可否用喼裝走佬袋物資?

ilikepanda
|
我預產期為1月中,現在已開始執走佬袋,我發現好多東西。有沒有產婦用喼來裝走佬袋物資的呢?
pigpiglamlam
|

我就唔係帶好多野,一個背囊搞掂,唔夠叫屋企人帶黎
o12345678
|
ilikepanda 發表於 18-12-12 15:40
我預產期為1月中,現在已開始執走佬袋,我發現好多東西。有沒有產婦用喼來裝走佬袋物資的呢? ...

私家生應該冇人理 政府就唔係咁方便 因為會由產前房轉產房之後去產後房 有d麻煩
bunny_sze
|
我預產期為1月中,現在已開始執走佬袋,我發現好多東西。有沒有產婦用喼來裝走佬袋物資的呢? ...

你邊間生呀?
我QE生
唔算多野喎
而且放入喼,到你生完想喺喼拎野,係好唔方便,因為地方唔大,你冇得攤開,而且你落床好辛苦。
當你陣痛果陣要轉房,姑娘叫你執野
你自己執,姑娘唔會幫你執,你執完,過床,姑娘會放啲行李喺你身邊,床唔大,你冇位㗎。

bunny_sze
|
我拎左:

大肚婆m巾一包(用左三條咁大把)
網褲兩包(最後用左一條咁大把,其他時間用晒熟睡褲)
熟睡褲兩包(唔夠叫屋企人拎)
Kindle (生左之後其實冇機會睇)
電話
尿袋(唔夠電叫屋企人拎另一個比我,舊果個拎返屋企叉電)
保溫杯(生後屋企人再拎一個大啲嘅比我,裝代茶用)
洗下體嘅樽一個
濕廁紙(去廁所用)一包(一包唔夠,起碼兩包)

Bb尿片一包
濕紙巾一包

出院衫屋企人拎比我
GinKayanCheng
|

我一月尾預產呀,用環保袋okay喇^^
puppydingo
|
我私家生我係用喼

newspaperhang
|
如果係政府,就最好唔好喇,因為d 醫院姐姐會幫你拎野出黎,如果用喼就要用大既地方去開喼。
我要做媽媽
|
政府你帶個喼既話真係好唔方便,可能姑娘都會叫你帶番D嘢番屋企。有咩唔記得帶既話,到時候仲可以叫屋企人幫手帶,所以唔使太擔心
gobaa49
|
我喺政府生
一個普通旅行袋裝哂
Carmen8080
|
如果私家生 真係帶好少野

政府生就爬文應該幫到你
yingmiying
|
講座個護士講 唔好帶喼
Kakababeeeee
|
bunny_sze 發表於 18-12-12 18:15
我拎左:

大肚婆m巾一包(用左三條咁大把)

你呢個分享真係好好!我正在準備走佬袋,真係帶左一個gip!宜家重新整理緊,thanksssss!
RubyYu07
|
我有用啊,乜都放入去,一個搞掂!
ophe_ofee
|

如果政府生唔建議帶gip 呀,產前床位都唔係有好多位置,gip亦放唔入儲物櫃~係gip 拎嘢又要係地下開,加上姑娘出出入入,會有啲阻住~
到你就生得又要執嘢,用旅行袋就最方便~
patlwy
|
Kakababeeeee 發表於 18-12-14 13:52
你呢個分享真係好好!我正在準備走佬袋,真係帶左一個gip!宜家重新整理緊,thanksssss!
...

我都係好在呢度有媽媽分享下咋如果唔係實俾姑娘鬧
JD930    發表於 18-12-17 16:21
bunny_sze
|
Kakababeeeee 發表於 18-12-14 13:52
...

因為醫院生的話,真係冇位置比你開喼⋯
我本來用tote bag
最後出門口之前轉用背囊,就咁就出左門口去醫院,camping 咁款~
bunny_sze
|
同埋如果想著拖鞋,有媽媽帶酒店即棄果款
我就著左birkenstock
冇咁sin
又唔洗拎多樣野
haha748494
|
我見隔離床媽媽都系帶個喼。
Kakababeeeee
|
bunny_sze 發表於 18-12-14 19:53
同埋如果想著拖鞋,有媽媽帶酒店即棄果款
我就著左birkenstock
冇咁sin

原來係甘!想問多d啊,你係順產嗎?住院期間可以沖涼洗頭嗎?要自己帶洗頭水沐浴露嗎?bb係咪五洗帶3呀?五好意思啊未住過醫院啊好多問題(emoji)