0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位有冇俾奶咀BB啜?我B兩個幾月。好多時放佢係床就喊,唯有俾奶咀佢我先可以做下家務。但過左幾日我覺得佢越來越依賴佰奶咀,成日啜住佢就合埋眼,對乜都冇乜興趣,奶咀一跌咗就喊爆,我就做奶咀大使幫佢執同擺落口。有時過左飲奶時間都係咁啜個奶咀就得。近來佢晚上訓覺都想要,但暫時我都唔想俾佢習慣奶咀暗睡。依家都唔知好唔好继己續俾佢用,驚佢依賴左,唔俾又唔知點控制佢。佢仲未識食手指。
冇用奶咀的你,你哋點樣控制阿B?
有用奶咀的你,通常咩時候俾佢啜?晚上俾佢啜住訓會唔會半夜佢發覺跌咗奶咀喊又要幫佢帶番?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

如果訓覺奶咀跌咗就爆喊既話我覺得真係太依賴喇,如果你得閒既話可以分散下佢注意力既,唔得閒既話,唯有依賴奶咀,第日再戒...

珍珠宮

聽你咁講,好似又真係幾依賴

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

我係佢扭眼訓時比,但佢成日啜唔實,我要不停幫佢執,所以其實都係做唔到自己野,行開唔夠十秒又要返去執

大事化小, 小事化毛.........

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 kmbb519 的帖子

系吖,所以我唔比BB用奶咀,費事以後要戒。

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

haha748494 發表於 18-12-16 16:41
回覆 kmbb519 的帖子

系吖,所以我唔比BB用奶咀,費事以後要戒。

但有時半夜扭眼訓真係好難搞,抱都唔掂,佢大聲到我驚隔黎屋禁鐘鬧我

男爵府

好依賴呀

男爵府

太依賴 以後好難戒嘠

複式洋房

回覆樓主:

依家唔俾奶咀佢就周圍搵野啜如自己衫袖,拳頭仔,直抱佢就啜我肩頭塊布,但有時乜都試過佢都喊爆唯有俾個奶咀佢。依家先兩個幾月。係我B係咁定係其他B都有咁大po啜啜弓?

珍珠宮

tapioca110 發表於 18-12-19 23:25
依家唔俾奶咀佢就周圍搵野啜如自己衫袖,拳頭仔,直抱佢就啜我肩頭塊布,但有時乜都試過佢都喊爆唯有俾個奶 ...

我b都有啜癮 係咁搵野啜 爸爸抱住佢都啜到爸爸心口濕哂
爸爸成日係度叫... 我無奶架女....

大宅

tapioca110 發表於 18-12-13 09:54
各位有冇俾奶咀BB啜?我B兩個幾月。好多時放佢係床就喊,唯有俾奶咀佢我先可以做下家務。但過左幾日我覺得 ...

我囡2個幾月果陣都會。 又要成日幫佢執奶嘴。因為冇安全感麻又未識點用奶嘴。 咪食奶嘴自己按撫自己。訓教都會俾。 訓冧左佢就放口架喇。 bb愈大你俾佢安全感夠多。 同時佢對周圍好奇心多左就冇咁依賴。 我個囡依家6個月。訓教用奶嘴易訓好多。 訓冧左我拔佢出黎或佢放口。

珍珠宮

tapioca110 發表於 18-12-19 23:25
依家唔俾奶咀佢就周圍搵野啜如自己衫袖,拳頭仔,直抱佢就啜我肩頭塊布,但有時乜都試過佢都喊爆唯有俾個奶 ...

你bb仲細,係好需要安撫,我bb果陣都係咁,好似有毒癮咁,個個都話第時難戒,但我等bb大d慢慢開始比少d奶嘴佢食又ok無問題!

我建議你繼續比bb食,等佢有足夠安全感,過多兩個月先慢慢戒。

複式洋房

mcs74 發表於 18-12-23 04:20
你bb仲細,係好需要安撫,我bb果陣都係咁,好似有毒癮咁,個個都話第時難戒,但我等bb大d慢慢開始比少d奶 ...

佢有時食完奶仲喊(唔係唔夠),要俾個奶咀佢啜幾口先安樂,真係好似上就癮。瞓到半夜時仲咀旭旭係咁食衫袖。我都唔知佢瞓很好唔好。咁你幾時開始幫bb戒奶咀?

珍珠宮

tapioca110 發表於 18-12-24 00:12
佢有時食完奶仲喊(唔係唔夠),要俾個奶咀佢啜幾口先安樂,真係好似上就癮。瞓到半夜時仲咀旭旭係咁食衫袖。 ...

我bb都係咁呀,食完仲要食奶嘴!我覺得無問題,bb仲細,都開始懂事自己知道出左世,但無安全感,需要安撫。

我大概4個半月就開始比少d,佢都無問題,但有時都係好需要奶嘴,不過無細細時咁渴求了。

首頁

尾頁

跳至