12月啦

熱狗媽
|
今年真係好多變數.
雖然而家受緊類固醇反彈, 全身都爛晒, 不過暫時無再出水, 同埋都睇到有改變, 不過真係十分非常之慢. 我亦接受左, 只有時間可以證明我會唔會好番.

新屋已經有晒熱水煮食爐, 月尾會送傢私, 會自己先入去住. 咁樣可以減輕同屋企人爭執.

舊年被炒後, 輾轉嚟到而家間公司做. 最初成日做到喊跟住過左試用期, 人工加了, 亦由clerk變成super, 唔會再因為唔換水唔聽電話比人話, 亦唔會有人要我出街入票.

由於過往經驗, 我係呢間公司態度同以前大不同, 我好少同人講野, 每日都講好少. 之前去日本旅行期間, 收到一個同我同期入職嘅同事嘅message, 佢話比公司炒左.

我覺得好驚訝. 最初我嚟呢度做, 成日喊, 呢個同事性格好好, 個性活潑又爽快, 易溝通, 相反我個人細膽又唔主動(之前係公海開過好多post, 已經有好多JM 指出我性格問題), 係我好灰成日喊時, 佢有鼓勵我.

之後過左試用期, 我跟左另外一班高層做野, 佢就同一班全女同事嘅部門工作. 果陣我覺得好孤獨, 因為我日日同5個日本男高層一齊做野, 無人會同我傾計, 相反果位同事就每日都同一班女人傾計食零食.

但係到大約10月時, 唔知道咩事, 佢同班女同事開始好少講野, 因為我當時我皮膚問題, 入左醫院一星期多, 再番工果陣, 同事就話佢個部門d女人唔鍾意佢, 我亦偶然上樓上經過佢地部門時, 會聽到有人講說話比佢聽.

無想到最後呢位同事會被炒. 聽番原因係話佢女上司覺得佢同同部門同事唔夾. 我仲記得當初嚟見工果陣, 係呢個女上司in我. 當時另一個全部由日本人管理嘅部門(即係我而家所屬dept.)都要人, 個女上司問我如果請我, 我想去邊個部門? 當時膽粗粗話去全部日本人果個, 成日做到真係世事如棋

fionlei88
|
最差的時期已過去,新一年新希望。樓主,繼續加油!
Poyau
|
新一年有好開始
BK2002
|
熱狗媽 發表於 18-12-14 14:12
今年真係好多變數.
雖然而家受緊類固醇反彈, 全身都爛晒, 不過暫時無再出水, 同埋都睇到有改變, 不過真係十 ...
咁咪好囉~一切在慢慢好轉. 心情都影響病情, 放開D...

Sumyeema1
|
熱狗媽 發表於 18-12-14 14:12
今年真係好多變數.
雖然而家受緊類固醇反彈, 全身都爛晒, 不過暫時無再出水, 同埋都睇到有改變, 不過真係十 ...

wow.. 你去咗日本啦,見到熊本熊?
icyblueblue
|
新既一年會越黎黎好 加油
金金人
|
祝願你新一年,有更好的新景象,最緊要身體健康
熱狗媽
|
Sumyeema1 發表於 18-12-14 15:57
wow.. 你去咗日本啦,見到熊本熊?
去左啦, 熊本城仲未開番. 食左馬肉同生牛刺身B -speak同Milch芝士蛋糕, 仲有海膽餅. 浸左溫泉, 著左和服
Sumyeema1
|
熱狗媽 發表於 18-12-14 16:28
去左啦, 熊本城仲未開番. 食左馬肉同生牛刺身B -speak同Milch芝士蛋糕, 仲有海膽餅. 浸左溫泉, 著左和服:me ...

liumeowjen
|
最壞的已過去。2019new start
做女人最重要係有份工,有個地方住。

熱狗媽
|
肥C9圖片一張,同埋去左熊本熊square

nsychristy
|
恭喜曬,一切都好了
greenpea
|
祝福你以後越來越順利
熱狗媽
|
nsychristy 發表於 18-12-14 17:37
恭喜曬,一切都好了
謝謝啦, 其實我仲未好番, 戒類固醇反彈唔同濕疹, 勁辛苦. 不過睇到之前爆爛到出晒血水嘅手臂好番, 就只有繼續等.

我無諗到當日咁開朗嘅同事, 會比人炒, 你睇過我咁多個post, 都估到我唔係做人圓滑果種. 今次真係驚訝.
nsychristy
|
熱狗媽 發表於 18-12-14 17:46
謝謝啦, 其實我仲未好番, 戒類固醇反彈唔同濕疹, 勁辛苦. 不過睇到之前爆爛到出晒血水嘅手臂好番, 就只有繼 ...

有時係命運,一個低潮可能一黎就十年二十年
你同事都係離開左班八婆姐
我都有同事被炒,轉個頭還不是好好的
諗少 d 人都健康 d, 以後你安穩了,就有條件去習慣諗少 d
laiyuen
|
睇完你既分享,從心底裡替你高興。之前見你d帖都充滿負能量,但睇得出你改變咗同埋似乎一切都變好緊,要繼續努力呀!我自己宜家就係喺低谷既漩渦裡面,我都好希望新一年可以撥開雲霧見青天
熱狗媽
|
laiyuen 發表於 18-12-14 17:57
睇完你既分享,從心底裡替你高興。之前見你d帖都充滿負能量,但睇得出你改變咗同埋似乎一切都變好緊,要繼 ...
多謝啦,我都估唔到可以係呢間公司繼續做。

戒類固醇好辛苦,不過心態真係影響進展。祝你快d脫離漩渦,向新方向出發。
熱狗媽
|
金金人 發表於 18-12-14 16:03
祝願你新一年,有更好的新景象,最緊要身體健康
多謝呀,金金人
syne403
|
最緊要身體健康,平安順利!新一年新開始
ChloeMa
|
否極泰來! 恭喜晒!