想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

del

大宅

babylover53 發表於 18-12-13 10:29
各位JM在備孕期間,身邊的C6一直是什麼態度?

我地身體要不停接受打針,食藥,忍受疼痛,出入醫院,成日驗 ...

佢知我辛苦..唔敢惹我..我果陣變得好MOODY..
易炆憎又有時會喊..佢會同我講知道係因為D 藥..

不過由於唔係第1次打, 所以每次開針之前我都WARN佢..
我會開始暴躁D..你有份架到時唔準怪我

大宅

態度好左!有少少"我為佢打針"所以要對我好D。

大宅

回覆樓主:

你地就好啦!我而家第一個cycle做不育治療,起初C6都唔想俾我搞咁多野,知我辛苦,我一辛苦就好容易發脾氣,加上可能荷爾蒙影響,情緒起伏好大

我每日都提起生BB野,同佢講聽到呢樣果樣,佢開始覺得好煩,佢態度覺得我諗太多野,順其自然就得,有時我懷疑佢到底想唔想生?而家我幫你生BB咁辛苦,你忍受一下我D情緒都唔得咩?我其實都唔想咁架........

第一個cycle已經搞成咁,都唔知之後第二三四五個月之後點算!到底係咪真係我地溝通唔夠!?

別墅

babylover53 發表於 18-12-13 12:46
你地就好啦!我而家第一個cycle做不育治療,起初C6都唔想俾我搞咁多野,知我辛苦,我一辛苦就好容易發脾氣 ...
男人同女人諗野真係唔同我都遇過你嘅情況,c9成日覺得順其自然就得,駛乜搞咁多野,成日話我太緊張諗太多,但我控制唔到唔諗,始終身邊d 人係咁問。咁咁耐都冇,都要正視下問題,基本上我唔踢佢唔郁,食幾粒supplements 又嫌煩,大佬我成日返診所照呢樣照果樣又要食藥我都未嫌煩.... 係bingo 後佢開始同我產檢... 直到小產左,我覺得佢先知我有幾辛苦....

或者你試下叫c9 陪你去睇醫生,尤其要打針,照陰超時。我好怕照陰照,每次都會嗌幾聲,自從c9 親耳聽到我咁樣好似咁辛苦,我真係覺得佢對我好左,對呢方面問題都積極左。至於平時,我覺得唔好成日同c9 講咁多bb 野,佢地真係會覺煩,所以有時我只係同fd 講下,可以舒緩自己情緒壓力之餘,又唔會煩到c9, 始終同朋友講有時會共鳴大d ,c9 有時會覺得你自找麻煩。加油,希望你快d 成功。

大宅

babylover53 發表於 18-12-13 12:46
你地就好啦!我而家第一個cycle做不育治療,起初C6都唔想俾我搞咁多野,知我辛苦,我一辛苦就好容易發脾氣 ...

我第一次ivf, 個人都很緊張,又悲觀,成日有好負面嘅說話,同間中發脾氣。所以搞到老公都頂我唔順。

第二次後個人放鬆了,嘗試睇開d, 個人亦減少負面說話,變番樂觀積極,所以同老公關係更close

我覺得男仔可能唔喜歡咁大壓力,或者試下唔好淨係focus on 生仔呢件事,高覺得效果更好。

大宅

回覆樓主:

男人真係同我地女人唔同,我今個cycle應該都唔中架啦!唯有等M到再重新出發

而家我都已經盡量忍住,唔好一見到佢就講BB野,佢覺得煩,我又只會更煩,關係差,心情唔好,對bingo一D好處都無

呢幾次睇醫生我都有叫佢陪,打針果陣要入姑娘房,間房可能又細,又無凳俾佢坐,佢陪我行到門口都無一齊入去睇住我打針,照陰超果陣,醫生又拉埋布簾,C6都睇唔到我呢D感覺,所以其實我只係想佢明白我感受,哈哈,唯有得閒上黎呢度同JM們呻下啦!

大宅

你做梗咩療程?政府定私家?

大宅

sanyosanyo 發表於 18-12-13 21:02
你做梗咩療程?政府定私家?

本身多囊,第一個cycle食排卵藥+破卵針+塞黃體素,睇緊仁安不育科

大宅

babylover53 發表於 18-12-13 21:15
本身多囊,第一個cycle食排卵藥+破卵針+塞黃體素,睇緊仁安不育科

自己dodo?

大宅

sanyosanyo 發表於 18-12-13 21:36
自己dodo?

係啊!第一個cycle治療咋,醫生叫我地試下自己dodo先喎

大宅

babylover53 發表於 18-12-13 21:51
係啊!第一個cycle治療咋,醫生叫我地試下自己dodo先喎

加油呀。。

別墅

babylover53 發表於 18-12-13 21:15

我都準備同老公去睇仁安不育科,再試多兩個月先, 請問樓主仁安不育科點樣收費呀?唔該曬

大宅

montageyou 發表於 18-12-14 00:23
我都準備同老公去睇仁安不育科,再試多兩個月先, 請問樓主仁安不育科點樣收費呀?唔該曬
...

我第一日去見醫生,醫生同我照左超聲波,同我預期一樣,係多囊,於是開左五日排卵藥我食,呢次收費($2xxx)

之後醫生建議我抽血($16xx) + C6驗丁丁($6xx)

之後覆診照陰超,見到有成熟卵泡,於是幫我打破卵針,再開埋兩星期黃體素俾我塞,呢次收費($3xxx)

但每個case要檢查既野唔同,視乎醫生建議你需要做咩檢查同用咩治療方法,醫生會判斷你地用咩輔助生育方法比較好,所以收費都會因人而異

別墅

babylover53 發表於 18-12-14 00:30

我第一日去見醫生,醫生同我照左超聲波,同我預期一樣 ...

因為 年尾比較手緊 所以想大概知道價錢 收費方式 .好等自己有個心理準備..
多謝你嘅詳細回覆非常感激
你咁好人. 小天使一定會好快 找你做媽媽.加油

大宅

montageyou 發表於 18-12-14 00:34
因為 年尾比較手緊 所以想大概知道價錢 收費方式 .好等自己有個心理準備..
多謝你嘅詳細回覆非常感激
你咁 ...

多謝你,希望小天使早日黎搵我地 做媽媽

大宅

回覆 babylover53 的帖子

樓主係睇仁安邊個醫生呀?

大宅

ymchanlok 發表於 18-12-15 09:58
回覆 babylover53 的帖子

樓主係睇仁安邊個醫生呀?

我當時book最快有得睇既醫生,Dr. Lum

首頁