跳至

首頁

尾頁

男爵府

neergaet 發表於 18-12-17 15:35

咁你岩既!順聯具體無了解 因為無報梁李 該校唔o係家人考 ...

身邊識人讀緊/讀過梁李、東華三院的、中華基督教會的、聖公會的,比較過係保良局資源最好 祝你來年順利入讀心儀學校

別墅

睇返你自己將來想讀邊間小學同中學去揀!
1. 校長只係揀成績好既先肯寫推薦信?>肯定唔係
2. 保良局比順德聯誼總會既資源好?>無讀過哂兩間幼稚園,比較唔到。但順德聯誼總會既資源都好豐富,全校有3個英語老師,3個普通話老師,有好多不同課外活動提供,雖然要收費,但很平
3. 梁李好谷?>唔覺,評估完都唔知幾時做,老師唔會喺學術上要求家長加緊練習,反而多會傾下小朋友性格或行為上有咩優點缺點,喺學校與其他小朋友相處既情況
梁李絕對無令我失望,校長同老師都好好,小朋友都讀得好開心!

別墅

scgift 發表於 18-12-17 18:18
身邊識人讀緊/讀過梁李、東華三院的、中華基督教會的、聖公會的,比較過係保良局資源最好 祝你 ...

睇完你啲回覆,我覺得好笑之餘又好奇,究竟你同梁李有咩仇恨,點解係都要追住梁李唔放,其實相信樓主開 post都係想問下真正用家意見,我覺得對於保幼你都俾到好好既意見,但對於你根本就未入讀過既學校就各種負評,似乎唔係咁好啩,仲講到保幼資源在眾多熱門學校中係最好,相信就算係校長本人,都唔會用最好黎形容,因為好既幼稚園其實唔少,間間資源一定各有特色,真係要睇番啱唔啱自己小朋友,我相信好多黎緊要註冊的家長好需要嘅係真正用家分享,所以唔需要去踩低其他學校,真正用心分享已經可以幫到大家。

男爵府

ngaiiii 發表於 18-12-17 23:57
睇完你啲回覆,我覺得好笑之餘又好奇,究竟你同梁李有咩仇恨,點解係都要追住梁李唔放,其實相信 ...

相信唔會有人讀過晒樓主所講既幾間學校,按你既講法當然也唔可能有"用家"能出聲幫樓主直接比較3間學校吧 講學校資源,比較辦學團體當然係最客觀既做法吧 而且資訊發達,經各網上平台/媽媽谷/朋友也會收集到大量資訊,真實與否自行過濾下也能知個大概吧。無需見到負評就咁大反應(我真係同某幼稚園好大仇厚 ,但唔係梁李 )。

其實樓主住70區,正路都唔會跨區報71區既順小(樓主冇提過係順小舊生/打算小朋友讀順小)。而70區既一線小學又以保小為主,所以一般諗埋小學中學既話就只需VS 2間保幼就行了。

當然仲有小朋友既意願都係考慮之列啦,如果樓主小朋友好鍾意梁李既話就唔同講法

別墅

ngaiiii 發表於 18-12-17 23:57
睇完你啲回覆,我覺得好笑之餘又好奇,究竟你同梁李有咩仇恨,點解係都要追住梁李唔放,其實相信 ...

認同,我小朋友都係保易,各方面確係好滿意,但同意你說法,冇需要負評其他都冇讀過的學校。

首頁

尾頁

跳至