近年香港多左咁多老鼠係咪因為佢地?

wiyi
|

完全無人理又污糟..入面都唔知有幾多老鼠..好怕有鼠患http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20181213/00174_001.html
kavenzou
|

剛剛行經尖沙咀香格里拉附近天橋先見到隻死老鼠

其實好耐之前已經講香港鼠患嚴重,而政府滅鼠方法不當,好多地方根老鼠橫行無忌

Poyau
|
空置攤檔
aaliyah0526
|
呢個月我都見過4隻老鼠,仲要日光日白走出來
annmama
|
尖東啲老鼠好誇張,成隻貓咁大㗎
hideewong0514
|
政府要係衛生方面再努力加把勁
lalalalalan
|
小強老鼠都一定好多..好心用唔著就改建啦..
KE_Lam
|
我奶奶對面既唐樓收曬無人住,但又未拆,行親都見到好多好大隻既老鼠係樓梯周圍走上走落

plumtree
|
wiyi 發表於 18-12-13 16:32
完全無人理又污糟..入面都唔知有幾多老鼠..好怕有鼠患http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20181213/00174 ...

呢個只係其中一個原因。而最主要係政府無視鼠患嘅嚴重性,冇落實處理問題。每次都係要等到出左事,大大鑊至嚟補救,至開始做啲野。真係廢到一個點。
sunnygirl
|
近年的而且確覺得街上多左老鼠,今日先見到馬路上被車死左嘅老鼠屍
HaTsang
|
近年好多食肆都做唔住,一裝修大量老鼠小強走曬出來
Poyau
|
plumtree 發表於 18-12-13 18:13
呢個只係其中一個原因。而最主要係政府無視鼠患嘅嚴重性,冇落實處理問題。每次都係要等到出左事,大大鑊 ...

食環話米奇聰明
tsung
|
aaliyah0526 發表於 18-12-13 16:52
呢個月我都見過4隻老鼠,仲要日光日白走出來

wannabe118
|
有次係x 興食野 隔離枱 有隻米奇從天花板跌落黎 嚇死人。個食客最後都應該無攪大件事。
plumtree
|
Poyau 發表於 18-12-13 19:14
食環話米奇聰明

我覺得唔係佢哋聰明,係食環啲人冇進化,而米奇有,咁所以佢哋愈來愈聰明囉!
Poyau
|
plumtree 發表於 18-12-13 22:37
我覺得唔係佢哋聰明,係食環啲人冇進化,而米奇有,咁所以佢哋愈來愈聰明囉!
...

食環仍用鐵籠放啲「美食」誰上當?
circle119
|
成日覺得水渠坑渠地底住了
一群超級無敵數不盡的數字
小強老鼠

一入夜深人靜、牠們出動垃圾房、街市、住宅
mocha20150323
|
食環處好好檢討下啦,淨係識得捉呀婆交功課,蝦人地走得慢。
ninjarabbit
|
香港政府最大問題係各部門各自為政,從來都係各家自掃門前雪。老鼠有腳得四圍走,屋宇,食環,渠務,路政,區議會都係趕走唔係我既範圍就算做左,根本無有效地消滅過老鼠。
teaspoon
|
市民唔做起,政府點做都係徒然或事陪功半