自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

stopBB 發表於 18-12-13 08:47
或者我補充多一點資料:雖然99系戶主,但我地一直冇同住,出世後仔係我全力湊,冇任何人幫手。我有些存款, ...

仔仔由頭到尾你湊開,先生爭既成數唔高,但佢要爭,你預左好麻煩
既然生活唔到落去,就比自己以後生活開心d,離婚好小事
但你要完全預左要左個小朋友,係唔洗靠男家,就算佢唔比錢你,你都要撐得住就得,條路比衣家辛苦好多,但你會開心好多
女人,要錫自己,加油
http://www.uwants.com/attachments/day_071009/20071009_ac433c37df94829a0fffH86bsiiFClBw.gif

男爵府

stopBB 發表於 18-12-13 08:47
或者我補充多一點資料:雖然99系戶主,但我地一直冇同住,出世後仔係我全力湊,冇任何人幫手。我有些存款, ...

你份秘撈出cash 無證無據!點證明你真係有能力養仔?
如果叫朋友出返證明,但你既資產同收入會唔會超出2人家庭申請公屋既限額?
如果你話拎綜緩租湯房等爸爸膽養費,咁名義上一直同住既爺爺嫲嫲肯湊,又唔駛小朋友搬,咁都唔一定判比你架wor!
如果佢地男家肯讓間公屋比你地住,你老公搬走咁大方,咁不如直接叫男家唔好爭個小朋友,咪仲簡單!

男爵府

belgiumchoco 發表於 18-12-13 09:59
樓上好多人講錯哂,樓主唔洗理。不過你最好搵社工/機構幫你,如風雨同路人,了解多d離婚既影響同考慮。

官 ...

請問可以搵哪些專業人士?謝謝

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 stopBB 的帖子

你冇錢,冇住地方,冇做野,咩都要依賴佢供養你同個仔....咁你用咩來爭個仔呢?只係生個仔出來"湊"住個仔,最多你用個爸爸好小,什至冇多餘時間同個仔接觸,什麼冇親近,但你地係同住,呢個唔成理由.
而且佢爭到個仔,仲可以比爺爺,麻麻湊,即有親人可以照顧小朋友,咁你有咩理由可以安頓到個仔呢?你覺得男人離婚之後會仲照顧你嗎?一定唔會.

<br><br>

珍珠宮

belgiumchoco 發表於 18-12-13 09:59
樓上好多人講錯哂,樓主唔洗理。不過你最好搵社工/機構幫你,如風雨同路人,了解多d離婚既影響同考慮。

官 ...

其實大家都知道亦清楚動機,都係想佢唔好諗得太美滿
*佢要離根本唔需要講咁多,言語間佢自己內心都plan好晒

子爵府

其實我大概知道樓主想點,不論自己有無錢有無地方住,有個仔喺手係籌碼。
快上公屋、贍養費、如果贍養費唔超額仲可以申請綜援,完全無想過自己個仔跟住邊個生活係比較優質。
樓主你基本上係百無,個仔跟老公起碼有屋住,你一離婚就俾老公pan走,帶住個仔去邊度好?

子爵府

畀面勳章

願我能 發表於 18-12-13 11:53
其實我大概知道樓主想點,不論自己有無錢有無地方住,有個仔喺手係籌碼。
快上公屋、贍養費、如果贍養費唔 ...

係囉,我都諗緊快上公屋,綜援,贍養費,秘撈。。。
但首先一定要個仔跟到自己先

寶石宮

2023年兔年勳章

V_VPONG 發表於 18-12-13 07:59
唔好意思,我想問係唔係真,一陣講錯左就害左小朋友,樓主講明冇錢冇地方住的
...

政府一向有執行扣押入息令
當年為釋法律疑慮而修改法例

https://www.news.gov.hk/isd/ebulletin/tc/category/healthandcommunity/html/471d046d-3813-447c-8f3f-59ce4d90fa13.htm

https://www.info.gov.hk/gia/general/200706/13/P200706130154.htm

用戶要求終止服務

樓主可唔可以講吓既然各不相干咁多年,做乜要急於離婚?有第三者?

子爵府

Poyau 發表於 18-12-13 12:11

太勁啦!現在長了知識

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

oldyc 發表於 18-12-13 07:17
睇唔到樓主有咩籌碼係手

Poyau    發表於 18-12-13 22:07

伯爵府

goat 發表於 18-12-13 10:00
你有冇發覺你自己講野好矛盾?
既然唔駛靠個男人生活, 你覺得個官點解會判膽養費比你?
現金出糧即係無證明 ...

可能樓主資產在內地呢、咁係咪唔駛對分?

象牙宮

回覆樓主:

無返工點養仔,判比你機會細囉!善養費唔係會比晒d人工你架,同埋佢唔比你無佢付架!傾好先諗下1步啦!就算比你繼續住,排公屋要6年以上,呢6年你仲捱到咩?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

通常媽媽勝算比較高,趁仲後生,唔應該為生活而勉強自己同一個唔再有愛既男人一齊。人只可以活一次,唔好忍,離婚為大前提,再去爭個仔。

子爵府

newspaperhang 發表於 18-12-13 09:05
真心唔明,離左婚仲一齊住,同唔離婚分別有幾大
鍾意清清楚楚就更加應該搬走,離左婚都無哂關係仲 ...

都話左佢講就兇狠,做就....
話有得住點解唔住,即著數拎晒,話之個老公死啦。

珍珠宮

Poyau 發表於 18-12-13 12:11

照我所知,好多人都拖,吹佢唔脹

大宅

lingfu 發表於 18-12-13 08:30
先攞個仔
然後順理成章攞埋間屋
樓主你如意算盤打得好響下

憑政府同我地d稅照顧囉

珍珠宮

little06 發表於 18-12-13 14:24
都話左佢講就兇狠,做就....
話有得住點解唔住,即著數拎晒,話之個老公死啦。
...

其實都搞到離婚
奶奶仲係公屋户主,真係分分鐘返來趕樓主走
仲點會俾樓主繼續住?
法律上大家都冇婆媳關係啦

我睇睇下都開始明明地
呢度好多jm心水清
我都係睇到啲提示先明

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

又話要清清楚楚, 又一齊住
又話唔使靠老公, 又話無收入靠老公家用
媽, 我好亂呀

男爵府

canies 發表於 18-12-12 23:24
住佢媽咪名嘅公屋,
咁你諗住離婚之後住邊呀?
你覺得佢哋會繼續畀間屋你住?

咁其實都行到呢一步(離婚)點仲可以一齊住?日日見面?要分開洗衫煮飯嗎?真係唸唔到點樣可以仲一齊生活但又已經離婚

首頁

尾頁

跳至