自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Bebetterme 發表於 18-12-13 20:39
佢本身性格係有點怕事 好怕麻煩到人
所以平時好多事我都幫佢做,
小至落單,問waiter 拎野,打電話去agent ...

呢啲咁既小男人,你同佢結婚預左婚後只會更衰。俾著我根本唔會同呢啲人拍拖。

我結婚嗰時完全冇猶豫過,會猶豫不如唔好嫁啦,唔好旨望結婚可以改變一個人呀

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Bebetterme 發表於 18-12-13 21:31
其他方面佢都肯付出
只係自己有時心理唔平衡,會唔順氣點解成日要我做
諗下諗下會好嬲,嬲佢身為男人咁怕 ...

我當時結婚都嬲佢同佢班兄弟乜都唔搞,所以我專心搞哂早上接新娘、下午行church 的事就算,夜晚飲就其其奇奇招呼唔到 跟住我就去honeymoon 玩

你自己諗下想搞d乜,想就搞,唔好諗其他喇

大宅

.

珍珠宮

將來結左婚生左bb,有更多野覺得男人好廢

子爵府

Bebetterme 發表於 18-12-13 20:27
大家結婚前有猶豫嗎?

我同男朋友拍左7年拖

我結婚前都有過類似感覺,同c6拍拖3年冇嗌過交,但筹備婚禮過程中就嗌左幾次,當時有擔心過佢係未可以付托終生,最後都順利結婚,婚後生活習慣,性格可以慢慢再磨合的

琥珀宮

回覆樓主:

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

都拍左7年,唔通唔知個男人適唔適合自己都唔知

男爵府

我婚前冇呢個感覺
婚後先覺得好煩
堅係要「補位」,佢做唔到的,我補
生完仔仲慘
乜都係我
覺得自己越來越勁⋯佢越來越
但可以點
唯有諗開D 放大佢D優點
加上以前同過其他人拍拖,覺得其他人仲唔夾
同老公相處舒服就算,價值觀相近嘅人都好難搵的

別墅

回覆樓主:

有冇同佢傾過? 你鼓勵下佢自己做番 佢做到你讚佢 對男人有陣時要好似對小朋友咁 如果咁樣都唔得嘅話 你預咗之後成世做佢阿媽

水晶宮

同佢傾下

大宅

回覆樓主

佢呢個缺點你應該一向都知,點解突然問題大咗咁多呢?
大部份男人對婚禮儀式興趣唔大,甚至唔想搞咁多嘢,做往往係因為女方(或父母)想要特別既一日,為遷就對方或其他人而做,大家著眼點唔同有時可以有好多爭執,爭執多咗有時就睇對方唔順,但好多呢D問題都係暫時性...
你決定是否中止關係前,要諗清楚你其實愛唔愛呢個人,能否包容佢既缺點?更重要係若分開你會否事後後悔?
唔好輕信我地任何人既提議,因為不論大家意見是否善意,最後要承擔所有後果既係你自己而唔係呢度既人...

水晶宮

我識有個男人係咁,不過佢老婆好enjoy照顧佢,因為佢老婆天生鍾意照顧人

水晶宮

Bebetterme 發表於 18-12-13 21:31
其他方面佢都肯付出
只係自己有時心理唔平衡,會唔順氣點解成日要我做
諗下諗下會好嬲,嬲佢身為男人咁怕 ...

性格黎既

子爵府

熱血金章

我唸好某部分男人都係咁,乜都吾想理,吾好煩佢,比另一伴話晒事,久而久之,老婆越做越多,老公被養懶!係老公眼中老婆變了老虎乸,係老婆眼中,老公係小男人。最後,大家就睇大家吾順眼,關係變差,有小孩仲even worst.

子爵府

熱血金章

但人無完美,我覺得夫妻關係最好係一凸一凹,互補長短。 以我自己為例,同朋友親戚交際我頂哂,財務又係,教育又係,繳費文件上又係。開頭幾年好像樓主你咁,我會好多怨言,什至覺得佢配自己吾起,但當我反省反思後,其實一個人總有優缺點,我自己也有缺點,但我老公係好包容我,因為佢愛我,而且我老公優點係照顧家庭,令我好有安全感,即使有了小孩,我仍然係他第一位,會教個仔愛媽媽,要錫哂媽媽,我辭工做ftm好支持,吾想我辛苦,結婚九年,佢對我既愛情無減退,好尊重我所有決定。
所以經營一段關係真係唔簡單,如果你有嫌棄佢嘅念頭,你真係要諗清楚先好決定結吾結婚。

伯爵府

鍾太2009 發表於 18-12-14 22:22
但人無完美,我覺得夫妻關係最好係一凸一凹,互補長短。 以我自己為例,同朋友親戚交際我頂哂,財務又係, ...

完全同意你咁講。 我情況同你一樣。 互補長短好重要。

自己又唔係完美,又點會冇短,不過老公不拘小節,冇放大來睇。我又何必放大另一半的。

樓主,我覺得你成日叫佢問嘢,佢又唔知你想問乜。 好明顯佢問完可能d答案又滿足唔到你。咁不如由你去問。 結婚咁多細節,可能夠係個男人提意咗比你rejected. 佢就晒你,又唔知你想點就放手比你攪。

如個男人下下都咁講究,你婚後生活可能重煩。住屋,生仔,移民,教育,咁多決定。冇排咬交。

大宅

Bebetterme 發表於 18-12-13 20:27
大家結婚前有猶豫嗎?

我同男朋友拍左7年拖

想起當年結婚,99事事故意挑剔,C6又要聽佢話,真係火都嚟呀。有一刻唔想嫁。。。但最後都嫁俾佢,因知佢愛我,但就有99夾在中間仲要同住。

珍珠宮

Bebetterme 發表於 18-12-13 20:55
你講得好岩,呢個亦係我猶疑既地方。我知道佢對我好對我專一,我地一齊好舒服好開心,所以先一齊左7年。

...

我老公同你果個一樣, 所以我都好全能下 冇事時就冇事, 但有時都有因為咁燥左

禁止訪問

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

靚寶 發表於 18-12-14 17:59
我識有個男人係咁,不過佢老婆好enjoy照顧佢,因為佢老婆天生鍾意照顧人
...

首頁

尾頁

跳至