自由講場

跳至

首頁
23456...18

尾頁

伯爵府

想生BB熱投

人衰,格衰,打橫嚟。
I am Agent P

別墅

你呢位朋友份人真係好有問題,好簡單,米奇小朋友唔肯俾返出黎,咪退返錢囉。無理由無貨收,但又唔退錢。

唔知佢小朋友幾大,如果細個見到玩具真係會自己攞,大人有責任放好佢,唔好俾小朋友搞。

其實最正路就係話唔好意思,當代購唔成功,退錢。唔肯退錢真係幾肉酸,佢平時睇錢都好重?好孤寒計到盡果d?

男爵府

OforOsaka 發表於 18-12-14 13:14
所以我乜都唔要啦、星期六食飯都推左、比個教訓佢、佢接受唔到就算。

做得好,支持你

伯爵府

monchhichilover 發表於 18-12-14 13:50
我覺得你唔係小氣,係你朋友主動話幫你買隻公仔先,到比哂錢買多幾樣野之後話咩小朋友攬住唔放,呢個係咩理 ...

昨天火燒心、差少少開口話佢冇家教、又唔識教仔咪生咁多、當然忍住左冇講。幾百蚊當避開個朋友算了

男爵府

OforOsaka 發表於 18-12-14 13:16
我係嬲到唔知講乜、大家小學識到今日、我呢刻發覺原來冇左呢個朋友係唔覺可惜。
...

佢有無退返錢俾你

伯爵府

ccllmama 發表於 18-12-14 13:55
佢有無退返錢俾你

我冇再接佢電話同mgs了

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

OforOsaka 發表於 18-12-14 13:54
昨天火燒心、差少少開口話佢冇家教、又唔識教仔咪生咁多、當然忍住左冇講。幾百蚊當避開個朋友算了
...

火燒心係正常,但你朋友最大問題唔係唔識教仔,由得個細路玩左其他人既野咁少事。佢最大問題係揾你着數似熟賣熟。幫人買野,自己細路拆左玩左,咪俾返錢人地。佢唔想退錢又唔補償你損失,要你嬲到出面至話俾隻pooh/minnie你。咁當你係朋友定水魚先?
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

珍珠宮

借比佢小朋友玩無所謂,但對方仲老馮咁款仲聲大夾惡就好難接受

男爵府

我覺得你朋友好有問題, 第一) 係佢問你買唔買, 問人之前已應預先知道要先拎返屋企再交比你, 要預左交收程序, 否則唔好話幫人買. 第二) 幫人買野,當然係要幫人好好保管, 不能隨意處置, 由其你已比返錢佢. 第三) 現在到這田地, 應該主動退返錢比你.

樓主, 唔好唔開心, 聽老公話, 當送左比佢小朋友算了

伯爵府

ninjarabbit 發表於 18-12-14 14:00
火燒心係正常,但你朋友最大問題唔係唔識教仔,由得個細路玩左其他人既野咁少事。佢最大問題係揾你着數似 ...

如果佢開口話入去買翻隻米奇比我、我諗我唔會嬲、仲會話算啦唔駛特登去買、反正我仔本身都唔知買左比佢。

可能佢本身又預左咁講我都係話唔駛、所以冇講。

公爵府

回覆樓主:

下次一手交錢,一手交貨,唔需要先俾錢。
有時朋友間有錢銀好煩

大宅

OforOsaka 發表於 18-12-14 12:54
想借BK做樹窿嗔下

前排有朋友入去買野、又WhatsApp 我見到個米奇公仔(我仔喜歡米奇)、話幫我買一個。

大家靜吓等佢反醒吓囉,佢個人咁樣處事,希望佢唔會喺其他朋友面前唱你......

曾經我都叫朋友幫我買嘢,我地中一就識,俾晒錢,我記得係最後一日discount.
點知果晚落大雨,佢whatsapp我話個盒濕晒爛爛地,問我介唔介意,如唔要佢可以俾番錢我.
我而家先知原來咁正常嘅嘢係咁可貴

大宅

OforOsaka 發表於 18-12-14 13:07
我覺得佢一向縱開小朋友、應該本身諗住比自己仔女睇下買左d咩比我、然後小朋友見有玩具就拎左來玩。

人愈 ...

如果係幫人買公仔唔會比小朋友玩,佢一個唔覺意一個噴嚏打落去,口水和鼻涕噴哂落公仔到咪弊,點比人啊(我個仔今朝就係咁,噴到成件衫都係)。

所以唔係你小氣。

子爵府

開心吸收勳章

你朋友好cheap,如果唔太貴我會算數,當送聖誕禮物俾佢小朋友,但大家日後少啲來往,佢咁教細路大家唔會啱嘴形囉。

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

無論佢肯唔肯比返錢你,呢個朋友可以遠離了

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

呢D人, 就係當自己仔囡係寶, 人哋個仔囡係草...
點會任由小朋友去攪D幫人買嘅貨物?

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

OforOsaka 發表於 18-12-14 12:54
之後我自己嬲到眼濕濕、可能我一向太就呢個朋友、自己都成日表現到乜都冇所謂、佢又覺得同我同真的姊妹冇分 ...

呢D佢真樣,又唔比你退錢,六折也唔係平一小半也算貴架!

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

OforOsaka 發表於 18-12-14 14:06
如果佢開口話入去買翻隻米奇比我、我諗我唔會嬲、仲會話算啦唔駛特登去買、反正我仔本身都唔知買左比佢。
...

就算幾熟都好,明知你大方唔會要佢去買過,都不能老馮到乜都唔講掛?又唔退錢仲講埋D拎返屋企又要交收既籍口。你朋友態度俾人感覺係根本無歉意,亦係點解你當時着哂火既原因。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

用戶要求終止服務

叫佢退錢 ,去超市整爛人野都要賠錢啦

呢種人,退完錢都同佢絕交唔做朋友

公爵府

回覆樓主:

黐線!! 既然佢咁縱佢個女, 你都照樣話: 我個仔都好鍾意隻米奇, 除米奇外其他一律唔要(米妮同pooh), 一係你入迪士尼買過隻一樣嘅俾我囉

首頁
23456...18

尾頁

跳至