而家個樓市跌緊,好想買樓...

bsgt
|

而家個樓市跌緊,好想買樓。問左銀行只可以借到4成按揭,首期好甘,要一Q清袋,雖然供到樓,但已經無錢裝修和維修了,層樓好舊,將近三十年樓齡,怕之後不斷維修,好麻煩......另外,我亞媽同屋企人都覺得而家個市太高,但我又怕遲D個市反彈,升左,更加無能力買...

vivibabyvivi
|
買得起供得起就買啦
bsgt
|
不過吾等都等左咁耐了,如果個市跌多D, 我會供得輕鬆好多...之後供樓既生活質素正常D...做人都開心D...
kenshiro18
|
bsgt 發表於 18-12-14 09:08
不過吾等都等左咁耐了,如果個市跌多D, 我會供得輕鬆好多...之後供樓既生活質素正常D...做人都開心D...
...

再等下啦
唔好心急
bsgt
|

我睇中既屋苑,其中有兩間係今年5月入,11月放,跌住走,賬面蝕左幾十萬,連埋印花稅,我估果每間最少蝕左成百萬...

CathyChan1126
|
bsgt 發表於 18-12-14 09:03
而家個樓市跌緊,好想買樓,計過數吾係好夠,但勉勉強強供到...要非常非常非常慳才能搞得掂...但我亞媽同屋 ...

唔夠就唔好買
遲下加息會更加麻煩
NatalieTY
|
而家個樓市跌緊,好想買樓,計過數吾係好夠,但勉勉強強供到...要非常非常非常慳才能搞得掂...但我亞媽同屋 ...

有需要又供得起就買.. 升定跌無人知
bsgt
|
其實我鐘意既單位,好舊盤又少,D agent都話無貨...成交一直好少。我上網睇過D成交,12月比年中最高價時跌左約20%,但都仍然好鬼貴⋯⋯
chingmon
|
bsgt 發表於 18-12-14 09:19
其實我鐘意既單位,好舊盤又少,D agent都話無貨...成交一直好少。我上網睇過D成交,12月比年中最高價時跌 ...

有d舊區(特別校網好,小朋友一讀十幾年,無人放)市好時想揾一間都難,好多都供滿、業主又吾等錢使,放盤一個電話就無佐,宜家弱市先多少少機會買到。
Watashiwamomo
|
回覆 bsgt 的帖子

要睇妳的負擔能力,但如果而家都只係剛剛好夠負擔的話勸妳再諗諗先,因為如果遲些加息的話妳會好吃力,而且而家樓市雖然跌了少少但仍算高企,妳要再深思熟慮先決定
asukav6
|
睇你有幾需要啦,趕住要住就唔好諗
bsgt
|
chingmon 發表於 18-12-14 09:33
有d舊區(特別校網好,小朋友一讀十幾年,無人放)市好時想揾一間都難,好多都供滿、業主又吾等錢使,放盤一 ...

我鍾意既屋苑吾係名校區,但交通和購物都非常方便。你講得太岩了,非常認同!因為係舊樓,就快30年了....之前超級超級平,我估大部分業主已經供完層樓了,或者差不多供完了,可能好多業主都幾十歲,住慣左,吾想搬,吾會放了....
tansyneko
|
有需要又供得起就買啦
Cara2006
|
bsgt 發表於 18-12-14 09:45
我鍾意既屋苑吾係名校區,但交通和購物都非常方便。你講得太岩了,非常認同!因為係舊樓,就快30年了.... ...

其實,真係睇你經濟實力,人地升幾多,跌幾多又點。計好數,供得起,買。我親戚最近也在高位買,一筆過比現金,豪裝比父母住,面不改容。見你情況,應該實力爭少少,自己先同銀行傾,做壓力測試。
koey_0611
|
供得好辛苦就唔好買住
如果一加息 月供又多左 應唔應付到呢?
要唸遠d..
bsgt
|
其實加息,我都有計算埋,加息後供樓,應該仍然應付到。我覺得最大問題係首期,已經打去銀行問左按揭,最多只能借5成,好大機會只借得4成,即係我要把所有積蓄全部用盡,股票仲要蝕住走...才夠首期...
bsgt
|
但層樓咁舊,之後一定勁多野要整,比咁多首期,已經無洗錢裝修了。之後維修下呢度,維修個度,D維修師傅又貴...物料又貴...林起都頭痛....銀行供樓都有條數清清楚楚,幾多年後供完,心中有個预算呀。但舊樓維修又煩又無數計...仲要首期已經用洗D「谷種」了....
bsgt
|

...
cheechi
|
bsgt 發表於 18-12-14 10:37
其實加息,我都有計算埋,加息後供樓,應該仍然應付到。我覺得最大問題係首期,已經打去銀行問左按揭,最多 ...

咁勉強點解要買?
crystal媽咪
|

真係跌咗,我附近有啲已經平咗100萬