自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

仔好hea。又唔愛讀書
如果入band1,好易考尾
band2又怕入大學人數得好小
大家知band2入u率高嗎?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

EK每年都有DSE數據,去參考吓,我仔都係B2, 但我對佢有信心

wcpcelia    發表於 18-12-15 21:21
cake05    發表於 18-12-14 21:21

男爵府

最終唔係都係睇成績架咩?關BAND幾學校事呢?純粹唔明白

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Band 2都好大範圍,自己睇 (開唔到就抄link去safari開)
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3659724

大宅

其實入到b1都考第尾讀得都冇信心!不如b2可能仲好!我個朋友嘅小孩係b1生都入b1尾中學!記住填得好未必派得好!你小朋友成績中中地我會填b2頭!

伯爵府

446948 發表於 18-12-14 14:29

咪係囉!band 1 學校都唔係全部學生入哂大學㗎啦!愛hea又唔愛讀書讀邊間都難入大學啦!

珍珠宮

環保接龍勳章

yanfaifai 發表於 18-12-14 14:04
仔好hea。又唔愛讀書
如果入band1,好易考尾
band2又怕入大學人數得好小

band 2頭同尾, 以及直資band 2英中同band 2官津中中入U率都好唔同, 同仔仔去睇下心儀中學, 享受校園生活, 有動力學習, 其實band 唔 band 1已經唔係咁重要。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

其實我會睇自己區學校,我就因為自己區冇嘜band2頭學校揀,唯有揀1尾,如果有Band2係心儀都可以考慮

伯爵府

想生BB熱投

如果一樣,咁點解band 1入u率咁高,人人爭死爭命想入呢?
I am Agent P

珍珠宮

同意,如果大學收生係睇個學生間中學band幾,而不是該學生的公開試成續,咁公開試可以取消

想當年我升中一,不幸入左band5,最後靠自己個人修為體補習老師的教導,會考時全級得7人升到中六,我係其中之一,高考時全級得3人入到大學,我係其中之一

ccysj01    發表於 18-12-14 21:08

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

讀書靠自己,唔係靠band幾

珍珠宮

好媽媽勳章

sunnygirl 發表於 18-12-14 14:59

重點學生對讀書態度是band幾最重要

男爵府

回覆 hedhed 的帖子

我個人認為BAND 1係成績好啲, 入得自然成績有番咁上下, 入大學率當然會高啲啦

水晶宮

畀面勳章

446948 發表於 18-12-14 15:13
回覆 hedhed 的帖子

我個人認為BAND 1係成績好啲, 入得自然成績有番咁上下, 入大學率當然會高啲啦 ...

同意

而且樓主仔hea,在band幾中學也不是好事

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

hea唔讀書,讀邊間中學都未必入到大學
最緊要改變佢學習態度

珍珠宮

2024年龍年勳章

sunnygirl 發表於 18-12-14 14:59

無錯,勉強入band 1, 太hea都係入唔到大學。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

最怕係本身hea, 跟住遇弱越弱
放下自在

琥珀宮

ssp2017 發表於 18-12-14 14:33
其實入到b1都考第尾讀得都冇信心!不如b2可能仲好!我個朋友嘅小孩係b1生都入b1尾中學!記住填得好未必派得 ...

都係架,其實b1同b2最明顯分別係中文定英文做教學語言,其實比心機讀b2分分鐘可能升u機會仲大

珍珠宮

好媽媽勳章

mandy952 發表於 18-12-14 15:45
都係架,其實b1同b2最明顯分別係中文定英文做教學語言,其實比心機讀b2分分鐘可能升u機會仲大
...

B2頭都有d係英文做教學語言,我仔學校b2頭科目有9成都英文教,得體育、音樂呢d中文教⋯
樓主揀間英文做教學語言既b2頭學校都可以丫

大宅

學習態度好重要
h e a加唔愛讀書,入B2亦唔見得一定排在前列。

首頁

尾頁

跳至