自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

回覆樓主:

正常(即棄)膠匙一般都易斷。只係你咁岩搵到一些物料較堅固。何必要同老師對抗呢?試想想點解老師唔用(鐵匙)要用即棄(膠匙)。咁樣會唔會較明白?

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Cheryk 發表於 18-12-14 02:37
測試又完成了,女兒回家後跟我說:「老師說圖片中那個徒手打開鐵罐的女孩樣子很辛苦,所以他徒手是不可能打 ...

系一題蠢題,咩學校出d咁可能有爭議性既題

翡翠宮

畀面勳章

題目固然出得唔好,但老師也有問題,佢厚顏無恥的地方在於扮開明,叫學生不斷做實驗,但一次又一次否定學生的答案。既然根本不能/ 不打算改,又何必搞咁大場戲,佢既目的根本係想用事實證明膠匙不可以開鐵罐,但眼見學生成功便找理由推翻,我覺得真的有點厚顏無恥。
不如一開始肯定自己對,學生錯,起碼我只會覺得佢固執,但不會覺得佢虐偽。
日日是好日

大宅

明白呈分每一分都好重要,但要有心理準確未必爭取到。
講到老師厚顔無耻,一定唔及我仔視藝呈分試果個N年無得升嘅老師,幫佢位寵兒學生做晒成份作品,當視範,自評95分,其他學生作品多數祗俾60至75分,我知都冇同學校反映,根本冇用,佢可以想捧佢位寵兒上神校,但又唔成功。

男爵府

mother904 發表於 18-12-14 06:58
題目固然出得唔好,但老師也有問題,佢厚顏無恥的地方在於扮開明,叫學生不斷做實驗,但一次又一次否定學生 ...

咁我又唔認同喎
老師肯同學生不斷做實驗去搵答案其實係好好
上面有jm提到
一般膠碰鐵,係人都知結果係點
咁啱俾你搵到隻硬身嘅物料膠所以會成功
如果我搵cx嘅餐具仲更加硬正
所以我覺得條題係出得唔好,但我唔讚成你話老師厚顏無恥
與其同學校爭論,不過襯呢個機會同小朋友上一課

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

先不要嬲
呢題是跣小孩
不清楚是考什麼 topic
但用字如即棄
擺明是要答不可以
如果是我
會因實驗出現二個結果而要求癈題
否則老師必須接受二個答案均可

翡翠宮

畀面勳章

龍貓車 發表於 18-12-14 07:07
咁我又唔認同喎
老師肯同學生不斷做實驗去搵答案其實係好好
上面有jm提到

既係「係人都知」,點解仍要做實驗?目的顯而易見,佢想學生親眼見到膠匙不可開鐵罐,一開始,這個就不是open end的實驗,也不是一齊去搵答案,只是以為實驗結果會支持老師的答案。
既然做得實驗,就應該尊重實驗結果,學生兩次成功打開鐡罐,就搵種種理由推翻,一個成年人這樣對一個小學生,我覺得是厚顏無恥。

你不覺得沒問題,人人觀點不同,我不需要認同。
日日是好日

公爵府

hashtag影視迷勳章

未至於厚顏無恥,戇居就一定。出d咁嘅題目,為何呢?想測試學生知識?還是純粹想陰下學生?

翡翠宮

回覆樓主:

好快上報。。。。對女兒會有影響嗎。。。

子爵府

如果唔係呈分試
事情有冇分別呢?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

既然唔接受有即棄匙可以開罐既答案, 不如廢左呢題!!
因為個標準答案應該係要視乎即棄匙用物料做成!!

伯爵府

BABA124 發表於 18-12-14 06:06
咁嗰課內容是教不同物料特性還是教槓桿原理?考試都考你是否看到題目重點喎⋯⋯你是為3分,還是原則,如果 ...

又啱喎,如果課文教物理原理,當然可以答摃捍原理,如果講物料就老師既答案對應番教過既野,同埋強調膠匙當然指普通快餐店個啲

禁止訪問

水晶宮

月見草 發表於 18-12-14 07:32
見到啲咁嘅家長唯有講句「無言」!
教育界的壓力真是非常人可以打的工!
...

我都絕對唔會容許咁樣去話一個老師,小朋友見到,還會尊重老師嗎?

大宅

leng1999 發表於 18-12-14 06:49
系一題蠢題,咩學校出d咁可能有爭議性既題

的確係蠢!以老師所謂的標準答案,唔明考核重點在哪裏

大宅

kimmy2006 發表於 18-12-14 06:47
正常(即棄)膠匙一般都易斷。只係你咁岩搵到一些物料較堅固。何必要同老師對抗呢?試想想點解老師唔用(鐵匙) ...

明明考試題目方向不本不是問用什麼原理開鐵罐。只是簡單膠匙能否開鐵罐。不需要堅持到底同老師拗分吧。升上中學,捉唔到題目重點,老師一樣唔比分咋。

大宅

mother904 發表於 18-12-14 07:13
既係「係人都知」,點解仍要做實驗?目的顯而易見,佢想學生親眼見到膠匙不可開鐵罐,一開始,這個就不是o ...

成件事就如jm所講,個老師好似好開放態度,但就以圖片女孩表情強詞奪理,難道辛苦就必定失敗嗎

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

條題目出得好差,有太多assumptions,如塑膠物料嘅硬度(同為即棄,Starbucks嘅硬好多),罐蓋有幾實等。其實呢條根本唔係普通yes or no question,應該係解釋得到答案就可以,而且樓主女兒嘅答案好impressive。

大宅

love2talk 發表於 18-12-14 07:34
我都絕對唔會容許咁樣去話一個老師,小朋友見到,還會尊重老師嗎?

值得尊重我會尊重,老師不一定個個都值得尊重

珍珠宮

都説香港的教育就是填鴨式,只有背誦答案,但有些人仍說沒問題..

首頁
12345...6

尾頁

跳至