護照風波,反映甚麼?

huisandy
|

我只係想到呢D

1。真相好重要
2。邊度先重視真相
3。私隱好重要
4。邊度才尊重私隱
5。咩叫無風起浪
6。邊個在無風起浪
7。香港好政治化
8。世界都好政治化……
DoReMi媽媽
|
反映有人/國家想轉移公眾視線,真正尊重人權的國家,對未經審判定罪嘅嫌疑人,一樣有私隱和人權的保障,美國為咗轉移公眾視線,公開未經審判定罪孟晚舟護照資料,冇保障佢嘅私隱,再者,美國唔係因為護照事而要求加拿大拘留孟,點解美國要喺護照上造文章,大肆渲染?
LittleRoxie
|
huisandy 發表於 18-12-12 14:36
我只係想到呢D

其實美加一路都冇話過護照有問題
係用語言偽術,令到人想入非非
一班低智泛民,及黃絲又跟車太貼
我依d脫哂節的師奶,一出新聞
就知道成件事子虛烏有

huisandy
|
其實仲有一條

係知道「邊個」先係「邊個」的傀儡 ,原來不在呢面而在彼岸
nicnicchu
|
什麼都政治化了,人與人、政府與市民之間的信任越來越低
nainaitze
|
DoReMi媽媽 發表於 18-12-12 14:43
反映有人/國家想轉移公眾視線,真正尊重人權的國家,對未經審判定罪嘅嫌疑人,一樣有私隱和人權的保障,美 ...

最初報導話佢同時持有3本特區護照,呢啲真係轉移視線嘅手法,可圈可點,跟著睇到今日報導,有2本已剪角,有啲人都仲糾纏於護照問題上
我以前份工經常接觸客人嘅私隱,包括身份證護照等,其實好多唔同國藉嘅人都會因好多唔同原因,而同持有1本以上嘅同一國家護照出入境,其實呢啲唔係咩大件事,唔明啲人新聞都報咗出嚟,相又有埋,都唔明仲有咩好糾纏。

噚晚睇新聞,林鄭講得好,佢出嚟講係要維護特區市民同特區護照嘅認受性。
nainaitze
|
huisandy 發表於 18-12-12 14:36
我只係想到呢D

對,世界一定係好政治化,而每個地方嘅政府都係黑暗嘅
nainaitze
|
LittleRoxie 發表於 18-12-12 14:57

報導一出街的確令好多人想入非非,其實好多國藉嘅護照持有人都會2本新舊護照需要同時跟身,有啲國家甚至會新舊護照釘埋一齊,方便出入境人員檢查,啲人跟車太貼喇
cattz288
|
真係好老土, 為左D搞事者, 就要犧牲個人既私隱~
DoReMi媽媽
|
nainaitze 發表於 18-12-12 15:19
最初報導話佢同時持有3本特區護照,呢啲真係轉移視線嘅手法,可圈可點,跟著睇到今日報導,有2本已剪角, ...

美聯社記者Matt,聚焦喺點解美國敦促中國唔可以任意拘留,但唔對加拿大作出相同敦促

另一記者問美國發言人,商企違反制裁禁令,點解唔係制裁公司,而係要個人負責? 哩啲咪有質素問題囉,糾纏喺護照上,而家美佬因護照拉孟晚舟?美佬自己都講唔出問題啦,只係含糊其詞等大家無限想像,香港就有班人俾美佬帶住轉

外國記者會發出有質素的問題,我哋香港嘅法律學者卻糾纏喺護照上

cinda72.
|
反映香港特別多漢奸同仇富葡萄友囉!
tester5
|
LittleRoxie 發表於 18-12-12 14:57

「子虛烏有」令我想起一件往事,就是美國死屈依拉克有大殺傷力武器,所以要出兵。。。為一己私利去打仗

MsBusy
|
cattz288 發表於 18-12-12 15:24
真係好老土, 為左D搞事者, 就要犧牲個人既私隱~
外國唔係成日講要保障人權咩? 呢單完全唔覺有尊重過當事人人權喎,
講一套, 做一套
babyco
|
成件事不在護照上,但報道卻集中在護照上 而好多人亦連懶人包都唔睇下 ,做左標題黨
nobodyfool
|
cinda72. 發表於 18-12-12 15:33

rolandbb
|
MsBusy 發表於 18-12-12 15:50
外國唔係成日講要保障人權咩? 呢單完全唔覺有尊重過當事人人權喎,
講一套, 做一套
...

同意
baby_chu
|
nainaitze 發表於 18-12-12 15:19
最初報導話佢同時持有3本特區護照,呢啲真係轉移視線嘅手法,可圈可點,跟著睇到今日報導,有2本已剪角, ...

係囉!
奇怪,D人可以執住唻講咁耐.....
88muimui
|
呢點我認同你
ngokwan
|

Agree x100000
小肥兔
|
一個護照事件, 漢奸現形
SIRIABABY    發表於 18-12-12 16:44