公屋廚房/ 廁所地板可否拆?

Cqy00
|
想請問各位(emoji)(emoji)
幫老人家抽到公屋,但本身屋好舊,而且廚廁地板極度污穢,好多污積,水喉管亦好黃。房署當然話吾准起地板...
想請教各位,有無師吧師姐試過起左廚廁地板?
定直接舖上去?定完全無得郁?
求指教(emoji)(emoji)
good_pig
|
Cqy00 發表於 18-12-12 18:51
幫老人家抽到公屋,但本身屋好舊,而且廚廁地板極度污穢,好多污積,水喉管亦好 ...

如果都唔打算搬,咪整囉
cchippp
|
我有屋企人住公屋有整。還嘅時候,如果還原唔到,如果房署堅追,好似俾錢就得,我記得係幾萬蚊搞掂
mercurycc
|
如果公屋有咩改動過,房署係唔會做保養的,要留意。
SaBB
|
幫老人家抽到公屋,但本身屋好舊,而且廚廁地板極度污穢,好多污積,水喉管亦好 ...

派到舊公屋會整過哂新磚先比你黎喎、或可叫佢吾整但比翻新津貼你嫁
olkan
|
可唔可以只鋪薄地板。
壞蛋獎門人
|
聽講有做防水,唔可以起嫁
Hailey520
|

可以,不過有咩事房屋署就唔會幫你維修
家文
|
申請裝修時可以申請埋,批左就可以起,但要鋪返防水物料。
patpat234
|

千萬唔好起房署啲磚
佢地本身有做防水,而且真係做得唔差

如果真係太太太舊,叫房署翻新
(Samantha)
|
新公屋廳/房 應該無地磚/板,上手都無還原啦。

老人家做戶主?
一人單位?
(Samantha)
|
(Samantha) 發表於 18-12-12 19:31
新公屋廳/房 應該無地磚/板,上手都無還原啦。

老人家做戶主?

睇漏咗原來 廚房廁所,
我朋友無起舊磚就貼上新磚。
無話可說
|
舊樓多數有翻新,廚房同廁所會重舖磚架喎!如果要自己再整都得,但之後房署唔會再維修,有滲漏水就麻煩了
Cqy00
|
無錯,房署話吾郁得原因都係話防水,所以叫我地吾好攪。
上手係老人家,阿伯一人,所以好黃同好多好多污積。但亦因爲無穿無裂,房署無返新就比我老人家。
謝謝大家比我意見,好有用!明白起左板無保養,但如就咁舖上去,有事的話,房署保嗎?
先謝謝各位解答(emoji)(emoji)
lam133
|

做唔緊要最好做好防漏工作
topyy
|

正常房署會翻新先比新翻客喎,係咪有人懶呀?另一方法係唔起,但加新磚鋪上去,房署會比,但你問下主任穩陣
oceandeepsea
|
廚房應該可以再鋪上去,廁所未必得,要做防漏
shop_baby
|
Cqy00 發表於 18-12-12 19:49
上手係老人家,阿伯一人,所以好黃同好多好多污積 ...

用貼果d地板,而家好多新款,又防水防滑
shop_baby
|

delete
jannlly
|

你起咗,有啲咩問題發生,就算漏水/滲水,係你自己自資負責再舖