烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我爸好鍾意食蠔,老公都係,佢見到有急凍賣又幾大隻,於是買咗兩樽,但其實太大隻,唔多啱煎蠔餅,不過老公想食,又孝敬下爸爸,所以就蠔汆水後切細用嚟煎,味幾好,不過始終質感都係唔夠用蠔仔咁好。

男爵府

大宅

掌握基本原理,才能踏上輕鬆自學的途徑!

男爵府

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

既係好女兒,又係好太太。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

翡翠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大宅

請問濠餅要咩材料同點煮,謝謝分享

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

正呀.

你果邊d 蠔賣幾錢? 有一樽樽賣咁好!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ALVIS823 發表於 19-1-29 05:14
請問濠餅要咩材料同點煮,謝謝分享

潮底煎蠔餅當然要蠔仔,我呢度買唔到,所以我用大隻嘅洗乾淨後切開,其實冇咁正,不過好過冇得食。

洗蠔仔唔好先落水,要加D生粉/麵粉去摔下先,輕輕力唔好摔爛,你會發覺摔到D黑色污衊同蠔殼出嚟,之後就用水洗乾淨,唔好直接用水沖,會好易沖爛,如果見到D水好混濁好黑就用粉摔多次再過水,之後就用個篩瀝乾水,備用。

之後用地瓜粉/薯粉四湯匙加大概六至八匙清水開個粉漿,拌勻至冇粉粒。另外準備兩隻大雞蛋(鴨蛋更香)打勻。另外再準備兩隻雞蛋,略打下(我鍾意有D蛋白,所以冇打勻)分開用,總共四隻雞蛋。

粉漿水加入蠔仔,再加兩隻蛋,切一把芫茜碎(鍾意食芫茜加多D)加入去拌勻。鑊燒熱加油,油熱加入蠔仔蛋漿,煎到兩邊都差不多熟後,將兩隻蛋一半倒落去,煎到蛋一面脆後,反轉將餘下雞蛋倒晒落去,煎到兩面都脆邊就可以上碟。

我再灑多D芫茜,因為屋企人超鍾意食,食果陣可以沾魚露或辣油。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

bosch 發表於 19-1-29 07:19
正呀.

你果邊d 蠔賣幾錢? 有一樽樽賣咁好!

有一樽樽架,好似香港賣桶蠔咁,不過係細細樽,我老豆同老公都勁鍾意食,咁啱我老公見到有減價,USD3.XX一樽(不過唔係成日見到有得賣咁平),入面有三至四隻,浸住水嘅,都幾大隻,我見到咁大隻,同老公講整薑蔥蠔或者缽酒蠔好D喎,點知佢係都要話食蠔餅,有次去潮州餐館食過兩次,佢覺得好正,不過佢叫我加少D地瓜粉,佢鍾意脆口實淨嘅口感多D,即係變咗蠔仔煎蛋。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

首頁

尾頁

跳至