自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2023年兔年勳章

係時候改下不合時宜嘅政策,沙田同市區隔左個獅子山,歸入綠的行駛範圍比較合理。

咁樣分可以方便來往西貢、馬鞍山,大埔同沙田。依家嘅分區根本只係為左紅的公司利益,無照顧市民需要。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我住沙田市中心,一向有規定红的係唔到架,多年黎都係咁唔關個司機事。就算由機場返屋企都要搭红的不能搭綠的,绿的只能到威爾斯其他唔能夠去。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

zola 發表於 18-12-12 20:19
葵興葵芳,原來好多人以為係九龍。

點會
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

acbeans 發表於 18-12-12 18:41
我天水圍搭綠的出荃灣,但只可去地鐵站或者醫院,唔係我要去嘅地點,咁我搭嚟把鬼
...

坐紅的囉

放下自在

珊瑚宮

畀面勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 18-12-13 08:07
我住沙田市中心,一向有規定红的係唔到架,多年黎都係咁唔關個司機事。就算由機場返屋企都要搭红的不能搭綠 ...

水晶宮

好亂

珍珠宮

Ahky1033 發表於 18-12-12 17:03
行走新界區的綠色的士不可載客在沙田大部分地區行走,可能乘客未必清楚,但運輸署對此唔知就成為網民笑柄。 ...

新界的士(綠色的士)可在以下地區行走--

屯門區

元朗區

大埔區

北區

馬鞍山區

西貢區大部分地方 (將軍澳新市鎮除外)

落馬洲管制站 (晚上十一時至翌日早上六時三十分)

落馬洲支線公共運輸交匯處

深圳灣口岸港方口岸區

新界的士並可沿指定路線接載乘客往返以下地點﹕

赤鱲角香港國際機場的客運大樓和地面運輸中心

青衣機鐵站

荃灣港鐵站

沙田威爾斯親王醫院

將軍澳醫院急症室

沙田馬場

觀塘順利邨

香港迪士尼樂園

坑口港鐵站

港珠澳大橋香港口岸公共運輸交匯處

~資料:運輸署

荃灣/青衣/將軍澳卻係限制點,不過港珠澳大橋交滙係新加的

大宅

Amy1974 發表於 18-12-13 07:21
係時候改下不合時宜嘅政策,沙田同市區隔左個獅子山,歸入綠的行駛範圍比較合理。

咁樣分可以方便來往西 ...

緊係啦,紅的牌價七/八佰萬,綠的二三佰萬,平咁多,如果比綠的行暈全港,紅的點肯?你見uber單嘢,政府都唔肯uver合法化,就係利益問題

男爵府

ilikethis2005 發表於 18-12-12 19:45
沙田友。
不嬲搭紅的,基本上沙田好少見到綠的架。

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 18-12-13 08:07
我住沙田市中心,一向有規定红的係唔到架,多年黎都係咁唔關個司機事。就算由機場返屋企都要搭红的不能搭綠 ...

住沙田的人基本上都搭紅的

珍珠宮

我小時侯住馬鞍山,好多綠的,幼稚園時係阿婆屋企樓下(大圍雲疊花園)見過有綠的出現,聽媽講綠的去到威院就要放人,我成日諗,架綠的點解會由我度去到阿婆度嘅

子爵府

我一直以為綠的係行走成個新界區, 咩原來咁多新界地方吾比綠的行?? 條例會否過時呢?

象牙宮

brindlewin 發表於 18-12-13 09:15
 新界的士(綠色的士)可在以下地區行走--

屯門區

大學站都得喎!
放下自在

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

篇野話綠的得2800架,就算放寬左,都未必夠車,應該影響唔到紅的,係時候改革

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

子爵府

真係唔知喎!冇留意!
不過我係新城市坐過的士都係紅的!
諗起個時仲覺得奇怪添!

男爵府

2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

choco_soup 發表於 18-12-12 17:13
其實分紅的綠的呢個政策好唔方便,我住新界區,好少截到紅的出市區。

想係市區搭的士返新界,紅的又唔肯接 ...

咦,我之前一星期會有1次call app由九龍灣返沙頭角,紅的。

珍珠宮

kaki0901 發表於 18-12-13 11:49
咦,我之前一星期會有1次call app由九龍灣返沙頭角,紅的。

我當時call app 和臨時截的,都無司機肯做。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

meek 發表於 18-12-12 17:43
住過沙田、大圍,明明都係新界但都係搭紅的,完全唔明 我嘅概念係過左獅子山隧道/大老 ...

好混亂

首頁

尾頁

跳至