自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

回覆樓主:

到匯

珍珠宮

回覆樓主:

屋企打邊爐吧

水晶宮

千千萬萬 發表於 18-12-15 07:56
哈哈哈,所以好笑lo,點計都會有人覺得自己蝕底左,最好唔好做節,自己食自己。
...

其實計人頭已經好公道同無話可說
除非反對者搵到,又負責埋訂位,又平嘅「中式」,而且仲要提出埋點計算張單(根本計正就三個人,一圍中式如果計返人頭冇乜機會平過放題)
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

bonbonha 發表於 18-12-14 23:41
C6屋企人做節經常話食放題,但我小朋友只是初小,食得唔多,一家三口次次要過千銀。如果係你哋,會叫C6出聲 ...

點解唔出下聲,間唔中轉下款都好呀~不過我建議你提議前,搵定幾個心水,再同大家傾會好D~
btw...我反而中意食放題,因為我一家都好拆得~包括我個兩歲女~
如果食圍餐,我經常都食唔飽~真係各有所好啦~不過我唔反對一時圍餐,一時放題,無咁悶呀嘛!

伯爵府

回覆樓主:

我c6一家都次次放題,不過我地人小,4至5個,200頭一位,我反而覺得ok,唔洗煩點咩菜,又唔驚會有人遲到,入座計時,又唔洗驚坐好耐都唔願走,2個鐘即散。 我奶奶好歡喜食魚生,我地全部人就佢,所以佢成日都爭住埋單。錢呢方面我c6負責,不知幾爽,我鐘意食咩就叫。至於小朋友,食得小就一定, 或者試下唔好focus喺佢食量上面,小朋友食放題應該會好開心,佢地開心,自己都開心啦

用戶要求終止服務

牛年勳章

近做節時間,酒樓加價,$2-3000 一圍唔得,食放題都差唔多,總算平過自助餐,做節一家三口夾錢,好難唔過千,唔建議 c6 出聲改。c6 一家人有咩方案,唔太影響我嘅,我唔會比意見,交返比 c6 處理。
未經許可,請勿轉載

子爵府

李豆豆 發表於 18-12-15 00:00
我不知幾想做節係食放題

Me too

象牙宮

2024年龍年勳章

bonbonha 發表於 18-12-15 00:02
放題至少都$300+(大小同價或小童平好少),酒樓如果唔係去D高級嘅,一圍大概$2-3000,已經夠12人食,小童 ...

做冬,酒樓要食套餐,又逼又要限時……

放題正好多。

侯爵府

沒四大長老,不會正日做節,通常早做.(我家想法:有錢日日都係做節)

PS:在家打邊爐,網購長腳蟹/和牛....比在街食經濟又方便

世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

象牙宮

2024年龍年勳章

bmuimami 發表於 18-12-15 07:52
主要想去酒樓食係小童唔計?
一圍十二個人然後你三個計兩個?
中餐一圍,做節飯真係要四五千

睇完你咁講,依家明樓主點解話酒樓平,因為只計佢兩大人費用。

Poyau    發表於 18-12-15 08:55

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

做節食過二千幾一圍, 基本上可以話冇野好食,只係99貪平
另外如果同姨媽姑姐去食一圍, 某個唔駛夾錢, 某啲中/大朋友又唔駛夾錢, 計落仲貴過我去食buffet
我寧願去食放題, 計人頭唔駛煩

男爵府

C6屋企人做節經常話食放題,但我小朋友只是初小,食得唔多,一家三口次次要過千銀。如果係你哋,會叫C6出聲 ...

一年做幾多次節呀
咪咁斤斤計較

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

三人應不用過千,初小應小童價,放題正呀

寶石宮

2023年兔年勳章

bonbonha 發表於 18-12-15 00:47
C6 D兄弟姊妹喜歡

明白

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

bonbonha 發表於 18-12-15 00:02
放題至少都$300+(大小同價或小童平好少),酒樓如果唔係去D高級嘅,一圍大概$2-3000,已經夠12人食,小童 ...

哇 3000蚊 已經係好耐以前貴,最近我地出街食要成5000落樓

macpig    發表於 18-12-15 11:48
日本の平安を祈ります

伯爵府

夠 140cm 未
11 月食過日式放題
140cm 以下小童價,好似平$100
^^^... ^^^

大宅

一年幾次,我會睇老人家想點就點

公爵府

回覆樓主:

如果我case,食放題平過出去食好多,好多,好多。因為除家庭我次次都要補貼人哋幾家,食親都2000up,個放題我只須俾2人錢500蚊。

男爵府

你唔想定c6唔想?
c6屋企。食乜都係佢比,所以冇分別。
女家,阿媽係香港就阿媽煮,否则就,諗到乜就乜,c6同细佬一人一次比

水晶宮

Sumyeema1 發表於 18-12-15 08:21
睇完你咁講,依家明樓主點解話酒樓平,因為只計佢兩大人費用。

我唔敢話佢一定咁諗
只係想講如果公道計人頭,酒樓唔會比放題平
初小要計埋都唔過份吧?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

首頁
12345...8

尾頁

跳至