餵人奶嘅JM要小心!

ppche
|

https://www.facebook.com/518758878276908/posts/1159383010881155?sfns=0

岩岩有個朋友send左呢條link比我,有d人奶媽去上追奶班個陣被人誤導,話佢地個母乳服務可以claim到保險,仲利用媽媽想餵人奶嘅心係咁說佢地join個個所謂嘅諮詢服務。有好多媽媽都因為心急上奶,比佢地呃左幾千銀…
CathyChan1126
|
嘩,點解可以咁講
Ho_BB
|
Poyau
|
以claim到保險作招徠
pinkysnakebb
|
咁衰為左賺錢乜都得
願我能
|
追奶都要上去諮詢?上bk、上網search都有好多答案吧。
choco_soup
|
pinkysnakebb 發表於 18-12-12 17:10
咁衰為左賺錢乜都得

都要有人信先得既。
newspaperhang
|
其實健康院已經提供唔少有關餵人奶既服務,衛生署會同NGO舉行活動、小班等等,教/分享餵母乳、追奶、塞奶要點做等等,仲要係免費既!
呢d 所謂既母乳顧問連個牌都成疑,只係捉住母乳媽媽心急求助既心,去呃佢地。
elisewaiman
|
tsung
|

chlchm0103
|
ppche 發表於 18-12-12 15:42
https://www.facebook.com/518758878276908/posts/1159383010881155?sfns=0

係真,佢或者係幫到你,但佢既銷售手法有問題,上完追奶班$525只係學左部份,想問多D佢唔會答你,又話咁短時間唔可以作準教你,會叫你上1對1課程,$1400/1小時,由資訊了解學埋身都用2小時,其實有部份為係呃時間...
所以真係有咩就返健康院問母乳姑娘。
chlchm0103
|
chlchm0103 發表於 18-12-12 22:58
係真,佢或者係幫到你,但佢既銷售手法有問題,上完追奶班$525只係學左部份,想問多D佢唔會答你,又話咁短 ...

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21684499

呢個係之前其他jm出既post
tansyneko
|

秋天與楓葉
|
newspaperhang 發表於 18-12-12 17:32
其實健康院已經提供唔少有關餵人奶既服務,衛生署會同NGO舉行活動、小班等等,教/分享餵母乳、追奶、塞奶要 ...

係~
醫院同健康院有專業母乳指導,仲要免費、打個電話去預約就得
唔知點解咁多人就偏偏信埋d為咗賺錢嘅商人,班商人連專業資格都未必有
學母乳知識要比錢認真係笑話

有心學自己一早睇書、去政府舉辦母乳講座、睇衛生署/香港母乳協會網站資料
無做定準備,出院時都有派資料小冊子,教你打電話去母乳熱線,或者打電話返醫院/健康院預約一對一母乳指導

cattz288
|
ppche 發表於 18-12-12 15:42

咁好笑
09daisydaisy
|
newspaperhang 發表於 18-12-12 17:32
其實健康院已經提供唔少有關餵人奶既服務,衛生署會同NGO舉行活動、小班等等,教/分享餵母乳、追奶、塞奶要 ...

对,私立醫院也有
ccw1830
|
我唔知邊度睇過這報道的,新聞係前排架啦~
點解會有人信,而健康院免費又唔去問呢~就因為好多~~人覺得付出左錢,人地態度好d,講野客氣d,心理上覺得好有幫助,又覺得人地有料而健康院姑娘講同一番,但講野無咩尾音,令人感覺串/惡。跟住就話人地無料,唔識教。自自然然覺得所謂私家既好。
PS:我係人奶媽。亦係健康院姑娘教的。真心覺得佢地好好
ppche
|
Poyau 發表於 18-12-12 17:05
以claim到保險作招徠

明明就claim唔到,但為左賺錢咁樣呃人都有....
Poyau    發表於 18-12-28 08:35
ppche
|
chlchm0103 發表於 18-12-12 22:58
係真,佢或者係幫到你,但佢既銷售手法有問題,上完追奶班$525只係學左部份,想問多D佢唔會答你,又話咁短 ...

我覺得去光顧呢d服務或多或少都有少少幫助,但佢呢間收$1400一個鐘真係有d過份!!
fanyi02211990
|
我之前都係揾健康院d姑娘教我,但唔知係我問題定點,個姑娘幫我按個陣好痛,又冇咩幫助,後尾真係冇法子之下去揾左催乳服務先好d...