自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

baoyeah2014 發表於 18-12-14 10:09
阿仔係大B ,讀名幼k1,剛同老師深入傾下小朋友學校表現

評語係:資質中庸,唔算聰明,但記性同認字能力都 ...

香港地,無論咩資質,大部分小朋友讀傳統學校!

男爵府

回覆樓主:

老師嘅評語好似講梗我仔細個咁

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

記性好已經好好啦,小學其實只要記性好專心d,已經可以好性績

大宅

木土土 發表於 18-12-14 17:14
香港地,無論咩資質,大部分小朋友讀傳統學校!

只係諗佢適唔適合讀直私,雖然我都無信心佢會考到!

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

三歲定八十咩!咁細鬼睇到將來。
資質固然重要,重點都係要睇你點培養,同埋小朋友係咪努力踏實。我識一個,資質好好,記性好好,但當年神直都 round 1 止步。但之後插班,有一間直屬收同一間神私收,果間神私當年考小一係失敗。
另一個,遲起步,升 K3 個暑假先開始追學術,考小一當然有收穫但冇神校,但個小朋友知道自己唔係好叻,所以好努力,叩門階段有唔一線津校收,宜家係學校讀得開心,仲攞好多獎。

無需要老師一句評語就釘死自己,當年我老師話我冇 Band 1 收,又話我一定入唔到大學,結果咪樣樣做到。

最重要係你肯花時間培養,如果真係分身不暇,就請個老師幫手。

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

續:考小學分兩大類,學術同活動。學術學校如 SFA, APS, TSL, KTS,雖然考學術都係 pass or not pass,但佢地會係學術方面更有要求,要早有準備,加倍伴讀認字同數學。活動學校如 GT, 播道,雖然 GT 係偏傳統教學,但佢鍾意玩得嘅學生,仔女多參加跳舞、音樂、畫畫等多姿多彩嘅比賽,勝算大 d。

琥珀宮

baoyeah2014 發表於 18-12-14 10:09

我個仔都長期比人話靜,但我完全唔覺囉

子爵府

又資質平庸又未估到潛力,即係黃曉明形容angelababy: 佢重未開竅,開左竅就不得了。

此類評語,可以一笑置之

琥珀宮

baoyeah2014 發表於 18-12-14 18:37
只係諗佢適唔適合讀直私,雖然我都無信心佢會考到!

不論政府、津貼、直資及私立學校,都係傅統學校,而比較有名的,都爭崩頭,真係唔洗唸咁多,入到先算,唔會未讀過就話讀唔掂!

伯爵府

K1太細,資質如何咁快顯露?所以老師評論只作参考,不可盡信,樓主小朋友記性好,平時應該可以觀察得到,呢點可以相信,仲有記性好係讀書必要條件,特別上到中學階段,記性好就係一個favourable factor,你小朋友已勝人一籌。

男爵府

回覆樓主:

我仔情况比你的壞多倍...k1老師問要不要check特殊需要, 因中英冇字認到, 數字1 to 10數不到,顏色認不到....k2k3仍然是認字過目即忘, 小一開學仲未數齊a to z......我都係比作讀傳統學校, 現在不經不覺已中一了

珍珠宮

回覆樓主:

我仔唔算聰明,記性亦吾太好,慢熱細膽,唔夠主動,貪玩(有邊個小朋友吾貪玩),今年讀傳統小一。

我可以話你知,幼稚園面試差不多可以話無學校要我仔(得waiting ),到K3,佢係得認中文字叫做比較好,但少睇書,所以詞彙少;英文連he she it都認吾到;數學只會簡單加減。上到小一完全無問題,做行長、科長,成績中上。

個人覺得揀學校,小朋友資質係其次,最重要睇性格。吾谷得,吾鬧得,坐吾定,不受控,最好揾間happy school/活動教學,否則就算資質好,學術科科100分,但日日係傳統學校俾老師鬧不受秩序,罸無小息,返到屋企被亞媽逼做功課溫,人仔細細已經吾開心。

首頁

尾頁

跳至