年紀大左,護膚品就一定要用油?

annz
|
我估可能年紀大左,油脂分必已經無後生個真咁旺盛
而家保濕已經唔可以凈係補水,一定要用埋油
諗起我以前真係好怕油,次次搽完都笠癡癡
,又好似唔多吸收咁
但係而家簡直愛上左,日日都會溝少少油落cream或者粉底度
令到保濕或者妝感好d
想知有冇jm都係到某一個階段,就會突然鐘意左用油呢?
DianaHung
|
annz 發表於 18-12-12 12:15
我估可能年紀大左,油脂分必已經無後生個真咁旺盛
而家保濕已經唔可以凈係補水,一定要用埋油
諗起我以前真 ...

我晚上直接用油按摩就瞓
bibi2310
|
你用邊個牌子ge油...
M.Y.P
|
可能真的年紀大了,我夏天開冷氣瞓都會將一、兩滴油加落cream到滋潤好多,皮膚真係無咁乾㗎!哩d天氣簡直不能決‘油’啦!習慣了便愛上了
sinaman167
|
真係要睇邊一隻,有d太潤就真係會出返粒粒
lenareina
|
我都係,粉底團cream 都有用油
cbeyond
|
又唔一定要油, 我自己懶啫。
一年365日都係用油, 快, 方便, 護膚效果佳
ariel_mermaid
|
我都係搽Cream 到 搽粉底 都會落油架,貼好多

而家天氣,唔用油唔夠潤添呀
abeebb
|
最近用過double serum,haba 都幫到保濕
asa2012
|
我都會加一小滴油入lotion /cream才擦上面。仲面放在掌心溫一溫先,更貼
wallacemama
|
我用Clarins
mmmak
|
bibi2310 發表於 18-12-12 12:52
你用邊個牌子ge油...

用the ordinxxx都ok 好平幾吸收
ngwong2
|
用油,,,會出粒粒。
starrymama
|
今年進入30中後期, 發現真係要用油. 上年都唔使
cbeyond
|
ngwong2 發表於 18-12-12 14:45
用油,,,會出粒粒。

換過隻靚品質, 油品質好影響效果, 包括出粒粒
wyl
|
我超油肌,只能用the ordinary呢類水狀嘅serum,用油會生暗瘡。
yipyip82
|
DianaHung 發表於 18-12-12 12:44
我晚上直接用油按摩就瞓

你用邊隻牌子ga?
DianaHung
|
yipyip82 發表於 18-12-12 17:15
你用邊隻牌子ga?

Root Science- bare, 咁我又唔係晚晚都係淨用油Ge,有時會用返另一牌子精華面霜,都好潤,之前敏感果時買Ge
小ice
|
4字,呢兩年用油
lalalalalan
|

有啊,宜家我好鐘意用油。
搽咗油之後,水油平衡會好好多。
保濕力都會feel到好咗,唔會搽完等於無搽過。
好似clarins double serum 都有油嘅成分,搽完好夠保濕!嚟緊冬天必用!