3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我囡都發音唔準,三歲去健康院時,姑娘話要四歲或以上有超過十個音發唔到才可排政府治療。到三歲七個月,問過啲言語治療師,三歲都可以開始做治療,越早做效果越好,所以幫她試報了私人言語治療三個月,用了約九千幾元。效果有但慢,因我囡不太喜歡治療師教學方式,有幾堂直頭唔講野,覺得好浪費金錢。所以上了三個月就冇上,由我自己教(陪囡上了三個月學了少少技巧,當然不是專業,但反而我囡肯跟我練習)。由於要教材才可有系統咁教,我上網研究後買了一套字卡千幾蚊,效果不錯,叫「我都講得準」,而家我囡剛四歲,發音已大有進步。訓練是需要的是有用的,大家加油!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

家長平時多D同小朋友交流,帶小朋友同同齡小朋友玩下。

男爵府

牛年勳章

littlepaperfih 發表於 18-12-17 08:52
我囡都發音唔準,三歲去健康院時,姑娘話要四歲或以上有超過十個音發唔到才可排政府治療。到三歲七個月,問 ...

請問邊度買

男爵府

牛年勳章

haha748494 發表於 18-12-17 23:24
家長平時多D同小朋友交流,帶小朋友同同齡小朋友玩下。

我知道喇

複式洋房

拉比2018 發表於 18-12-18 06:20
請問邊度買

在香港言聽中心訂購,我上網訂完,上公司自取時付款。佢中心仲有其他教材,我只買了字卡練讀音。

教材資料:
http://www.ear.com.hk/Orderform/2018/2018_JUNE_ORIGINAL.pdf

訂購表格:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc71NAZmotEiTH1ed4ufhtzSwbfs1ziYY873okDCCeg3tzUGA/viewform

首頁

尾頁

跳至