自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

寶詠琴早在九八年接受訪問時,曾提到已立遺囑,由於偏愛劉鳴煒,故兒子會獲得八成身家,女兒劉秀融只得兩成,後來寶小姐又將財產改為「六四之分」。

其後寶詠琴發現劉鳴煒長大後,獨立能力較女兒強,所以於逝世前半年,即零二年十月訂立最後遺囑,她的錢用於繳付葬禮開支、遺產稅、其他欠款之後,餘下財產40%給予兒子劉鳴煒、45%予女兒劉秀融、10%予姪兒寶天泓,並指定由劉鳴煒及姊姊寶詠華,擔任遺產執行人。最後遺囑揭示,寶詠琴果然對兒子放心得多,劉鳴煒雖然分得的不及妹妹多,但由他出任遺產執行人,顯示他深得母親信任。

九八年時,寶詠琴排行全港女富豪榜第二位,她離世時遺產估計超過十億元。寶詠琴留給兒子的四成遺產,估算達四億元,當中包括華置股份,有助他鞏固在華置內部的勢力,對抗其他同父異母的弟妹,成為劉氏家族王國掌舵人的巨大助力。

但其後法院文件指寶詠琴的遺產,只有四千多萬元,由於法院是在寶詠琴逝世後五年作記錄,當中涉及計算遺產稅,大概只有一班精明律師團隊才搞得清。

https://hk.lifestyle.appledaily.com/nextplus/magazine/article/20181214/2_641549_0/-%E7%B6%93%E5%85%B8-%E5%85%A8%E6%B8%AF%E7%AC%AC%E4%BA%8C%E5%A5%B3%E5%AF%8C%E8%B1%AA-%E5%AF%B6%E8%A9%A0%E7%90%B4%E9%81%BA%E5%9B%91%E6%9B%9D%E5%85%89-%E5%8A%89%E9%B3%B4%E7%85%92%E5%88%86%E5%BE%97%E5%B0%91%E9%81%8E%E7%B4%B0%E5%A6%B9%E5%8A%89%E7%A7%80%E8%9E%8D

連按排分$都盡顯很愛子女的寶小姐...好可惜...

大宅

回覆樓主:

唔明喎。十億點解會變咗做四千多萬?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

連個姪都有,佢應該好錫個姪喎

珍珠宮

HKITMan 發表於 18-12-14 18:50
寶詠琴早在九八年接受訪問時,曾提到已立遺囑,由於偏愛劉鳴煒,故兒子會獲得八成身家,女兒劉秀融只得兩成 ...

佢真係好媽媽,至少唔會因重男輕女而忽略個女,而且,個仔咁得佢放心,某程度上都算有仔福囉

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

呢篇嘢華盛頓蘋果表面係讚寶詠琴,其實就係寫嚟搞人地個仔。

wcpcelia    發表於 18-12-15 21:02
mother904    發表於 18-12-14 20:12

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

crazygal 發表於 18-12-14 19:09

當年要俾遺產税,但在香港境外的資產是計的,仲有會計律師教佢點合法地避。

男爵府

回覆樓主:

第一位是否龔如心?

琥珀宮

woodpecker 發表於 18-12-14 19:27

都奇怪點解呢期無啦成日講寶詠琴,都走左咁耐,有咩居心?

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

佢遺產點會止四千萬,用左另外方法避稅呱

男爵府

crazygal 發表於 18-12-14 19:09

更係轉移D產業啦,否則遺產税都要俾唔少。

侯爵府

呢單野都關政治事
好恐怖
扯白旗

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

紅潮風有冇份?

寶石宮

2023年兔年勳章

Sumyeema1 發表於 18-12-14 19:53
紅潮風有冇份?

追服務費就有佢份

禁止訪問

男爵府

翡翠宮

畀面勳章

@mary@ 發表於 18-12-14 20:04
咁賤格?點攪?
留意下,劉仔呢兩年做好多青年事務,又經常對社會問題發表意見,好多人認為係有心舖路從政。
呢篇文已經暗示緊佢瞞稅。
日日是好日

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

mandy952 發表於 18-12-14 19:34
都奇怪點解呢期無啦成日講寶詠琴,都走左咁耐,有咩居心?
係囉~ 人都走咗咁耐,但最近成日見到關於寶詠琴嘅嘢

子爵府

woodpecker 發表於 18-12-14 19:27

毒果一向係衰人就捧,好人就抹黑。

珍珠宮

回覆樓主:

要俾個仔,洗鬼用遺產咁俾咩!明知自己冇希望好返,死前已可以俾啦!

琥珀宮

mother904 發表於 18-12-14 20:50
留意下,劉仔呢兩年做好多青年事務,又經常對社會問題發表意見,好多人認為係有心舖路從政。
呢篇文已經暗 ...

都唔係呢兩年嘅事,記得689同唐唐爭,佢已經有份幫手

首頁

尾頁

跳至