自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

Catcatlove 發表於 18-12-14 07:29
又啱喎,如果課文教物理原理,當然可以答摃捍原理,如果講物料就老師既答案對應番教過既野,同埋強調膠匙 ...

考核範圍包括力和槓桿原理,沒有和物料有關的內容

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

Cheryk 發表於 18-12-14 07:43
考核範圍包括力和槓桿原理,沒有和物料有關的內容

咁想小朋友知槓桿原理不是必勝,的確不是任何膠匙都100%開到個罐。被陰就被陰,只能無奈。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

Hemi 發表於 18-12-14 04:11
其實有情況可以打開,只要個蓋沒有閂得太實
我覺得你個女識咁答很不錯,可惜香港好多老師只識用單一standar ...

因為呈分,所以我先咁嬲,1分的差異對排名有有10多名上落影響,考中學,中學很注重學生排名

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

mike89 發表於 18-12-14 06:45
除非過三分一或過半人都咁答,否則學校絕不會理會

同意呀

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Cheryk 發表於 18-12-14 07:39
成件事就如jm所講,個老師好似好開放態度,但就以圖片女孩表情強詞奪理,難道辛苦就必定失敗嗎
...

大宅

fatchu@home 發表於 18-12-14 07:25
好快上報。。。。對女兒會有影響嗎。。。

的確擔心有影響,刪除內容了,謝謝提醒

子爵府

mother904 發表於 18-12-14 06:58
題目固然出得唔好,但老師也有問題,佢厚顏無恥的地方在於扮開明,叫學生不斷做實驗,但一次又一次否定學生 ...

相同觀點,這老師確實厚顏無恥,根本只想耍走個學生。

伯爵府

比我一定會上訴,一為女爭取她應得的3分,二為將來消除一條咁廢的題目造福學校和師弟妹

珍珠宮

mother904 發表於 18-12-14 07:13
既係「係人都知」,點解仍要做實驗?目的顯而易見,佢想學生親眼見到膠匙不可開鐵罐,一開始,這個就不是o ...

我同意你所講,但又覺得未至於要用到 “厚顏無恥”

呢個老師最大問題係嘗試喺全班面前證明樓主個女係錯。要堅持自己個 model answer,ok,小學經常係咁,但唔好耍個細路。佢做左咁多額外工作,到最尾老師只係想佢失敗以證明自己啱,仲分分鐘俾同學笑 “都話咗你多餘架啦”, 咁就好過份

珍珠宮

你間學校咁好,可以有試卷家長看到,好多學校吾派的。
常識的題目好多是灰色地帶。尤其圖,我女有時都話看不清,要估。如果看得清,都要睇佢背後的意思。大部分人的思維。因為好多題目。都會好有爭論性

為小朋友長遠,不應咁mean指責老師,因佢如果不尊重,又覺得老師差,佢有興趣上課?

考公開試,好多話要識答題技巧可以高分,不可問非所答。聽吾少考完話好淺,但低分。你連答案都吾會知道的

其實要讚小朋友的創意。面試一定高分,但考試答問題要保守些,才是長遠計。

公爵府

2023年兔年勳章

其實個老師都幾頑固,錯左就改先至係老師應該有嘅態度。答槓桿原理 已經係合理答案,好多事物唔係只有一個標準答案。

珍珠宮

死啦,唔知我係咪思維獨特
如果我一見到有鐵罐、打開呢啲字眼
我應該會即答槓桿原理
本來真係槓桿原理既入門概念嘛
仲有滑輪,我記得又係槓桿原理中必學概念
如果俾我考,我實拎唔到分

男爵府

水晶宮

pumpumpurin 發表於 18-12-14 06:34
你女有合理地方,但問貢杆原理的話唔會強調即棄膠匙。

這有理,題目強調即棄

但你小朋友的答案也對,不過上到中學的閱讀理解,4選1的答案中基本全是對的只不過要選1個更合適更切題的答案才會有分

琥珀宮

Cheryk 發表於 18-12-14 07:47
因為呈分,所以我先咁嬲,1分的差異對排名有有10多名上落影響,考中學,中學很注重學生排名
...

其實呈分試出呢d題目好蠢,點解科任會approve?

子爵府

回覆樓主:

地裂咗,唔知你想點。不過想同樓主講,出題唔係一個老師出,係嗰科嘅老師主任一齊出。你去投訴其實老師唔會有事,反而係科主任嘅事。除非你個小朋友係好叻穩入心儀,否則太吹毛求疵嘅有壞印象時,受苦嘅都係你自己。

大宅

地裂左 追唔番

子爵府

baby'sbreath 發表於 18-12-14 08:53
地裂左 追唔番

咪又係嗰啲小朋友考試錯一題係度嘈嗰啲囉。如果全世界都錯,佢唔會嘈,因為齊齊冇分冇影響。好明顯係有同學答啱,佢小朋友答案而家長"覺得"冇錯囉!問題係:點解有人啱而你錯先?高低就係靠呢啲去分架啦!

寶石宮

love2talk 發表於 18-12-14 07:34
我都絕對唔會容許咁樣去話一個老師,小朋友見到,還會尊重老師嗎?

係,就算我再討厭個老師,都唔會比我女知道

琥珀宮

馬爾太 發表於 18-12-14 08:52
地裂咗,唔知你想點。不過想同樓主講,出題唔係一個老師出,係嗰科嘅老師主任一齊出。你去投訴其實老師唔會 ...

都係架,萬一唔好彩,想校長寫信,老師到時唔理你,或放埋一邊就煩

首頁
12345...6

尾頁

跳至