自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2018父親節勳章

大陸外省人共通點都係冇文化冇家教...!!!

伯爵府

開心吸收勳章

awvn 發表於 18-12-13 20:52
大陸外省人共通點都係冇文化冇家教...!!!

外省人係一個稱呼,香港人去上海,也叫外省人…………。如果計番歷史,香港人係歸廣東省

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

完全唔覺

男爵府

wai4919 發表於 18-12-13 16:35
北京人呢?

個人感覺北京人高質d

agree.
北京人比較高文化水平, 上一代已經好多大學以上講野好斯文有禮。
上海人好要面,幾冇錢都要成身名牌。上海女人喺男人面前都會扮温柔&嗲,但其實好惡死。同埋上海女人喺國内出名拜金(國内同事講既)

侯爵府

cheers_iris 發表於 18-12-13 14:56
大陸人之中, 如果係上海人是否感覺比較高質啲?
我朋友話係, 大家有咩意見?
...

上海人, 係「自以為」高質。
咪又係中國人一個
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

大宅

回覆樓主

上海人要面,睇唔起其他地方既人,因為佢地都係一個比好多外地人入侵既地方,佢地覺得外地人整亂晒佢地個社會。

上海女人唔知係咪比男人縱慣晒,大部分我識既都幾乎食住個老公,女人話行東,男人絕唔敢話行西。

上海男人顧家,願意分擔家務,大部分都肯將人工上繳,所以亦都會比人話佢地小男人。

當然唔可以以概括全啦,但我識既上海人大部分都係咁

Btw 上海人無論眼界,質素普遍係高過中國其他地方

溫州人出晒名做生意喎

琥珀宮

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

如果在大陸大城市來講上海是高質素好多班的。 因為上海本身一百年前就是外國人落腳做外資生意的地方, 而且很多行業是高技能的。 全國各大學生最top 的人才都會集群在上海這個大城市幫外資公司打工, 所以來到上海打外資工作的人英文都是流利的。 就像香港的中環, 很多精英人士的落腳處。

首頁

尾頁

跳至