坐月飲食上有咩要注意?

chocho3016
|

c6個妹下個月生B,99叫我幫手照顧佢坐月,可能係飲食上嘅照顧,其他洗洗抹抹都有工人幫手,其實我都無咩所謂嘅,自己本身都無做野做ftm,咪幫下手,但問題就係,我生小朋友已經係十幾年前嘅事,好多野我都唔記得哂,都唔太清楚坐月嘅飲食到底要係點,所以上黎求下jm指教
Bossypig
|
生完第一個月儘量吾好食生冷野同凍野...生果都儘量吾好...如果真系好想食就食木瓜提子...lee d會比較好
|
回覆 chocho3016 的帖子

Hello chocho3016,坐月時候既湯水建議以清淡同少油為主, 例如: 雞湯、魚湯、牛肉湯等等, 另外補充蛋白質對傷口愈合都好重要, 飲食上可以食多d肉、魚、蛋類。補品有機會會影響惡露, 一般黎講建議等惡露清曬 (產後2-6星期左右) 先食, 食之前可以問問中醫師意見先架!
chocho3016
|
咁補身果方面呢? 有咩啱佢地補呀?
chocho3016
|
[email protected] 發表於 18-12-13 17:56
回覆 chocho3016 的帖子

Hello chocho3016,坐月時候既湯水建議以清淡同少油為主, 例如: 雞湯、魚湯、牛肉 ...
我轉告比佢聽先
|
chocho3016 發表於 18-12-14 12:32
我轉告比佢聽先

leemamaa
|
chocho3016 發表於 18-12-14 12:31
咁補身果方面呢? 有咩啱佢地補呀?
如果唔想煩可以買鍾嘉欣代言個坐月子組合 我果時坐月都係就咁飲滴雞精就夠 佢一set有唔同可以全身咁補 仲好方便 倒出黎整熱就飲得
Misscb
|
最主要少食多餐, 咁樣補到身又唔怕會好肥
rosasa40
|
我開頭都有樓主嘅問題,後尾飲左滴雞精之後,上奶上得好容易,我到依家都仲有飲緊,俾bb嘅營養會再好d
babyclub5201314
|
多謝分享!!!!!!!!