自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主

咁你咪唔好扮囉

好多嘢都無需要的,係咪全部唔做?

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

多數係間公司唔多起眼、唔多需要見人、自閉類型嘅工種、一啲唔多重要嘅唔係前線人員等等,都會有好似樓主你嘅想法。

相信係公司要面對前線重要工作嘅人士、代表公司嘅人員、代表佢自己本身專業嘅工作、同埋佢嘅職位高級程度等等,都會配合返一身尊重及代表職級嘅衣着,同埋一個醒神嘅外觀。

當然樓主要堅持覺得無論任何職級或者任何崗位嘅人,都冇咩需要去理會本身嘅衣着同埋外觀嘅話,冇問題,你唔覺得影響人哋對你嘅觀感就冇問題㗎啦,可以繼續安於現狀,不過唔知幾時呢嘅老細或者上司突然需要一啲新鮮感嘅時候,就會有機會影響到你。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

我返工都扮得靚靚㗎。
自己開心D嘛。

珍珠宮

arkilok 發表於 18-12-14 08:11
多數係間公司唔多起眼、唔多需要見人、自閉類型嘅工種、一啲唔多重要嘅唔係前線人員等等,都會有好似樓主你 ...

我覺得唔駛見客唔駛打扮呢種心態好要不得,入得公司門口就代表公司形象。這初畢業間公司可能比較傳統,部門主管發現任何一個同事under dressed 都會出聲,就算messenger同事都唔會波鞋t shirt返工。初時覺得煩,後來
唔多唔少幫左我,得體打扮咩時候都唔煩唔老土

子爵府

arkilok 發表於 18-12-14 08:11
多數係間公司唔多起眼、唔多需要見人、自閉類型嘅工種、一啲唔多重要嘅唔係前線人員等等,都會有好似樓主你 ...

有道理!

男爵府

回覆樓主:

返工真係為左扮靚……扮靚係屋企有鬼人望你啊……

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

著得靚D, 人都開心D

子爵府

超級特務 發表於 18-12-13 10:40
八兩金同福山雅治
你鍾意望邊個多d?

其實八両金巳經打扮左

子爵府

mandychan1611 發表於 18-12-14 08:24
返工真係為左扮靚……扮靚係屋企有鬼人望你啊……

我有個同事都係咁講,佢巳經50+,但望落去仲似4x,佢成日都話想退休,因佢冇小朋友計過都ok,但佢好鐘意扮靚,話如果唔返工冇動力扮靚

伯爵府

打扮靚些,個人心情好些,行出來有自信心,以我經驗,著得好些,去到公司其他部門找資料/幫忙,招呼會好些

大宅

畀面勳章

再者你見工嘅時候會着得整整齊齊一適量嘅裝扮,都人哋請左你嘅時候你就話都唔知點解需要打扮嚟返工。

其實公司亦都可以覺得到時請你係中伏,如果大家都有同一樣工作能力,相信公司會希望留一個由始至終都係見工個刻咁嘅醒目標青狀態嘅員工。

伯爵府

公司現在新入職的年輕女子,返工化全裝,夏天著push up bra ,低衣領。

男爵府

忌廉寶寶 發表於 18-12-14 08:27
其實八両金巳經打扮左

唔通佢唔打扮個樣就係福山雅治

侯爵府

yoshilovelove 發表於 18-12-13 10:30
我平時返工好少化妝 最多都係搽下有色防曬
放假出街更加求其 T-shirt牛仔褲就算
見其他女同事日日化行妝返 ...

女為己悅者容, 做女人吾扮下吾通只為$ 為家庭而活咩
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

男爵府

化左妝人都自信D返工我都會化妝,反而唔洗返工就好是但

瑪瑙宮

PCCW2319 發表於 18-12-13 22:50

我第一份工在大公司做小文員, 甲級寫字樓, d sec, exe, 都化晒粧呀, 襯好晒返工, 重有講究髮型架佢地, 佢地重要係高跟鞋都係造架, 咁我初出黎做野梗係無乜錢打扮, 有个靚秘書當我小妹妹, 望下望下我, 佢話, 你都扮得起架, 尼 d 記憶, 好有趣.

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

呢度好多媽媽以自己素顏、不打扮為榮。沒所謂的,你有你自信,別人有別人說法。人哋有權可以繼續話你烏were肥c9,你亦有權繼續不打扮夠舒服有自信,大家冇任何抵觸的。影響的只是你另一半。

男爵府

扮靚D開心D, 我好欣賞某幾個女同事日日鬼火咁靚番工
我自己就做唔到, 因為每朝都趕頭趕命
只會化淡妝+著好少少+波鞋
但係如果o個日收工有約, 就會Full set makeup+高跟鞋
D同事即刻眼前一亮, 自己都開心既

有時見到同事面又黃, 頭髮亂到草咁, 著衫又污污糟糟
雖然唔會話好影響工作, 但俾人感覺好hea好冇自我要求

禁止訪問

子爵府

其實做人係要自得其樂。如果扮靚令自己開心,咁咪打扮一下囉,如果做素人可以令自己輕鬆自在,咁咪隨便d囉。其實做任何事情只要適可而止,唔過份,人人都可以各取所需,不用自尋煩惱。

首頁

尾頁

跳至