自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

伯爵府

最後真係冇朋友做、見#269

想借BK做樹窿嗔下

前排有朋友入去買野、又WhatsApp 我見到個米奇公仔(我仔喜歡米奇)、話幫我買一個。

我話好啦、問左幾錢、之後又買左幾樣野、即刻payme比錢佢。

本來約左今個星期六食野兼拎玩具、點知尋晚、佢whatsapp我話佢個女好鍾意隻公仔、死㩜住唔比人....

我睇完個mgs都燥燥地、心諗咁你唔好話幫我買啦。都算啦、點知跟住佢又話另一份玩具佢小朋友拆左嚟玩、個盒已經爛左

我忍唔住覆佢:你咁做代購唔掂wor

佢話比我仔之後咪又都拆盒

我燥燥地話盒野我買來送比人、一係你比返呢盒玩具同米奇d錢我、我再找人買啦。

伯爵府

佢話我冇講過話係比人、如果知係比人佢會好好保管住、佢話佢幫我買野1蚊都冇收多、在迪迪尼拎返屋企再拎出來比我佢自己都辛苦、小朋友拆左盒佢都唔想、現在我先話要拎返錢唔要貨即係點。

我盡力心平氣和同佢講、公仔又話個女死㩜唔放,玩具又當係自己野拆曬比小朋友玩、我地咁大個人、咁多年好朋友、我唔想因爲呢d野爭拗、算啦、你d小朋友鐘意就比佢地玩啦、之後冇再傾。

伯爵府

回覆樓主:

之後我自己嬲到眼濕濕、可能我一向太就呢個朋友、自己都成日表現到乜都冇所謂、佢又覺得同我同真的姊妹冇分別、先會咁。佢今日會咁做都係我自己縱出來。

之後同老公講、老公話其實好小事、反正個仔又唔知道我諗住買隻米奇比佢、唔會唔開心、盒禮物另外買返又可以......叫我嬲一陣算啦。

老公話仲唔開心以後唔好來往咁多、就算真兄弟姊妹都咁搞法都會反面、君子之交淡如水先最少事非。

原來女人真係少氣嫁。

大宅

2018復活節勳章

OforOsaka 發表於 18-12-14 12:54
想借BK做樹窿嗔下

前排有朋友入去買野、又WhatsApp 我見到個米奇公仔(我仔喜歡米奇)、話幫我買一個。

我唔覺得咁係小氣, 換咗係我都嬲爆, 仲堅持要佢俾番錢我。
呢D"朋友", 算把啦,
幫屋企人買嘢都唔應該拆晒人哋D嘢, 自己用過食過玩過先再俾人啦, 更何況只係朋友?

男爵府

你個朋友好過份喎,係咪想屈你買嘢俾佢小朋友?

大宅

虎到金來勳章

之後我自己嬲到眼濕濕、可能我一向太就呢個朋友、自己都成日表現到乜都冇所謂、佢又覺得同我同真的姊妹冇分 ...

唔覺樓主少氣,係你fd有問題,你已經即時過錢俾佢,個公仔同玩具就已經係你架啦,理應好好保存,點會拆開盒俾自己個仔玩架?我覺得佢好唔尊重你,同你講個女攬住米奇公仔唔肯放,即係想點?想你送俾佢個女?你個fd都幾搞笑吓

大宅

想借BK做樹窿嗔下

換着我都會嬲喎!我唔覺得你小氣

wcpcelia    發表於 18-12-16 16:01

伯爵府

halthepooh 發表於 18-12-14 13:03
你個朋友好過份喎,係咪想屈你買嘢俾佢小朋友?

我覺得佢一向縱開小朋友、應該本身諗住比自己仔女睇下買左d咩比我、然後小朋友見有玩具就拎左來玩。

人愈大、就覺得要圍持關係係靠大家「識做」、你唔「識做」、我都冇必要遷就啦。

水晶宮

回覆樓主:

應承幇人買嘢, 亦收埋人地錢, 但自己仔女拆開晒d 玩具玩过晒才比人, 咩道理呀?!
連管教自己仔女唔好拆人地d 新玩具都話 "冇辧法"? 咁佢主動退番d 錢比人囉, 更何況果個係 friend?! 唔熟唔食呀?!

tsung    發表於 18-12-15 12:15

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

佢話我冇講過話係比人、如果知係比人佢會好好保管住、佢話佢幫我買野1蚊都冇收多、在迪迪尼拎返屋企再拎出 ...

你朋友係咪智障?咩叫如果知你送比人會好好保管?無論人地自用定幫人買,都應該原裝完好咁比人囉!你問佢,如果幫你買條底橫自用,又洗唔洗比佢著過先?佢都烚on, 叫佢退錢,真係cheap精。咁大個呀媽控制唔倒個仔?我唔信囉,貪心就貪心啦!

伯爵府

遇見晨曦 發表於 18-12-14 13:06
唔覺樓主少氣,係你fd有問題,你已經即時過錢俾佢,個公仔同玩具就已經係你架啦,理應好好保存,點會拆開 ...

佢同我講話個女唔放隻米奇、比唔到我

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

唔使講啦, 叫佢退返錢啦

大宅

講明拆盒無所謂,問題而家系翻到屋無厘頭拆開,我都接受唔到

琥珀宮

嘩你朋友好CHEAP啫,咩叫唔知你係送俾人所以無保管好?咁即係如果係你仔自己玩,佢女可以玩咗先,玩完先再俾你?唔係化?佢又唔係送俾你,真金白銀收你錢喎,幫人買理得人自用定送禮,都應該要幫人好好保管件貨啦,我覺得你朋友做法同心態都好有問題

水晶宮

kc_01k 發表於 18-12-14 13:08
你朋友係咪智障?咩叫如果知你送比人會好好保管?無論人地自用定幫人買,都應該原裝完好咁比人囉!你問佢 ...

我其實信现今真係有家長控制唔到d 小朋友㗎。出街一轉就遇到。

侯爵府

你個fd 都有病
如果我係你
我會同佢講:你女咁鐘意,你又唔買比我,就當我送比佢囉!
以後同呢個fd 保持距離,絕不能深交

男爵府

2024年龍年勳章 減齡達人勳章

OforOsaka 發表於 18-12-14 13:09

最基本都要還番錢畀你,,再講聲唔好意思。

子爵府

我覺得你算好脾氣,俾著我實反面。

水晶宮

OforOsaka 發表於 18-12-14 13:09

咁你叫個 fd 退錢囉。你 fd 唔曉主動退錢比你一係智障、一係貪心。

別墅

如果幫人買野又係應該要保管得好些少~

首頁
12345...18

尾頁

跳至