時政擂台

跳至

首頁
12345...8

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

又出口術, 美國佬講咩都得!

華為太子女孟晚舟因涉嫌違反美國對伊朗制裁,一度在加拿大被扣留。美國總統特朗普周二(12日)首次開腔,不排除介入孟晚舟案。他指假如釋放孟晚舟符合美方的國家安全利益,或作為中美貿易談判一部分,有助達成協議的話,他會與司法部商討。特朗普又指要視乎中方的要求,再決定是否引渡孟晚舟。

特朗普在白宮橢圓形辦公室接受英國傳媒的專訪,訪問歷時30分鐘,他稱:「當我認為對國家有利,這對國家安全非常重要,如果我認為這有利於達成有史以來最大的貿易協議,及有必要的話,我肯定會干預。可能會發生很多不同的事情,也有可能是談判一部分,我們將與司法部商討,讓更多人參與事件。」

記者其後問特朗普會否把孟晚舟引渡至美國,特朗普回應指先視乎中方的要求,但他承認案情有點麻煩,並指美國與中國及其他國家均有類似的爭端。當被問到有沒有和中國國家主席習近平談論孟晚舟案時,特朗普指白宮曾與司法部及中國官員談論此案,並稱:「他們仍未致電給我。他們有和我的幕僚溝通,但未致電給我。」

此外,特朗普透露中美官員已在電話中展開貿易談判,對達成協議感到樂觀,他稱:「我們可能再有會面,由兩方的高級官員出席。假如有需要,我將與習近平會面,我十分喜歡他,與他相處良好。」

特朗普指中國已開始重新進口大量美國大豆,並承諾把美國進口汽車的關稅由40%減至15%。惟芝加哥商品交易所的交易員表示,暫未有迹象顯示中國重新進口美國大豆。

rose-mag  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 18-12-13 07:22

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

侵侵變咗路人? 佢哋叫加拿大拘留孟晚舟,而家話佢可以介入幫忙解決? 個局~唔係美國佬設嘅咩?

一早話咗拉孟係為咗中美談判攞籌碼

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

呢個癲佬完全不明白乜嘢叫司法獨立。

男爵府

開心吸收勳章

離題講句,我覺得太子女好有氣質,個名好瓊瑤,樣就好女俠

FJmom    發表於 18-12-12 22:48

公爵府

hashtag影視迷勳章

JunJunJu 發表於 18-12-12 14:51

素顔都好靚

公爵府

hashtag影視迷勳章

姓Trump的從來是真小人

男爵府

美國佬啲雙重標準真係無得彈

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

顛佬侵 appoint 自己友做大法官, 方便剷除異己, 學人講"私法獨立"
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

Charitymami 發表於 18-12-12 02:01
顛佬侵 appoint 自己友做大法官, 方便剷除異己, 學人講"私法獨立"
孟女仕又唔係通緝犯, 冇証據, 冇經國際刑警出拘捕令, 大麻國隨便綁架商人, 做人走狗, 國格全無, 衰到淪落做綁匪國

puipuimum2    發表於 18-12-12 19:54
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

伯爵府

回覆樓主:

慳啲啦叫佢

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

神又佢,鬼又佢

珍珠宮

係囉…好靚女

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

dennis_lkw 發表於 18-12-12 14:58
美國佬啲雙重標準真係無得彈

哈~美聯社記者Matt 就係質疑美國雙重標準,點解敦促中國唔可以任意拘留,但加拿大就可以

連外國記者都質疑美國做法,香港仲有人糾纏喺護照上

SIRIABABY    發表於 18-12-12 15:29

侯爵府

Charitymami 發表於 18-12-12 02:06
孟女仕又唔係通緝犯, 冇証據, 冇經國際刑警出拘捕令, 大麻國隨便綁架商人, 做人走狗, 國格全無, 衰到淪落做 ...
綁匪國未審先判, 為求天價保釋金, 將個人資料赤裸裸呈現公眾, 種族歧視, 十分可恥。

以前賴星昌案, 以人道立場延期居留, 綁匪國榨乾榨淨賴星昌龐大財富, 跟住棄之如敝履, 送佢上飛機

珍珠宮

回覆樓主:

講到最後咪都係為錢……
浸浸呢招就好似脅持人質在手
用人質做碼子, 威嚇中國by佢

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-12-12 15:14
哈~美聯社記者Matt 就係質疑美國雙重標準,點解敦促中國唔可以任意拘留,但加拿大就可以

糾纏護照果班人係太短視,
唔知美加在扯貓尾
真正醉翁之意在於……

大宅

同感

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 18-12-12 15:14

記者表示:美國表示中國拘留xx係錯,但同時又認同加拿大拘留孟。係咪咁?
老美國務院發言人:
點拆都拆唔掂⋯⋯⋯完美示範雙重標準!

珍珠宮

mln 發表於 18-12-12 15:16
講到最後咪都係為錢……
浸浸呢招就好似脅持人質在手
用人質做碼子, 威嚇中國by佢

最大目的:打擊中國優勢、打擊中國科技強大、打擊有色人種抬頭、誓要白人主導繼續世界!

meow_day    發表於 18-12-12 17:38
oma79    發表於 18-12-12 17:12

首頁
12345...8

尾頁

跳至