自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆 yankebe1314 的帖子

憶世家好以最平 (我無用過)

https://www.hktvmall.com/hktv/zh/main/ecHome/s/H5276001/%E9%9B%BB%E5%AD%90%E9%9B%BB%E5%99%A8/%E9%9B%BB%E5%AD%90%E9%9B%BB%E5%99%A8/%E5%AE%B6%E5%BA%AD%E9%9B%BB%E5%99%A8/%E9%9B%BB%E6%9A%96%E5%A2%8A/%E5%96%AE%E4%BA%BA%E6%90%96%E7%B2%92%E7%B5%A8%E9%9B%BB%E6%9A%96%E6%B0%88-%E5%9F%BA%E6%9C%AC%E5%88%B6X1-EB150PF1/p/H5276001_S_EB150PF1

珊瑚宮

回覆樓主:

.

伯爵府

岩岩見到HKTVMALL 都有足浴粉, 我未用過, 我只係用熱水~

https://www.hktvmall.com/hktv/zh ... 80001_S_SL180109026

子爵府

回覆 cbeyond 的帖子

我用薑粉, 因為方便

子爵府

我通常浸到小腿咁上下, 就一份全熱水加兩份室溫水, 簡單D, 你對腳放到落去(唔會熱到即刻縮起), 咁就OK架喇, 咁D水涼左又再加返D熱水, 薑粉我冇刻意量幾多, 大約3-4湯匙, 浸個陣感覺對腳有少少那那地既感覺就夠喇
薑粉我係永安買台灣野食個度買, 好似30幾蚊一大樽(好似得一款, 個樽好似食PIZZA既芝士粉咁可以曬出黎), 不過而家我就淘寶, 因為用得密

浸10-15分鐘好喇, 同埋記得要用煲過既水浸 ( 中醫C話, 但點解唔用生水我就唔記得喇)

希望幫到你啦

子爵府

艾炙蒸身 -- >冇試過答你唔到

試下睇多一排中E先啦, 因為真係要D時間先見效

同埋要介凍飲, 生冷野

男爵府

美好大世界2017勳章 BK Milk勳章

celiagrace 發表於 18-12-14 11:22

艾炙蒸身 -- >冇試過答你唔到

中e要日日睇?

子爵府

我初期睇就一星期2次(其中一次針灸),大約持續左3個月 之後就一星期一次(都係持續左3個月), 而家就2星期或者1個月先去一次

子爵府

趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都係腳太凍而訓唔到。幾年前開始用電暖氈,成為我至愛。之前係Hokobuy 果d ,一買兩塊有discount, 有得較時間溫度,都係百零蚊一塊咋。用左之後就好好訓,不過一定要有重d 嘅被責住,先夠暖。
薑茶我係飲黑金傳奇,好味,好正。
另外,最好係沖完熱水涼就上床訓,屋內再著厚襪保暖。

男爵府

美好大世界2017勳章 BK Milk勳章

lingan 發表於 18-12-14 12:31
我都係腳太凍而訓唔到。幾年前開始用電暖氈,成為我至愛。之前係Hokobuy 果d ,一買兩塊有discount, 有得較 ...

去街手凍都唔知點算。。

珊瑚宮

yankebe1314 發表於 18-12-15 01:32
去街手凍都唔知點算。。

今日已經回暖喎

侯爵府

cibewong 發表於 18-12-13 22:38
我在日本城買咗張電暖墊,但開咗成個鐘都唔太熱嘅,只係微微暖咋
你有冇放左張被係電毯上面?
我初初唔識,就咁放張電毯响牀上面,等咗好耐都唔覺暖,仲以為自己買咗渣野;
後來將電毯放响牀同被之間,就發現非常暖。

珍珠宮

熱血金章

cbeyond 發表於 18-12-15 01:41
今日已經回暖喎

今日係回暖,但手腳係有一陣寒氣包住,揮之不散,明明身體唔凍,就係手腳掌好寒。在家都有電暖產品幫手,出街除左暖貼,真係冇乜可幫手。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

平時響屋企有冇著襪? 或毛毛拖鞋? 咁會暖d, 不過我著襪就得, 著毛毛拖鞋一陣就有腳汗要除.

珊瑚宮

toffeetong 發表於 18-12-15 02:08
今日係回暖,但手腳係有一陣寒氣包住,揮之不散,明明身體唔凍,就係手腳掌好寒。在家都有電暖產品幫手, ...

有, 精油有暖身配方的。
我玩開精油, 會自己調配。
家人去到落雪地方旅遊有用, 佢話好work, 唔覺太凍。亦方便, 用量只係幾滴, 就見效果。

子爵府

趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cbeyond 發表於 18-12-15 07:16
有, 精油有暖身配方的。
我玩開精油, 會自己調配。
家人去到落雪地方旅遊有用, 佢話好work, 唔覺太凍。亦 ...
精油 就咁搽上身嗎?

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

食多D魚春⋯⋯

子爵府

yankebe1314 發表於 18-12-15 01:32
去街手凍都唔知點算。。
用暖包架咋。

公爵府

我尋日買左電暖毯,億世家,有五個熱度,我開二至三就夠,微暖。終於有覺好訓,之前凍到瞓唔到。

男爵府

yankebe1314 發表於 18-12-13 21:06
做艾炙 蒸身定中醫
中e睇左食左三天藥都冇用

中醫起碼三個月

首頁

尾頁

跳至