[生酮新手老手入]溶脂小小心得,一齊交流

fanyi02211990
|
剛剛開始左生酮飲食2個月,
肚腩開始平坦左,落左5公斤想同大家分享下少少心得,
雖然唔係好專業但都歡迎大家一齊交流下~

強烈建議一開始試既時候唔好一刀切將飲食較到70%脂肪,20%蛋白,5%碳水咁樣,
因為一開始試過咁激搞到荷爾蒙失調
腸胃一時之間適應唔到,寧願由溫和既低碳飲食慢慢開始,但一定要好控制糖分攝取

另外,好多人一聽到要食咁多脂肪就好怕膽固醇多,
其實平時我大部分既脂肪都係nuts,牛油果椰子,
靚油,肉類攝取返黎,
所謂靚油即olive oil,亞麻籽油等等,
唔係平時出去食野多油既垃圾食物
同埋深色菜用olive oil炒一樣可以作為menu其中一部分,咁就唔會咁易便秘~

開始左呢個飲食習慣之後都發覺個人係會精神左,
脂肪率低左,但始終控制唔到邊part脂肪落左先
我係同步workout+做機+keto一齊黎,
目標係排走肚腩既脂肪出黎先->keep住做workout練出靚線條

不過而家只係肚腩減左幾寸(積左十幾年既大肚腩haha),仍然要繼續努力!!keto既jm一齊加油
jhjac
|
謝謝分享開頭我都以為係食多肉,覺得好唔健康
sstepphanie
|
謝謝分享,jm想問下你可以講多D關於點workout+做機+keto?密度大約係點
大肉兒
|
lenareina
|
大部分keto 低碳都係瘦肚先,之後先全身瘦
文迪羊
|
可否分享下餐單
mini_mushroom
|
樓主想問咁樣會唔會好易反彈
cathyhung620
|
回覆 fanyi02211990 的帖子

半新手報到

曾經試過用低碳飲食方法減肥, 當時未認識"生酮"此名稱.

lalalalalan
|
thanks,不過下下食材要上網買,同人食飯又好麻煩
lalalalalan
|
文迪羊 發表於 18-12-14 13:08
可否分享下餐單
聽講好多都係用椰菜花,芝士,西蘭花做menu
|
sstepphanie 發表於 18-12-13 16:14
謝謝分享,jm想問下你可以講多D關於點workout+做機+keto?密度大約係點

而workout最好真係日日做,不過生理期唔舒服我會偷懶1-2日keto係要持續進行

做機可以係一開始既時候配合,加快burn脂
|
文迪羊 發表於 18-12-14 13:08
可否分享下餐單
我多數係iherb買食材,面包蛋糕等等會用杏仁粉代面粉,另外椰菜花切碎加蛋都可以扮飯底~
可以試下整牛油果手工肉堡加芝士,另外檸檬乳酪汁三文魚都好飽肚
唔夠既脂肪可以用 keto花生醬+nuts咁食,或者blend防彈可可,落少少甜菊~
|
mini_mushroom 發表於 18-12-14 15:56
樓主想問咁樣會唔會好易反彈

單單靠keto,一食返碳水其實好易反彈,但急救burn脂肪好有用
所以驚反彈我會配合埋其他2樣野去做,我做機就係揀隔空溶脂,因為呢隻係可以打散脂肪細胞排出體外,都係重點做肚加速肚腩排放脂肪先
我做機果度D staff都會一齊討論減肥係佢地身上都學到唔少野

kln922
|
fanyi02211990 發表於 18-12-12 16:00
剛剛開始左生酮飲食2個月,
肚腩開始平坦左,落左5公斤想同大家分享下少少心得,
雖然唔係好專業但都歡迎大家 ...

飲品係咪好貴 有無介紹?
|
fanyi02211990 發表於 18-12-18 16:06
單單靠keto,一食返碳水其實好易反彈,但急救burn脂肪好有用
所以驚反彈我會配合埋其他2樣野去做,我做機就係 ...

咁都幾好wo,我都試下你既方法先
你果度會sell嗎?會唔會痛?
|
kln922 發表於 18-12-18 22:28
飲品係咪好貴 有無介紹?

因為都要斷糖所以唔算貴,貴在要自己花費時間,飲水2000ml一日,
可可同咖啡用無糖都無問題,或者加甜菊
|
mini_mushroom 發表於 18-12-19 14:03
咁都幾好wo,我都試下你既方法先
你果度會sell嗎?會唔會痛?
做左幾次啦佢地態度都好nice,無hard sell過我,我先放心繼續~隔空溶脂係唔會痛嫁,不過就溫溫地咁既感覺,我次次都訓著,你可以去venus aesthetics問下佢地呀,佢地會pro過我

|
fanyi02211990 發表於 18-12-21 16:28
做左幾次啦佢地態度都好nice,無hard sell過我,我先放心繼續~隔空溶脂係唔會痛嫁,不過就溫溫地咁既感覺,我次 ...

Thanksketo嘅話係咪最好唔可以跟太耐?我都想試吓幾樣一齊
charz
|

好認同唔好一刀切,我知我冇可能行到keto,我已經低碳左幾年,長期都係食肉獸,菜都麻麻地,仲長期食宵夜,生完兩個都仲keep到165高51kg,我覺得要瘦首先係要慢慢將飲食習慣變成生活習慣,咁樣先會恆久,連自己把口都管唔住就真係好難瘦
Edisonedith2907
|
我都有興趣,不過係咪要配合健康食品?