餵完人奶係咪胸形會變?

Yukary
|
囝囝就黎出世 我同c6商量過都決定左要全人奶餵bb
不過最近我上網睇到啲資料就話
餵人奶有機會令到媽媽個胸變型
可能會鬆或者下垂
搞到我而家好驚 唔想之後身型走哂樣
但為左囝囝健康我又唔係放棄
唉...真係好苦惱
EstrellaDamm
|
Yukary 發表於 18-12-12 15:18
囝囝就黎出世 我同c6商量過都決定左要全人奶餵bb
不過最近我上網睇到啲資料就話
餵人奶有機會令到媽媽個胸 ...

其實懷過孕已經大啲機會會變,如果你咁怕身型變的話應該唔好生呢。年紀大都會,呢樣冇計,除非靠手術。不過,我餵完第一胎後,又唔覺分別好大。而家餵緊第二胎超過一年了。我又唔擔心。

不如你諗下,餵哺母乳能減低媽媽患上乳癌嘅風險,會唔會令你對餵人奶正面一啲?
HOPEFORBB
|
回覆 Yukary 的帖子

我自己都餵咗一段短時間,的確係會鬆咗,呢樣都有可能係同hormone有關

但我又唔會因為擔心身材走樣而唔餵
邦妮兒.
|
吾多吾少都有d影響既...
咁小朋友成長緊要d定自己身材緊要d...相信你自己都會識得諗...
Yukary
|
我知 我都唔會犧牲囝囝 呢個係做媽媽嘅責任黎架嘛 身材唔好都可能有得救 但小朋友成長過左就無 不過真係想問如果真係萬一走左樣可以點算?
HOPEFORBB
|
回覆 Yukary 的帖子

其實都無咩可以做,我都做過一啲treatment話令到個胸firm返啲,但我覺得無作用
EstrellaDamm
|
Yukary 發表於 18-12-14 15:10
我知 我都唔會犧牲囝囝 呢個係做媽媽嘅責任黎架嘛 身材唔好都可能有得救 但小朋友成長過左就無 不過真係想 ...

我個人經驗(與朋友比較)係。。。如果餵奶係長期供求平衡,餵奶/擠奶唔好隔太耐(當然隨BB長大加固,次數會慢慢減),唔好令自己成日谷奶(好多人誤以為成日谷奶係好事),乳房較少機會暴脹暴縮,之後落差可能冇咁大。而全埋身餵哺比泵奶易供求平衡。

同樣道理,如果懷孕期或坐月成個人因為食太多而暴肥,之後又減肥,又係會令乳房升級又收縮。胸部本身係脂肪,肥先瘦先唔出奇。咁搞先易走樣。相反,如果儘可能控制磅數增長,唔好撐大個人,啲皮肉冇stretch得咁多,就冇咁走樣。
秋天與楓葉
|
EstrellaDamm 發表於 18-12-14 19:44
我個人經驗(與朋友比較)係。。。如果餵奶係長期供求平衡,餵奶/擠奶唔好隔太耐(當然隨BB長大加固,次數 ...

講解得好好!
的確好多人以為人奶愈多奶愈好,要成日谷奶先夠餵bb,不停食谷奶食物/湯水
其實餵人奶供求平衡係最好~

而且好多人以為懷孕/餵人奶要食好多嘢先夠營養比bb,媽媽飲食過量令身型增長迅速,過後媽媽又心急瘦身令自己身型起伏不定,脂肪暴增同暴減太快影響表層皮膚

事實懷孕同餵人奶期間所有營養會優先提供比bb,媽媽飲食應該要節制、均衡飲食

DDolores
|
Yukary 發表於 18-12-14 15:10
我知 我都唔會犧牲囝囝 呢個係做媽媽嘅責任黎架嘛 身材唔好都可能有得救 但小朋友成長過左就無 不過真係想 ...
其實又唔使太擔心既,得閒keep住做下胸部運動,同埋收奶果時唔好收得太快都唔會話點走樣既
millllim
|
其實揀得餵人奶就唔會考慮咁多了~我餵左兩年~剛有第二胎~之後都會繼續人奶~由得佢變DORLINA~~HAHA...不過其實做番運動係可以KEEP番到既~唔好太擔心
mama.yu
|
DDolores 發表於 18-12-17 14:44
其實又唔使太擔心既,得閒keep住做下胸部運動,同埋收奶果時唔好收得太快都唔會話點走樣既
...
我嗰時餵完人奶個胸都唔靚, 之後試左戴bodxbra, 慢慢改善番個胸形, 將D肉集中番去原來位置就會靚番哂