想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

2015 順利生左囡後,
2017 -18,2年3次自然流產,都是7週流血,過幾日排出胎,有jm都係咁之後生都bb?
自然排出係米代表我有咩問題?

威院安排做血testing ,可能係一免疫items, eg ANA ( 醫生有講), 巳5 記得了,但基因就要自費(我同老公,每人2千)威院中大做, 岩岩11月頭做測試,
但給了下次見醫生去到2019年12月。

以為護士比錯期,打去問過係真,要等成年 ,呢年咩都5做第報告?

醫生話如報告有問題會提早話我地知,
問自費測試中大個邊就話,3個禮拜後會寄個報告給我。

洋房

sweetbearbear 發表於 18-12-13 14:03
2017 -18,2年3次自然流產,都是7週流血,過幾日排出胎,有jm都係咁之後生都bb?
自然 ...

有無jm係同我一樣咁都次都係胎兒自然排出,但之後順利生到b?我怕我下次又係咁。

我好5好再自費驗下免疫?5好等政府個邊?

係米好似其他jm 咁食阿斯匹林,除了孫醫生,hk有無醫生都建議食呢個藥?

大宅

sweetbearbear 發表於 18-12-13 14:04
有無jm係同我一樣咁都次都係胎兒自然排出,但之後順利生到b?我怕我下次又係咁。

我好5好再自費驗下免疫? ...

陳億仕醫生都可以驗免疫,你打去問下,佢都會開亞士匹靈同肝素

複式洋房

sweetbearbear 發表於 18-12-13 14:03
自然 ...

咁你ana有無高/positive??威院無再幫你驗多d免疫項目咩?

大宅

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20517932

大宅

BK Milk勳章

我都係順利生過一胎,然後三次早期小產。當時見李教授,佢話我生到一個正常bb,就冇需要驗基因了。我再懷孕時,開左肝素俾我打肚皮,我第二胎已經平安出左世,剛滿月
樓主,加油

洋房

果林 發表於 18-12-13 23:45
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=20517932

岩岩睇完你d post, 我同妳好似,係有舊組織...自然排出,係5-7weeks左右,ah妳都有睇中醫,醫生有無話妳d咩? 我覺得我自己脾/腎虛+濕,因 脷苔厚+ 大便爛,之前睇中醫只話我脾虛,我無 正視 ,之後咁岩又有左都無理會。 你有無呢d身體問題?
我怕我只信中醫,又錯失下一次機會。

另,政府驗血可以拎去c家?只要打去政府到就得?有咩手續?

謝謝

大宅

sweetbearbear 發表於 18-12-14 09:00
岩岩睇完你d post, 我同妳好似,係有舊組織...自然排出,係5-7weeks左右,ah妳都有睇中醫,醫生有無話妳d ...

我洗咗過萬落中醫度,結論是我信麥玲玲都唔會信中醫,中醫唔識醫慣流。
你可以向政府醫院查詢,填表格就可申請政府醫院的驗血等報告。
至於私家醫生會參考政府醫院報告然後再建議其他未做的檢查。

男爵府

自然 ...

如果小產咁多次, 次次無心跳, 你應該要驗下凝血免疫等問題, 生到一個唔代表你係無呢d問題, 我媽媽谷有個媽媽就係咁, 小產3次驗先知自己係有呢d問題, 生到一個係好好彩

洋房

cavy0511 發表於 18-12-15 00:15
如果小產咁多次, 次次無心跳, 你應該要驗下凝血免疫等問題, 生到一個唔代表你係無呢d問題, 我媽媽谷有個媽 ...

岩岩收到驗血報告,免疫無問題,係凝血Thrombin time ,唔係range裏面,諗住下個月去睇下私家,有醫生可建議嗎?

珍珠宮

回覆樓主:

我想問,樓主小產前,有症狀嗎?

大宅

我同你差不多,2014年生了阿女
2016-2019年小產3次,2次係自然排出,1次係塞藥
同樣呢2次係4w開始流啡之後流血,就6-7w排出,有一次係8w 都未照到心跳話已經停止了生長......
其實過埋呢次都放棄,好怕下次又係咁,約左星期一覆診睇下排清未
第二次小果次已經睇中醫4個月,呢次一有,已經即時keep 住睇中醫,最終都係咁.......好灰

大宅

JupiterBB 發表於 18-12-14 00:04
我都係順利生過一胎,然後三次早期小產。當時見李教授,佢話我生到一個正常bb,就冇需要驗基因了。我再懷孕 ...
可否pm 李教授資料我

大宅

果林 發表於 18-12-14 22:45
我洗咗過萬落中醫度,結論是我信麥玲玲都唔會信中醫,中醫唔識醫慣流。
你可以向政府醫院查詢,填表格就可 ...
我第二次小產同第三次懷孕我都係有keep 住睇中醫,都發覺冇用,唉

男爵府

sweetbearbear 發表於 19-1-6 00:50
岩岩收到驗血報告,免疫無問題,係凝血Thrombin time ,唔係range裏面,諗住下個月去睇下私家,有醫生可建 ...

我知好多媽媽都係睇陳憶仕, 不過你要預左佢貴d同真係好講錢

複式洋房

自然 ...

我2018年4月,8月都好似你咁樣冇咗,原粒流出嚟,今次我睇中醫,睇咗2個半月日日食中藥,宜家5W幾,但今次用驗孕棒驗深色好多,實在好多(上兩次好淺色好難睇到)
中醫話我宮寒,幫我調理,希望今次得,唔知你係咪都係咁嘅情況,如果係嘅西醫可能check唔到

大宅

Kinkikuk 發表於 19-1-6 18:27
我2018年4月,8月都好似你咁樣冇咗,原粒流出嚟,今次我睇中醫,睇咗2個半月日日食中藥,宜家5W幾,但今次 ...

講真,我呢次驗捧確實好淺色,淺色到差不多睇唔到,記得第一胎果陣,4w check 已經好深色,同順利生左。
你今次深色一定成功架

洋房

做個靚太 發表於 19-1-6 01:05
我想問,樓主小產前,有症狀嗎?

沒有
一黎就流小小血
之後越黎越多,幾日後好似m咁,
幾日後胎就排出,清晒,不用再塞藥/手術

洋房

kinkiking1129 發表於 19-1-6 09:55
我同你差不多,2014年生了阿女
2016-2019年小產3次,2次係自然排出,1次係塞藥
同樣呢2次係4w開始流啡之後 ...

我就係流幾日就好快排出,
中醫有無話你因咩事流產?

我睇開個中醫就話我5駛補(第2次小產去睇佢時),
但睇其他中醫就話我呢樣,個樣 (脈虛,鬱悶,血虛) 要清清,才好有bb,

我自己就覺得身體無咩野,但一向濕重(舌頭十分白), 可能你第3次要塞藥,搞到你5想再試,希望你清排晒。

我暫時都想要,會再試遲d.

洋房

Kinkikuk 發表於 19-1-6 18:27
我2018年4月,8月都好似你咁樣冇咗,原粒流出嚟,今次我睇中醫,睇咗2個半月日日食中藥,宜家5W幾,但今次 ...

你平時m期準嗎?有無血塊?

西醫check方面,我都係想買個安心,check下係米免疫/血方面出左咩問題出現2次流產。

首頁

尾頁

跳至