網購天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如題,想搵一個放可以放到飯同餸既保溫飯壼,謝謝。

男爵府

回覆樓主:

象牙宮

curryfishball 發表於 18-12-14 01:27

想保溫多少小時?

用焖烧杯/ 焖烧壶作保溫壼較佳。

先好滾水, 保溫它15分鈡, 倒掉水, 再裝飯菜。(保飯菜是熱的)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

curryfishball 發表於 18-12-14 01:27

我買了這個, 未收貨, 收到後話你知

Cheuk2012    發表於 19-1-1 00:35

男爵府

CANDYLING221 發表於 18-12-14 22:40
我買了這個, 未收貨, 收到後話你知

我睇中呢款有獨立分隔,可以放湯,放餸,放飯,唔會倒瀉,但唔知保溫功效好唔好,我需要起碼保溫最少5小時,呢個要二百幾蚊人仔,但效果唔知,評語唔多可靠,可能有反現先咁多好評,相片同影片,只有少部份評語話保溫時效唔夠,同唔係不銹鋼。

男爵府

333s 發表於 18-12-14 22:29
想保溫多少小時?

最少5小時,想要款式如圖。

男爵府

畀面勳章

回覆 curryfishball 的帖子

我買左尼個,同你果個好似樣,不過係lock&lock出,個仔話夠熱,我個係2L卡其色。
https://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z09.2.0.0.17832e8dFVdFlB&id=578281984990&_u=g2cbtd45a71b

我11月中買冇咁貴,你search有冇平D。

我D飯餸都係早上才放進蒸焗蒸的。有時即煮,有時翻熱。
妹妹於09年11月25日出世啦!

軒軒做哥哥啦!生生性性啦!

男爵府

ConnieChung 發表於 18-12-16 12:37

我買左尼個,同你果個好似樣,不過係lock&lock出,個仔話夠熱,我個係2L卡其色 ...

可能双11前後買所以平啲,宜家好多店都係2百幾,我覺得貴,但我想問下你啲碗係不銹鋼,應該好熱下,開蓋時會唔會㷫親手?同埋保溫可以保幾耐?

我見到另一款獨立碗係膠外殼,內係不銹鋼碗(可拆開),好似無咁容易㷫手。

男爵府

ConnieChung 發表於 18-12-16 12:37

我買左尼個,同你果個好似樣,不過係lock&lock出,個仔話夠熱,我個係2L卡其色 ...

你呢個宜家都要229(已扣現金券)

男爵府

畀面勳章

個仔係中學生啦,所以開蓋是沒有問題,我蓋上時就真的很熱,要用毛巾隔住才可以扭實。
我還有個女,看見哥哥帶飯又吵着要帶,她是小學生,平時水樽也說開不了,所以淘了一個膳魔師的,內胆是膠,以前自己用過同款的,還可以,現在等收貨。

男爵府

ConnieChung 發表於 18-12-16 14:10

個仔係中學生啦,所以開蓋是沒有問題,我蓋上時就真的很熱,要用毛巾隔住才可 ...

我講既款就係相中呢款,有膠兜同不锈鋼兜双層可以隔熱,請問你囝囝用嗰款夠唔夠保溫?

男爵府

畀面勳章

妳那款有見過,我認我是選牌子的。我大約在早6:30入壼,他就12時多吃,說來也有5-6小時,他沒說有多熱,只是說夠熱,跟來的袋也是保温袋,相信對保温也有幫助。

男爵府

ConnieChung 發表於 18-12-16 15:06

妳那款有見過,我認我是選牌子的。我大約在早6:30入壼,他就12時多吃,說來也 ...

謝謝你分享用後感,有5-6個鐘保溫效果都唔錯,我最終淘左個大陸牌子既,等收貨睇下效果好唔好。

子爵府

curryfishball 發表於 18-12-22 19:30
謝謝你分享用後感,有5-6個鐘保溫效果都唔錯,我最終淘左個大陸牌子既,等收貨睇下效果好唔好。
...

等用後結果,謝謝

男爵府

mloved0210 發表於 18-12-23 12:11
等用後結果,謝謝

要等月尾先收到貨,到時再分享,不過整件貨都2.3kg重

象牙宮

curryfishball 發表於 18-12-15 00:50
最少5小時,想要款式如圖。

A. 帶返工, 最好用電。包夠熱。

B. 帶上學, 只能用保溫壺。
保 4-6小時沒問題。 "須預先整熱個壺"。

C. 帶去醫院, 送飯用。
我有一个。

豆类, 先煮滾, 再入壺, N小時就熟了。

理性討論交流者。

大宅

curryfishball 發表於 18-12-15 00:46

我睇中呢款有獨立分隔,可以放湯,放餸,放飯,唔會 ...

我女用緊哩款,我買3層款我朝早7點入壺12點幾食,三層都係不銹鋼,呀女話除咗頂層係凍,下面兩層都熱熱地

男爵府

mloved0210 發表於 18-12-23 12:11
等用後結果,謝謝

收貨啦,今日測試溫度。先用熱水預熱外壼及3個不銹鋼盒,之後倒哂所有水,放入煲滾既水,封好蓋後放入保溫袋,以今日既天氣,5個半鐘後,用手指測溫,頂兩層係暖既,底層啲水係辣手既,保溫效果算唔錯。

不過發現兩個不銹鋼盒有瑕疵,賣家答應再發貨俾我,要再收貨後才知有無問題。但阿媽話內盒應該唔係不銹鋼,但賣家話係,唔知邊個啱。

我買左呢款

【304不锈钢超保温饭盒3层成人12/24小时多层真空便携超长保温桶女】https://m.tb.cn/h.3JC5LEI?sm=941d35 点击链接,再选择浏览器咑閞;或復·制这段描述¥QGDGbp7g1OD¥后到(emoji)淘♂寳♀(emoji)

子爵府

curryfishball 發表於 18-12-31 20:08

收貨啦,今日測試溫度。先用熱水預熱外壼及3個不銹 ...

裝水一定會熱,要試下裝飯先知係未保到溫

首頁

尾頁

跳至