自由講場

跳至
...  

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

舊樓裝修你要預算大啲,因為你搬咗入去再裝就會好煩。同埋留意舊樓好多漏水問題,要檢查清楚先好交收,裝修防漏都要做得好足。

另外其他預算都要預鬆啲,買樓装修搬屋好多意外之財要洗。

不過如果計好曬數,供平過租,就買得過,因為已賺咗住了。

至於等唔等遲啲先買,你睇晒分析,諗清諗楚,買樓不能心急。

大宅

回覆樓主:

舊樓裝修你要預算大啲,因為你搬咗入去再裝就會好煩。同埋留意舊樓好多漏水問題,要檢查清楚先好交收,裝修防漏都要做得好足。

另外其他預算都要預鬆啲,買樓装修搬屋好多意外之財要洗。

不過如果計好曬數,供平過租,就買得過,因為已賺咗住了。

至於等唔等遲啲先買,你睇晒分析,諗清諗楚,買樓不能心急。

珍珠宮

回覆樓主:

仲有2個月過年, 不過等過完年先買, 清明節咁上下再做決定啦~

因為好多人年尾, 年頭結婚, 搬家, 或者買樓, 所以個市仲未太多靜。 當貨源多時, 好多樓主會心急如焚放盤, 仲多咗選擇。

別墅

最關心BB問題熱投勳章

crystal媽咪 發表於 18-12-14 10:55
真係跌咗,我附近有啲已經平咗100萬

...

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

bsgt 發表於 18-12-14 09:03
而家個樓市跌緊,好想買樓,計過數吾係好夠,但勉勉強強供到...要非常慳才能搞得掂...但我亞媽同屋企人都覺 ...

海外置業,世界很大,眼光要放遠一點。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

bsgt 發表於 18-12-14 09:13
我睇中既屋苑,其中有兩間係今年5月入,11月放,跌住走,賬面蝕左幾十萬,連埋印花稅,我估果兩間最少蝕左 ...

有睇中就買囉

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

bsgt 發表於 18-12-14 11:00
我睇中既盤高位時平左200萬了...因為放盤少,心動中...

你要計掂數,我見你話要好慳
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

最關心BB問題熱投勳章

fsforth 發表於 18-12-14 11:03
海外置業,世界很大,眼光要放遠一點。

...

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

bsgt 發表於 18-12-14 11:00

我睇中既盤比高位時平左200萬了...因為放盤少,心動中...

我會買
好多人而家係觀望嘅心態
其實仲有好大需求
你睇番15 16年, 跌咗兩成 好快又回穩

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你要好慳先供到
過唔過到mortgage壓力測試???

禁止訪問

侯爵府

開心吸收勳章

無人可以預計樓市再跌幾多或升幾多. 有需要, 睇啱, 有首期, 供得起, 收入穩定, 就去馬.

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

某D單幢舊樓, 好多年樓齡,仲要係低層無景, 窗口向北, 都唔肯減價企硬, 唔怪得之放左半年都無人接貨

別墅

最關心BB問題熱投勳章

肥豬豆豆 發表於 18-12-14 10:55
舊樓裝修你要預算大啲,因為你搬咗入去再裝就會好煩。同埋留意舊樓好多漏水問題,要檢查清楚先好交收,裝修 ...

...

別墅

最關心BB問題熱投勳章

babyk20181113 發表於 18-12-14 11:24
**** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ****

...

別墅

最關心BB問題熱投勳章

vet 發表於 18-12-14 11:21
我會買
好多人而家係觀望嘅心態
其實仲有好大需求

...

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

bsgt 發表於 18-12-14 09:03
而家個樓市跌緊,好想買樓,計過數吾係好夠,但勉勉強強供到...要非常慳才能搞得掂...但我亞媽同屋企人都覺 ...

你預加息加到7,8厘時供得起就可以。
你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

跌市還跌市⋯ 勉勉強強先供到樓就真係要三思下先

珍珠宮

bsgt 發表於 18-12-14 09:19
其實我鐘意既單位,好舊盤又少,D agent都話無貨...成交一直好少。我上網睇過D成交,12月比年中最高價時跌 ...

咁又唔係心儀,何必心急?條數太緊,有咩事就係好麻煩。

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至