淘寶壓力鍋爆炸 女慘被滾粥毀容 生産商拒絕承擔責任

我愛黎明
|

中國廣東江門一名湯姓女子,上周一(3日)在家中用壓力鍋燉粥時,壓力鍋突然爆炸,導致她被滾燙的粥水燙傷,臉部、左大腿留下大片傷痕。事發後,壓力鍋的製造中山海瑜電器,不會承擔責任,要求湯女找零售商索賠,但也拒提供零售商的資料。

湯女的彭姓男友表示:「當時壓力鍋的蓋子是揭開的狀態。女友看到粥快煮好了,就將排氣孔設定成『排氣』後,蓋上鍋蓋」,不久後壓力鍋就「砰」一聲地爆開。

彭男又稱,這個壓力鍋是他去年初購買的才用不到10次。

生產壓力鍋的中山海瑜電器發言人回應:我們把產品賣給其他人,其他人又透過淘寶網轉賣,便完全和我們沒關係。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
BGCOME08
|
可能睇得呢D新聞多,我一直都好怕用呢D煲。
siu05    發表於 18-12-13 11:28
raven
|
我都唔敢用呢D煲
soso1227
|

唔敢用壓力煲
oceandeepsea
|
如果樂聲應該無問題
v.sweet
|
好慘!
Conybrownbb
|
raven 發表於 18-12-12 21:44
我都唔敢用呢D煲

x2
sunnygirl
|
中國的會爆炸
teaspoon
|
做咩唔信成龍 慘。陰公。唉~
sjnl43
|
oceandeepsea 發表於 18-12-12 21:57
如果樂聲應該無問題

我理得佢邊個牌, 邊到做, 呢d 新聞好月經

我唔會用壓力煲電暖毯, 我驚我瞓醒變左燒豬

我用電暖水袋, 暖左個被窩同腳先, 熄左先安心瞓
sjnl43
|
teaspoon 發表於 18-12-12 22:07
做咩唔信成龍 慘。陰公。唉~

最陰公用張咁摺台煮飯, 唔方好環境, 唔好話醫療費, 手停口停人仕
tintinlam
|
我愛黎明 發表於 18-12-12 21:32
中國廣東江門一名湯姓女子,上周一(3日)在家中用壓力鍋燉粥時,壓力鍋突然爆炸,導致她被滾燙的粥水燙傷 ...

我唔會用壓力鍋燉粥......因會塞左既排氣.....跟住就會......
emt1314
|
一向都唔敢用壓力煲, 好似話唔可以煲粥, 煲豆沙之頪, 好容易塞氣孔, 引起爆炸.
teaspoon
|
sjnl43 發表於 18-12-12 22:16
最陰公用張咁摺台煮飯, 唔方好環境, 唔好話醫療費, 手停口停人仕
...

anyuser18
|
所以只敢買港行p牌
雞煲煮家明
|
壓力煲真係唔敢用
tansyneko
|

Jameskey
|
佢呢款係咪舊式壓力煲,新出九陽蘇泊爾果啲係有安全排氣同安全鎖指示。呢啲煲都係要格外小心,我有一個人地送嘅,係幾方便,不過都有少少心理障,唔係好敢用。
Vin仔媽
|
raven 發表於 18-12-12 21:44
我都唔敢用呢D煲

Me2
alima
|
emt1314 發表於 18-12-12 22:50
一向都唔敢用壓力煲, 好似話唔可以煲粥, 煲豆沙之頪, 好容易塞氣孔, 引起爆炸.
...

我以前用壓力煲煲過一次紅豆沙,嚇到我以後吾敢,我個煲要手動排氣,排氣時紅豆沙不斷係氣孔飛出嚟