離婚頭痕(55樓有更新)

hnh_mami
|
stopBB 發表於 18-12-12 23:07
同c6同屋住(分房)幾年冇交流架喇,提出離婚,不過話要同我掙仔。仔一出世我就是全職媽媽,靠佢家用,我掙 ...

我係單媽,當年處境差不多,不過我係同前夫傾好撫養權&膳養費,當中經過多次爭拗。

爭,其實對小朋友唔係好事,對大人亦好煩,最小攪幾年,你有錢打官司嗎?無既申請法援睇彩數。

法官係會以小朋友為依歸,如果年幼子女多數(不是一定)判番俾主要照顧者,如果你係自己湊勝算高小小。不過咁多年黎,嫲嫲有無幫忙照顧小朋友? 如果有既,又唔同講法。

離婚講就好簡單,但要面對好多現實問題,處理得唔好,你會一無所有,諗清楚自己有幾多籌碼可以同對方bargain, 點樣set好自己同小朋友既安全網去過往後既日子。
sinohk33
|
stopBB 發表於 18-12-12 23:28
離婚後還可以一齊住,直至我申請到公屋為止

佢阿媽肯唔肯比你住?你有冇戶籍?
Mamamia
|
同c6同屋住(分房)幾年冇交流架喇,提出離婚,不過話要同我掙仔。仔一出世我就是全職媽媽,靠佢家用,我掙 ...

毋須擔心,你應該贏面好過他,而且離婚後佢都要俾你同個仔嘅贍養費
Poyau
|
公務員俾贍養費 政府會扣應該收到
vet
|
真係忍唔到要離婚?
你冇錢又冇地方住條路好難行

你老公仲有幾耐退休? 退咗休佢唔畀贍養費你你又點生活呢? 我表哥就係公務員就快退休 ,佢退休後唔會再畀贍養費前妻
appledai
|
算下本錢,不如等到自己返工先
cinda72.
|
stopBB 發表於 18-12-12 23:26
我冇錢架,冇收入靠佢家用的,也沒有地方住

咁你接受現實好喎
LittleRoxie
|
我有一次去台灣時
看到一個節目,一個女律師講離婚
她建議女仕要有以下安排
1.財務
2.居所
3.子女,當中提及,子女不一定要跟自己
很多時候女仕離婚時,就是太執著我不會
放棄子女。但那女律師眼見,沒有帶子女
離婚的女仕。很多之後也有自己事業,反而
做了子女的好榜樣。
我轉述only
蛋皇哥0127    發表於 18-12-13 16:05
Dailywin
|
我見有d個離左婚仲一齊住係公屋,而且周不是打友誼波呢,各自唔搵男女朋友,細路仔大左讀緊中學,最恐怖係打友誼波,離左婚居然仲可以打友誼波,世界真奇怪,樓主可以的話,先諗下細路仔先,照顧到佢大學時期先走,分分鐘離婚又可以接受番對方,不是開玩笑,認真的
wonghiuyeezozo
|
Dailywin 發表於 18-12-13 03:56
我見有d個離左婚仲一齊住係公屋,而且周不是打友誼波呢,各自唔搵男女朋友,細路仔大左讀緊中學,最恐怖係 ...

我覺得唔恐怖喎 掟煲唔掟蓋姐
holemone
|
stopBB 發表於 18-12-12 23:26
我冇錢架,冇收入靠佢家用的,也沒有地方住

""總之離婚後唔洗靠佢過活啦""

令人摸不著頭腦
babaxmama
|
holemone 發表於 18-12-13 04:40
""總之離婚後唔洗靠佢過活啦""

令人摸不著頭腦

或者佢其實有其他人靠
lymchau
|
stopBB 發表於 18-12-12 23:22
總之離婚後唔洗靠佢過活啦

唔洗靠他?但繼續唔做嘢無經濟能力,要他比家用來生活?咁點唔靠他?無地方住無錢用什麼來養仔如果他唔比家用?!
holemone
|
lymchau 發表於 18-12-13 06:58
唔洗靠他?但繼續唔做嘢無經濟能力,要他比家用來生活?咁點唔靠他?無地方住無錢用什麼來養仔如果他唔比 ...

可能娘家?可能有新男朋友?
oldyc
|
睇唔到樓主有咩籌碼係手
|
你有無媽媽or親友支援你?
我姨甥女無做嘢,自己湊,成功爭到撫養權,原因係話有媽媽幫手湊,但這個只是一個藉口,媽媽要返工,只是工作比較彈性。
但你先要唸住屋問題,有機會批撫養權時要家訪。
canies
|
Dailywin 發表於 18-12-13 03:56
我見有d個離左婚仲一齊住係公屋,而且周不是打友誼波呢,各自唔搵男女朋友,細路仔大左讀緊中學,最恐怖係 ...

冇找男女朋友又會打友誼波?
咁其實點解要離婚?
kaman0617
|

我覺得男方勝算高啲,因為你無地方比BB住,當你出去搵野做BB咪又係一樣交比第三者照顧如同爸爸都係交比第三者照顧一樣。
seaheart88
|
stopBB 發表於 18-12-12 23:22
總之離婚後唔洗靠佢過活啦

睇你寫呢句說話都幾令人費解?

錢又冇。。工作又無。住嘅地方又冇。。。咩叫做離婚之後唔使靠佢過活呢?

你有外家Backup你?定係你覺得個官判左你撫養小朋友後。。連間公屋都要俾埋你?咁奶奶同佢本身住邊?如果你有住返係呢間公屋度離婚黎做乜?

Jameskey
|
離左婚同住,咁如果佢識左第個要結婚,咁你住邊?