想問下呢兩間係咪一樣?

anthwo
|
岩岩生左bb,一心想餵人奶。但係奶量完全唔夠,試過好多方法,都係冇用。我聽其他都有呢個情況嘅媽媽話可以去揾催乳師,所以都想試試。
但我上網睇到,有間叫香港催乳中心,有間就係香港母乳顧問中心,
其實呢兩間係同一間定點架?

fanyi02211990
|
回覆 anthwo 的帖子

唔係同一間,個間香港催乳中心有拎到ISO安全認證。以我所知香港好似一間可以拎到呢個國際認證。
freshrose
|
可以去揾馮慧嫺醫生
apeach_peach
|
有朋友試過催乳中心,佢話都ok
另外個間就唔知
lalalalalan
|
anthwo 發表於 18-12-14 18:35
岩岩生左bb,一心想餵人奶。但係奶量完全唔夠,試過好多方法,都係冇用。我聽其他都有呢個情況嘅媽媽話可以 ...

兩個名都唔一樣,又點會係同一間呀。同埋揾呢d之前要睇下點收費wo
EstrellaDamm
|
anthwo 發表於 18-12-14 18:35
岩岩生左bb,一心想餵人奶。但係奶量完全唔夠,試過好多方法,都係冇用。我聽其他都有呢個情況嘅媽媽話可以 ...

係咪已經搵過健康院/你生產嘅醫院幫手?健康院同政府醫院都有免費母乳咨詢服務的,可打電話預約。

如果真係要搵額外幫手,建議你搵有IBCLC資格嘅國際認證哺乳顧問,而唔係坊間所謂催乳師,資歷成疑。

「國際認證哺乳顧問」(台譯:國際認證泌乳顧問)的全名是International Board Certified Lactation Consultant (IBCLC),是唯一國際認可的哺乳醫學專業資格。
要考取此專業資格,事先必須有1000小時臨床母乳餵哺輔導的經驗,及修讀相關的哺乳醫學課程,再經考試合格才取得認證。之後更必須持續進修。
anthwo
|
EstrellaDamm 發表於 18-12-27 10:45
係咪已經搵過健康院/你生產嘅醫院幫手?健康院同政府醫院都有免費母乳咨詢服務的,可打電話預約。

如果真 ...

有揾過佢地幫手,但係都冇咩用咁。請問IBCLC香港係咪都有??邊d先係呀?唔該你!
EstrellaDamm
|
anthwo 發表於 18-12-27 11:17
有揾過佢地幫手,但係都冇咩用咁。請問IBCLC香港係咪都有??邊d先係呀?唔該你!
...

睇呢個表
http://npnhk.org/國際認證哺乳顧問(ibclc)名單/

樓上提到馮慧嫺醫生,都有呢個資格。

winterjasmine
|
回覆 anthwo 的帖子

第一間我有個朋友就試過佢地嘅紮肚,so far都幾好,但唔知催乳服務係點。而另一間你自己上網睇睇,好似都麻麻地.....