日覺得呢條例跟本就好差

話說屋企人入院 ...

我都見過唔到換片時間係唔會換片, 啲老人家撳鐘佢哋都係叫等, 好多老人家Pat Pat 爛肉 片又差,再焗 我亦見過深夜嗰時係包2條片, 半夜換片果時蚊走面頭嗰條就算

珍珠宮

好媽媽勳章

_candy_ 發表於 18-12-13 16:33
我都見過唔到換片時間係唔會換片, 啲老人家撳鐘佢哋都係叫等, 好多老人家Pat Pat 爛肉 片又差, ...

其實醫護人院真係咁忙既話, 好心佢就比不便行動既病人家屬探病幫手啦
跟家人入過院幾次, 真係見到好多老人好慘, 我都驚第時老左會咁樣比醫護人員折磨

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

話說屋企人入院 ...

我住地方既醫院探病時間係 11-20.30, 再按唔同部門再分, 不過一般都時間長d 或多d 分段.

我住既地方可以留院甚至去醫院見醫生既機會非常難得, 所以醫院住院人數相對香港既少好多.

例如, 一般生完仔6個鐘內就要出院, 就算留院都係自己湊番個仔; 入急症室要醫生/白車救護員批淮先 (要批都好難); 跌斷骨入院一陣就俾止痛藥俾你租手扙後叫你出院, 過幾日至打石膏; 大人小朋友做小手術係即日出院; 如果病人要人隨時照顧, 多數情況係要病人出院, 家人自己諗辦法搞掂.

仲有一樣係男女同房.

個個地方既醫院有好有唔好. 我老公唔鍾意QE d 探病時間, 我反而覺得唔錯. 我響外國住過雙人房同單人房, 住雙人房係最不便.

珍珠宮

好媽媽勳章

bosch 發表於 18-12-13 17:33
我住地方既醫院探病時間係 11-20.30, 再按唔同部門再分, 不過一般都時間長d 或多d 分段.

男女同房 我接受唔到,你住外國地方咁大點解都要男女同房?

侯爵府

_candy_ 發表於 18-12-13 16:33
我都見過唔到換片時間係唔會換片, 啲老人家撳鐘佢哋都係叫等, 好多老人家Pat Pat 爛肉 片又差, ...

尿片是由家人自己提供,醫院提供第一條。

珍珠宮

sunshine0613 發表於 18-12-13 20:51
尿片是由家人自己提供,醫院提供第一條。

入慣院都識帶片,第一條用醫院都要還

男爵府

話說屋企人入院 ...

其實好難比較,每個國家及城市嘅情況、習慣都不一樣,現實係香港嘅公立醫院喺非常擠迫及繁忙,佢咁樣定探病時間我覺得無可厚非。

多年前我喺外國一個小城市生阿仔,當年住公立醫院大房,真係冇乜特定探病時間,產後房有8張病床,我住咁多日都只係得4張床有人,你可想像護士嘅工作量同香港點比,仲有,d 外國人探病都係一個起2個止,都喺半個鐘就走,講嘢又好細聲唔會嘈,所以佢哋先可以唔駛點限制探病時間,但香港又點得呢?(不過呢個係我幾十年前嘅經驗,唔知而家仲係咪咁)

bosch    發表於 18-12-14 19:09

琥珀宮

大肉兒 發表於 18-12-12 13:20
就係因為探病時間
我老公堅持我生B不可去政府

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

sumlam 發表於 18-12-13 19:52
男女同房 我接受唔到,你住外國地方咁大點解都要男女同房?
...

我唔知點解, 慳錢同方便管理啩.... 佢地覺得響醫院度, 乜都係 mixed gender 咁做, 要私隱咪自己拉埋d 簾. 如果有人拒絕一個異性醫院員工去幫佢, 咁就冇人會幫.

有 d 泳池更衣室 (鄰近國家都係) 都冇分男女, 甚至安排小朋友響一間大房個個一齊換衫. 以前我同大仔去親子班游水都係大人細路同房換衫.

d中小學更衣室有分男女, 但室衣室內 d 沖涼位係冇間隔.

可能佢地睇慣晒, 所以冇咁多避忌啩...

首頁

尾頁

跳至