自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如果出世紙有寫父親名字,但父母沒有正式結婚,之後還分開,子女現時只有16歲,如果母去世,又冇遺囑,子女點先可以在成年後攞到遺產呢?

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

搵律師問應該最清楚

男爵府

eqqiqq 發表於 18-12-13 18:20
如果出世紙有寫父親名字,但父母沒有正式結婚,之後還分開,子女現時只有16歲,如果母去世,又冇遺囑,子女 ...

我好亂,而家到底係想承繼父定母既遺產?
你媽去世正常由佢既配偶第一受益人,資產上限50萬,之後就餘下資產就配偶 子女又佔一份

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

如果出世紙有寫父親名字,但父母沒有正式結婚,之後還分開,子女現時只有16歲,如果母去世,又冇遺囑,子女 ...

http://www.clic.org.hk/tc/topics/probate/distribution_of_estate_to_the_relevant_parties/q3.shtml

至於點樣拎就要問律師.

寶石宮

2023年兔年勳章

kaman0617 發表於 18-12-13 18:32
我好亂,而家到底係想承繼父定母既遺產?
你媽去世正常由佢既配偶第一受益人,資產上限50萬,之後就餘下資 ...

50萬以上嗰部份配偶再分一半才到子女

男爵府

Poyau 發表於 18-12-13 18:38
50萬以上嗰部份配偶再分一半才到子女

講錯左..

珍珠宮

回覆樓主:

出世紙冇媽媽名咩

男爵府

你係咪就係出世紙上面個個父親?遺產會由死者既子女承繼,人地外家會處理身後事,死亡證又係外家手上,人地會幫啲細路去律師樓辦好手續。

男爵府

mike89 發表於 18-12-13 18:50
出世紙冇媽媽名咩

吾好意思,我可能講得吾清楚。
父母是沒有在港結婚,父親不是香港人,並已經分手,出世紙有齊父母名字,如果母不在世,子女現正才16歲,將來子女成年後點攞遺產呢?主要怕會分左比個殘男

男爵府

eqqiqq 發表於 18-12-13 18:56
父母是沒有在港結婚,父親不是香港人,並已經分手,出世紙有齊父母名字,如 ...

哦,我還以為你是賤男。放心,佢拎唔到一毫子

寶石宮

2023年兔年勳章

kaman0617 發表於 18-12-13 18:45
講錯左..

只係想寫清楚啲
唔好意思令你誤會有錯

珍珠宮

父母是沒有在港結婚,父親不是香港人,並已經分手,出世紙有齊父母名字,如 ...

賤男係指繼父定父親?如果媽媽香港財產應該跟香港法律,而父母沒結婚,即媽媽由佢家人攪後事領死亡証等,跟法律係平分比所有子女
*如有錯請指正
除非媽媽再婚,配偶一半

琥珀宮

若母而仍在生,就寫遺囑,找可信任的家人或朋友做子女監護人

水晶宮

沒在港結婚,但有沒有在其他國家結婚?包括國內。

如果沒有正式婚書,只會由持有出世紙的子女承繼。

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

個男有意爭抑或 財產多嗎?多就正正式式搵律師啦。
太多細節野唔知好難由呢度jm判斷,如果物業首飾其實佢要爭機會唔係0,例如只要佢提供到証明係由佢送贈都有機。

侯爵府

家下母親去世
但出世紙母親一欄是母親的名嘛?

男爵府

多謝各位的幫忙,現在清楚個殘男是沒有機會攞一分一毫就放心了,可是佢地無乜信得過的親戚朋友,個母親d父母巳去世,又無兄弟姊妹,如果個母親真的去世,乜都吾攪,真至佢d仔女18歳成年先自己攪番又得吾得呢?

伯爵府

eqqiqq 發表於 18-12-13 21:29
多謝各位的幫忙,現在清楚個殘男是沒有機會攞一分一毫就放心了,可是佢地無乜信得過的親戚朋友,個母親d父 ...

如果母親仍然在世,花一千幾百立平安紙啦!免麻煩

珍珠宮

回覆樓主:

咁情況, 花d時間立平安紙穩陣d

首頁

尾頁

跳至